Archiv | zprávy ze dne 1. října 2016

| dp |Zprávy z domova

OBRAZEM: Na Tanvaldsku oslavovali českého génia. Tisíce lidí zahájily 50. sezonu Divadla Járy Cimrmana

Oslavy zahájení 50. sezony Divadla Járy Cimrmana jsou u konce. V sobotu odpoledne se účastníci oslav přesunuli do Příchovic, kde probíhal až do večera hlavní program. Během něj soubor divadla mimo jiné pokřtil knihu „Půlstoletí Járy Cimrmana“ a diváci zhlédli živé obrazy z Liptákova. Nechybělo ani vyhlášení nejoblíbenější hlášky z her o českém géniovi nebo závěrečný oheň. Z nebe odpoledne padala také „štěstíčka“, která po louce chytaly se zdviženýma rukama desítky účastníků. Akci zakončila hra Cimrman v říši hudby v tanvaldském Kině JAS.

|Kristina Roháčková, Dominika Píhová |Zprávy z domova

Cimrman pomáhal. Na kontě sbírky je po sobotních oslavách na Tanvaldsku přes 330 tisíc korun

Na Tanvaldsku se v sobotu slavilo zahájení 50. sezony Divadla Járy Cimrmana. Herci ze souboru se celý den střídali u telefonu ve speciálním call centru v Příchovicích, které spolu s pražským call centrem vybíralo finanční pomoc pro lidi s poškozením míchy, se speciálními potřebami a pro zrakově postižené. Na kontě sbírky trvající od začátku září je nyní přes 330 tisíc korun.

|Kristina Roháčková, dp |Zprávy z domova

OBRAZEM: Spanilé jízdy, pochod i nejlepší hláška. Na cimrmanovských oslavách nechyběly ani dobové kostýmy

Už ráno startovaly desítky cyklistů Spanilých jízd cyklostezkou Járy Cimrmana. Ti nejzdatnější začali z Návarova. O půl hodiny později se k nim pak připojili další ve Zlaté Olešnici a za hodinu zase z Velkých Hamrů. Tam se také otevřely dvě nové expozice tamního Minimuzea Na Maltě a Zdeněk Svěrák si převzal dar ke svým letošním narozeninám. Program pak byl také v Tanvaldu. Před druhou hodinou se účastníci přesunuli do Příchovic, kde probíhá až do večera hlavní program oslav.

|Radek Šamša |Tenis

Kvitová a Kristýna Plíšková se radují z titulů, Berdych postoupil v Šen-čenu do finále

Jedna se raduje z prvního triumfu v sezoně, druhá z prvního triumfu vůbec. Bronzová medailistka z olympijských her v Riu Petra Kvitová zvládla finále turnaje v čínském Wu-chanu bez problémů. Slovenku Dominiku Cibulkovou během hodiny porazila ve dvou setech 6:1, 6:1. Premiérové prvenství na okruhu WTA slaví dvojče české jedničky Karolíny Plíškové Kristýna, která Taškentu zdolala Japonku Nao Hibinovou 6:3, 2:6, 6:3.

|Václav Štefan |Zprávy z domova

Nový registr přestupků měl technické problémy. Večer se rozběhl

Spuštění nového rejstříku přestupků se neobešlo bez problémů. Systém, díky kterému by měli třeba výtržníci dostávat za opakované přestupky vyšší pokuty, měl celý den technické problémy, zjistil Český rozhlas. Podle pražské městské policie to ale žádné komplikace nezpůsobovalo. Záznamy chce totiž vkládat až od pondělka. Ze zákona na to má pět dní. Nyní již ale systém funguje.

| ČTK |Zprávy ze světa

V Aleppu pokračují boje, je hlášen zásah největší nemocnice

Ruská a syrská letadla pokračovala i v sobotu v útocích na povstalecké pozice v syrském městě Aleppo. Oznámili to povstalci i syrská organizace ochránců lidských práv. Jedna z nevládních organizací oznámila, že nejméně dvě barelové bomby dopadly na největší nemocnici ve východním Aleppu.Syrsko-americká zdravotnická společnost tvrdí, že na nemocnici M10, která byla bombardována už před třemi dny, dnes znovu dopadly dvě barelové bomby.

|Jaroslav Skalický |Historie

Když sedl za volant, byl Havel jako malý kluk. Rád jezdil rychle

5. DÍL SERIÁLU. Dramatik, disident a prezident Václav Havel by 5. října oslavil 80 let. Těžko si ale představit, že by někdy jel automobilovou rallye, byť jako spolujezdec? Dokládají to ale fotografie ze začátku 70. let. Potvrzují, že auta byla pro Havla velká vášeň.

| ČTK |Tenis

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály turnaj ve Wu-chanu

Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrály čtyřhru na tenisovém turnaji v čínském Wu-chanu a definitivně si zajistily účast na Turnaji mistryň v Singapuru. Ve finále zdolaly Barboru Strýcovou a deblovou jedničku z Indie Saniu Mirzaovou 6:1, 6:4. Česko-americký pár za dva roky spolupráce získal už sedmý titul.

|Marek Augustin, Radek Šamša |Ostatní sporty

Kulhavý si v seriálu Kolo pro život zazávodí s dětmi. Přeje si, aby si z cyklistiky něco odnesly do života

Žádného jiného závodu se v Čechách a na Moravě nezúčastní tolik cyklistů jako seriálu Kolo pro život. Populární podnik končí v sobotu v Novém Městě na Moravě a velmi zvučného soupeře budou mít mezi sebou ti nejmladší sportovci na horských kolech. Společně s dětmi na start vyrazí olympijský vítěz z Londýna a stříbrný z letošních her v Riu Jaroslav Kulhavý.

|Radim Sajbot, Radek Šamša |Hokej

Gólman Hrubec dál drží Třinec, v průměru pustí méně než gól na zápas. Oceňují ho spoluhráči i kouč

Kdyby se v hokejové Tipsport extralize vyhlašoval po vzoru NHL nejlepší hráč uplynulého měsíce, největšími adepty na zisk ocenění za záři by byli nejspíš nejproduktivnější hráč soutěže chomutovský útočník Michal Poletín a třinecký brankář Šimon Hrubec. Oba dva se shodou okolností potkali na ledě i ve šlágru devátého kola nejvyšší soutěže.

|Marie Machytková |Zprávy ze světa

FBI zaznamenala opakované kyberútoky na registr voličů, hlasovací systémy by ohrozit neměly

Osmnáct amerických států žádá federální úřady o ochranu svých volebních systémů před kyberútoky. Databáze registrů voličů totiž v posledních měsících opakovaně napadali hackeři. Kyberútokům navíc čelili i někteří politici. Americké tajné služby i úřady teď mají obavy, aby podobné útoky neohrozily listopadové parlamentní a prezidentské volby.

|David Jakš |Ekonomika

Čína vozí do KLDR stavební stroje i rýži. Respektujte mezinárodní sankce, žádají Američané

Severní Korea není v tak velké mezinárodní izolaci, jak by se na první pohled zdálo. Režim vůdce Kim Čong-una totiž podporuje sousední Čína. Do KLDR vozí přes hranice zboží, suroviny a technologie, aspoň to ukazují záběry amerických novinářů. Spojené státy to považují za porušování mezinárodních sankcí a tlačí na Čínu, aby svůj postoj změnila. Čína už na kritiku zareagovala a varovala všechny firmy a jednotlivce před porušováním úmluvy o obchodování se Severní Koreou.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru