Archiv | zprávy ze dne 13. října 2016

|Ekonomika

Podaří se Elonu Muskovi dobýt Mars? Věří mu i prezident Obama

Prezident USA Barack Obama upírá zraky ke hvězdám. Na zpravodajském portálu televize CNN zveřejnil svou vizi dobývání vesmíru. Věří ve splnění amerického plánu vyslat lidskou posádku na Mars a bezpečně ji dopravit zpět na Zemi. A to do třicátých let tohoto století. Pomoci by mu v tom měl plán amerického podnikatele Elona Muska.

|Filip Nerad |Ekonomika

Francie musí přestat s trestáním českých řidičů kvůli nižším mzdám, žádá Marksová

Česko požaduje, aby Francie do rozhodnutí Evropské komise přestala pokutovat české řidiče kvůli nižším mzdám. Na jednání unijních ministrů práce a sociálních věcí v Lucemburku to tlumočila česká ministryně Michaela Marksová z ČSSD. Reagovala tak na několik případů, kdy Francie kvůli svému zákonu o minimální mzdě potrestala české řidiče kamionů.

| ČTK |Technologie

Nové i rekonstruované. Mezi stavbami roku je tunel Blanka i Hospital v Kuksu

Stavbami roku 2016 jsou pražský tunel Blanka, archeologický park v Pavlově, modernizace železniční trati Tábor - Sudoměřice, stezka v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukce a dostavba městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukce areálu Hospitalu v Kuksu. V hlasování veřejnosti zvítězil stadion ve Vítkovicích, v kategorii Zahraniční stavba roku patří prvenství modernizaci rychlostní silnice ve Varšavě. Výsledky 24. ročníku ve čtvrtek večer vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

| ČRo |Zprávy z domova

Jeden proti jednomu díl III. Poslechněte si, jak kandidáti do Senátu bojují o vaše hlasy

ČÁST TŘETÍ. Ještě nevíte, komu dáte hlas v 2. kole senátorských voleb? Tak si poslechněte „senátní superdebaty" Českého rozhlasu, v nichž se tváří v tvář utkalo všech 27 dvojic, které postoupily do finále boje o horní komoru. Ve třech dílech představujeme všech 54 mužů a žen. Co slibují? Co chtějí změnit? Poslechněte si jejich odpovědi a rozhodněte se, komu dáte svůj hlas ve volbách 14. a 15. října.

|Václav Štefan |Ekonomika

Při osobním bankrotu přijdou dlužníci o majetek, plánuje ministerstvo spravedlnosti

Dlužníci by při osobním bankrotu měli vždy přijít o svůj majetek. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti a teď ji posuzují ostatní resorty. Ministerstvo představilo i změny v exekucích. Nově by se o dlužníka s více exekucemi měl starat jen jeden exekutor. Od ledna by se také měly snížit o třetinu poplatky za vymáhání dluhů. K tomu má výhrady Exekutorská komora.

| ČTK |Zprávy z domova

Povolební vyjednávání pokročilo ve čtyřech krajích. ČSSD vyhlíží pět hejtmanů

Povolební vyjednávání dnes pokročilo v šesti krajích. Ve středních Čechách dál jedná vítěz voleb ANO se Starosty a nezávislými (STAN) a ODS, TOP 09 se rozštěpila a část zastupitelů vznikající čtyřkoalici podpoří. Na jihu Moravy se čtyřčlenná koalice domluvila na zastoupení stran v radě, v Karlovarském kraji chce vítězné ANO vytvořit koalici bez druhého a třetího v pořadí. Lidovci ve Zlínském kraji jednají s ANO, STAN a ODS. Koalice se rýsuje v Libereckém kraji, v Ústeckém chce KSČM vedle ANO jednat i s ČSSD.Podle premiéra a šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky to vypadá, že ČSSD bude mít pět hejtmanů.

| ČTK |Ekonomika

Inspekce zadržela kuličky do nápoje Bubble tea. Obsahovaly látku škodící dětem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zadržela tři a půl tuny želé kuliček pro přípravu nápoje zvaného Bubble tea. Kuličky totiž obsahovaly přídatnou látku konjak označenou také E425, která může především dětem způsobit vážné zdravotní komplikace a nesmí být podle zákona v želé cukrovinkách obsažena, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

| ČTK, mah |Zprávy ze světa

Připravujeme nové referendum o nezávislosti na Británii, oznámila skotská premiérka

Skotsko připravuje nové referendum o nezávislosti na Británii, sdělila ve čtvrtek skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Návrh příslušného zákona zveřejní příští týden. První plebiscit se konal v září 2014 a vyhráli odpůrci odtržení. Po letošním referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod země z Evropské unie, ale separatistické nálady ve Skotsku posílily.

| ČTK, Matěj Štýs |Literatura

Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan. Vytvořil nový způsob poetického vyjádření, ocenila komise

Laureátem letošní poslední Nobelovy ceny je umělec Bob Dylan. Obdržel ji za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství, uvedla ve čtvrtek švédská akademie věd. Vítěze za literaturu komise oznámila ve švédském Stockholmu netradičně o týden později než ostatní kategorie. Spolu s cenou si Dylan převezme i finanční odměnu v přepočtu 22 milionů korun.

| ČTK, Jana Kosová, Zuzana Švejdová |Ekonomika

Část nafty z německých skladů je zpět v Česku. Do Třemošné u Plzně dorazil první vlak

Do skladu státního distributora paliv Čepro v Třemošné u Plzně dorazil ve čtvrtek dopoledne první vlak s českou naftou, která byla uskladněná v německém skladu zkrachovalé společnosti Viktroriagruppe. Informaci Českému rozhlasu potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Stáčení nafty začne v pátek.

|Jan Suchan, Radek Šamša |Fotbal

Jarolím vyzval reprezentanty: Hráči na sobě musí pracovat. Dveře do týmu má otevřené každý

Ani špatný vstup do kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa 2018 nepřipravil trenéra národního týmu Karla Jarolíma o optimismus. I když Češi získali ze tří zápasů jen dva body a ještě nedali gól, je podle něj postup na šampionát do Ruska stále reálný. Aby se to povedlo, rozdal hráčům domácí úkoly a zároveň otevřel náruč i potenciálním reprezentantům.

| ČTK, mah |Regiony

V sutinách kladenského domu zničeného výbuchem našli hasiči mrtvého člověka

Hasiči v noci na čtvrtek našli v Kladně mrtvého muže v sutinách domu, který se ve středu zřítil zřejmě po výbuchu plynu. Jeden zraněný je v nemocnici. Dům byl po výbuchu zcela zdemolovaný, hasiči museli zajistit i sousední budovu. Sutiny nejdříve začali odklízet ručně, poté zapojili i speciální sací bagr. Všechny práce se snažili provádět šetrně právě kvůli podezření, že je v sutinách člověk.

| ČTK |Fotbal

Odvolací soud se zastal sudího Kovaříka, Berbrovi a Damkové se nemusí omlouvat

Pražský městský soud dnes vyhověl odvolání bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka a zrušil rozsudek, podle nějž se měl sudí omluvit místopředsedovi Fotbalové asociace ČR Romanu Berbrovi a jeho manželce Dagmar Damkové za své mediální výroky. Obvodní soud bude muset provést důkazy navržené Kovaříkem, přičemž odvolací senát nařídil, aby věc dostal na starost jiný soudce. Kovařík tvrdí, že Berbr prostřednictvím Damkové neoprávněně zasahoval do chodu komise rozhodčích.

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Evropský soud uznal stížnost Čecha na nedