Archiv | zprávy ze dne 3. října 2016

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Konec nadějí na vyřešení konfliktu v Sýrii? Washington přerušil jednání s Moskvou

Washington pozastavuje jednání s Moskvou ohledně uklidnění situace v Sýrii, potvrdilo americké ministerstvo zahraničí. Spojené státy obvinily Rusko, že neplní sliby, ke kterým se zavázalo v dohodě o příměří. Podle ruského ministerstva zahraničí se ale jen Washington snaží svalit vinu na druhou stranu, a to protože Spojené státy nejsou schopny dodržet podmínky.

| dab, Andrea Kubová |Ekonomika

Na strojírenském veletrhu v Brně vystavuje bezmála 1700 firem z 35 zemí. Partnerskou zemí je letos Čína

V Brně začal Mezinárodní strojírenský veletrh, který je tradičně největší výstavní akcí v Česku. Letos tam vystavuje skoro 1700 firem z 35 zemí, což podle analytiků dokazuje sílu českého průmyslu. Partnerskou zemí je Čína, ze které přijel rekordní počet firem. Pro průmyslovou výrobu je tato asijská země stále důležitějším obchodním partnerem.

|Martin Balucha |Zprávy ze světa

Nálety v Sýrii Rusko zahájilo před rokem. Konflikt už Moskvu stál 22 miliard korun, píše list

Přesně před rokem zahájila Moskva nálety v Sýrii, aby podpořila vládní jednotky prezidenta Bašára Asada. Jen za poslední týden zemřelo v Aleppu při útocích vedených Ruskem a vládním režimem nejméně 400 civilistů, potvrdila Organizace spojených národů s tím, že mezi oběťmi je i mnoho dětí. Z pokračujících bojů se navzájem obviňují Moskva a Washington.

| ČTK, dab |Ekonomika

Libra po prohlášení Mayové klesá. K dolaru je nejníž za téměř 31 let, blíží se hodnotám po referendu

Britská měna na devizových trzích výrazně oslabuje a k dolaru sestoupila až na tříměsíční minimum. Dostala se tak do blízkosti nejnižších hodnot za 31 let. Libra tak reagovala na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle které Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku.

|Eva Kézrová |nepoužívat - Věda

Za popularizaci vědy akademie ocenila astronoma Švandu, humanitní vědy letos nebodovaly

Popularizovat vědu není jednoduché a jen málokdo to umí. Odměnou mu může být třeba Cena předsedy Akademie věd a Nadačního fondu Neuron za popularizaci vědy pro vědce do 40 let, kterou získal astronom Michal Švanda. Ceny AV ČR za vynikající výsledky velkého vědeckého významu převzaly týmy, které objasnily přeměnu excitační energie chlorofylu na teplo a zkoumaly velmi starou formu imunity rostlin před viry. Cenou pro vědce do 35 let se může chlubit botanik Martin Kopecký.

|Jakub Knoll |Fotbal

Jarolím před kvalifikačními zápasy doplnil tým. Nominoval Škodu, překvapivě pak Zmrhala a Droppu

Kouč fotbalové reprezentace Karel Jarolím doplnil složení národního mužstva před dvěma zápasy kvalifikace na mistrovství světa o další tři jména. Podle očekávání Jarolím vsadil na útočníka Milana Škodu ze Slavie, vedle něj ale překvapivě vybral i jeho spoluhráče Jaromíra Zmrhala, jenž je záložníkem, a dalšího středopolaře Lukáše Droppu z ruského Tomsku.

|Jan Kaliba, Jakub Knoll |Fotbal

Koubkovi jsem za jeho prohlášení vyčinil, přiznal na srazu fotbalové reprezentace obránce Sivok

Frustrované projevy dvou fotbalistů Sparty po ligovém zápase v Brně, které poslaly chybující rozhodčí Lucii Ratajovou ke sporáku, jsou o to nešťastnější, že je pronesli dva reprezentanti. Momentálně zraněný záložník Lukáš Vácha odehrál čtyři zápasy minulé kvalifikace na Euro 2016, brankář Tomáš Koubek se dnes hlásil na srazu národního týmu před kvalifikačními duely v Německu a proti Ázerbájdžánu.

| ČTK, Mikuláš Klang |Ekonomika

Nejlepší zářijový výsledek od vzniku České republiky. Přebytek rozpočtu stoupl na rekordních 82 miliard

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci září na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun. Jde o nejlepší zářijový výsledek od vzniku České republiky. Novináře o tom v pondělí informoval ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Loni v září rozpočet vykázal schodek 2,8 miliardy korun. Na celý rok je plánovaný schodek 70 miliard korun. Za výsledkem rozpočtu stojí podle Babiše růst daňových příjmů.

|Radka Nováková |Zprávy ze světa

Polská ambasáda v Londýně vyzývá krajany: Zločiny z nenávisti hlaste policii. Nejhůře je v Anglii

Za poslední měsíce poskytla polská ambasáda v Londýně, Manchesteru a Edinburgu pomoc ve 31 případech pronásledování, které lidé polské národnosti oznámili jako zločin z nenávisti. Jestli jsou tyto incidenty opravdu projevem xenofobie, rozhodne policejní vyšetřování. Vyplývá to ze zprávy polského velvyslanectví v Londýně.

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Obžalovaný Zadeh podal další trestní oznámení. Stěžuje si na státního zástupce i soudce

Obžalovaný česko-iránský podnikatel Shahram Abdulah Zadeh podal další trestní oznámení v kauze svého zadržení. Stěžuje si na státního zástupce Jiřího Kadlece a také na soudce Krajského soudu v Brně Aleše Novotného, který projednává Zadehovu obžalobu. Podnikatel je stíhán kvůli údajným miliardovým daňovým únikům, které se týkají dovozu pohonných hmot do Česka. Krajské státní zastupitelství v Brně ani samotný soudce se k Zadehovu postupu nechtějí vyjadřovat.

| dp |Zprávy ze světa

Válka v Sýrii online. Bojím se, že dnes zemřu, píše sedmiletá dívka z Aleppa na Twitteru

Bana a její matka Fetamah tweetují o zdemolovaných budovách nedaleko jejich domu a snaze zachránit obyvatele města zavalené v sutinách. Na Twitteru se ale objevují také fotky ze života dítěte, které si nic jiného než válečnou Sýrii nepamatuje. Fetamah chce pro své potomky "normální život", aby si mohli připadat zase jako děti. I proto se rozhodla jejich příběh na sociální síti sdílet, píše The Guardian.

| mah |Zprávy z domova

Policie kvůli smrti pětiletého chlapce po útoku psů obvinila jeho otce i majitele zvířat

Policejní komisař obvinil dva muže kvůli zářijové smrti pětiletého chlapce na Chlumecku po útoku psů ze zločinu usmrcení z nedbalosti, uvedla v pondělí královéhradecká policie na svém webu. Otec chlapce, kterému je 55 let, podle obvinění porušil povinnosti tím, že ho nechal bez dozoru. Druhý, osmadvacetiletý muž se bude zodpovídat z toho, že psy ponechal volně pobíhat po zahradě, když na ní bylo dítě.

|Pavlína Nečásková, Filip Harzer, dp |Zprávy ze světa

Černé pondělí: polské ženy protestují proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Polsko vstoupilo do takzvaného černého pondělí. Napříč celou zemí ženy protestují proti chystanému zpřísnění protiinterrupčního zákona. Některé z demonstrujících nejdou do práce, jiné se na protest pouze zahalí do černé barvy. Protest podpořil i polský deník Gazeta Wyborcza. Některá tamní média zase o černém pondělí píší jako o bezvýznamné feministiscké akci a obyvatele vyzývají, aby do práce šli.

|Marie Veselá |Regiony

Odsouzený exšéf městské policie Brno zatím nenastoupil do vězení, podle soudu je v nemocnici

Bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl do této chvíle nenastoupil do vězení. Za mřížemi si má odpykat rok a půl za to, že zahlazoval pokuty svým známým. Městský soud v Brně dnes potvrdil, že Přikryl je hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno. Zatím ale nemá od jeho právníků lékařskou zprávu o jeho zdravotním stavu. Žádné lékařské zprávy o Přikrylově zdravotním stavu do této chvíle nemá ani věznice v Brně-Bohunicích, kam měl Přikryl nejpozději do páteční půlnoci nastoupit.

|Martin Karlík, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Meteorologové varují před větrem a deštěm. V Jeseníkách a Beskydech může sněžit

Meteorologové varují před velmi vydatným deštěm. Výstraha se týká především Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kde by mělo v noci na úterý intenzivně pršet. Některé toky na severu a severovýchodě republiky můžou krátkodobě dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. V Beskydech a Jeseníkách může v úterý večer dokonce sněžit. K intenzívním srážkám se přidá ještě silný vítr.

| ČTK |Zprávy ze světa

Táhni, křičeli na Merkelovou v Drážďanech. V průzkumech patří kancléřka mezi nejoblíbenější

Stovky lidí v pondělí při oslavách výročí znovusjednocení Německa v Drážďanech daly najevo svůj odpor vůči kancléřce Angele Merkelové a spolkovému prezidentovi Joachimu Gauckovi. Převážně pravicoví protestující pokřikovali "táhni" nebo "Merkelová musí pryč". Oba politiky přitom podle televize n-tv označovali za zrádce lidu. Navzdory atmosféře patří kancléřka stále mezi nejoblíbenější německé politiky. Podle magazínu Spiegel je na třetím místě.

| ČTK, Anna Jadrná |nepoužívat - Věda

Nobelovu cenu za lékařství získal Japonec Ósumi. Zkoumal, jak buňky požírají sebe sama

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získal Japonec Jošinori Ósumi. Jméno 71letého laureáta v pondělí oznámil stockholmský Karolinský institut. Ósumi dosáhl významného pokroku ve zkoumání buněčného procesu autofagie. Pomohl tak podle komise pochopit reakci těla na infekci, hladovění a další procesy. Ocenění za fyziologii a lékařství je prvním ze šestice letošních Nobelových cen. Laureát získává kromě prestižní medaile a diplomu i osm milionů švédských korun, tedy v přepočtu asi 22,5 milionu českých korun.

|David Jakš |Ekonomika

Čínský jüan je v koši světových měn. Bude mít větší vliv než japonský jen nebo britská libra

Čínská měna se stává členem velmi úzké a prestižní společnosti, která má mimořádný vliv na světovou ekonomiku. Patří teď mezi pět nejdůležitějších a nejvlivnějších měn světa. Mezinárodní měnový fond o tom sice rozhodl už v loňském roce, ale až nyní zařadil čínskou měnu do takzvaného koše světových měn. Bankéři i finanční instituce tvrdí, že jde o velmi důležitý krok, který ovlivní světovou ekonomiku.

|Vojtěch Man |Tenis

Další vzájemný zápas, další výhra Plíškové. Šafářovou porazila i v Pekingu

Podruhé během dvou týdnů se v Asii utkaly české tenistky Karolína Plíšková a Lucie Šafářová. Zkušenější Šafářová tentokrát uhrála na své momentálně úspěšnější kolegyni set, z postupu se ale raduje Plíšková. Kateřina Siniaková pak ve dvou setech nestačila na světovou jedničku Kerberovou, kterou teď čeká Barbora Strýcová.

|Michal Polášek |Regiony

Popálené Natálce pomohla romská miss v Ostravě. Žháři zaplatili z odškodného jen zlomek, říká matka

Popálená Natálka z Vítkova na Opavsku se poprvé po dlouhé době ukázala na veřejnosti. Devítileté dívce věnovali pořadatelé první ročník soutěže Miss Gypsy v Ostravě. Výtěžek akce aspoň zčásti rodině zaplatí léčbu. Pachatelé žhářského útoku z roku 2009 totiž zatím splatili jen mizivou část z odškodnění, které rodině přiřkl soud.

|Iveta Vávrová |Technologie

Pacienti s roztroušenou sklerózou testují neurostimulátor, který jim pomáhá chodit

S roztroušenou sklerózou nebo po mozkové příhodě nemusí člověk hned skončit na invalidním vozíku. V Česku teď desítky pacientů testují speciální přístroj, který jim pomáhá při chůzi. Zařízení připevněné na noze vysílá elektrické impulzy, které stimulují svaly. Ačkoliv není vhodný pro každého, některým lidem s neurologickými problémy může sloužit lépe než kolečkové křeslo. Jenže zařízení na dvě nohy stojí jako malé osobní auto a zdravotní pojišťovny zatím na něj nepřispívají…

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Židé slaví nový rok. V Izraeli se na dvoudenní svátek Roš ha-šana zavřela většina podniků

Tři sedmičky má nový židovský rok, který začal s nedělním západem slunce. V pondělí se píše prvního tisřeje 5777. V jeruzalémských synagogách a u Zdi nářků se rozeznělo troubení šofarů, tedy tradičních beraních nebo antilopích rohů. Na dva dny novoročního svátku Roš ha-šana se ve většině Izraele zastavila práce. Uzavření podniků o židovských svátcích zatím není zákonná povinnost. Stále silnější ortodoxní skupiny to ale chtějí změnit.

| ČTK, David Koubek |Zprávy ze světa

‚Kolumbie se vrátí do války.‘ Mírovou dohodu s FARC voliči v referendu těsně odmítli

Kolumbijci v nedělním referendu těsně odmítli mírovou dohodu vlády s povstalci z radikálně levicového hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie - FARC. Pro dohodu se vyslovilo 49,8 procenta voličů a proti 50,2 procenta. Předvolební průzkumy přitom ukazovaly, že dohodu podpoří téměř dvě třetiny voličů. K volebním urnám navíc přišlo jen 37 procent voličů, zemi totiž zasáhly přívalové deště. Kolumbijský prezident po sečtení hlasů výsledky uznal. Mírová dohoda měla ukončit víc než půl století trvající krvavý konflikt.

|Pavel Polák |Zprávy ze světa

Německo je sjednocené 26 let. Východ země ale nadále zaostává, i kvůli xenofobním tendencím

Před 26 lety se sjednotilo západní a východní Německo. Ovšem i po více než čtvrtstoletí je nová spolková republika stále rozdělená. Podle aktuální zprávy o stavu německé jednoty jsou to nyní zejména narůstající xenofobní tendence na východě země, které opět zdůrazňují hranici mezi východním a západním Německem. A jak varuje vládní zmocněnkyně Iris Gleickeová, může to mít do budoucna vážné důsledky.

|Karel Sedláček |Zprávy ze světa

Kvóty v Maďarsku odmítlo víc lidí, než kolik jich v roce 2003 hlasovalo pro vstup do EU

Většina hlasujících Maďarů odmítla v referendu kvóty na přerozdělování migrantů mezi zeměmi Evropské unie bez souhlasu maďarského parlamentu. Referendum je ale neplatné kvůli nízké účasti. Maďarský premiér Viktor Orbán přesto hlasování označil za vítězství a chystá změnu ústavy. Opozice ale referendum označuje za Orbánovu prohru. Proti kvótám hlasovalo v referendu skoro 98 procent ze zhruba 3 a půl milionu hlasujících. Konečné výsledky budou známy až během týdne.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru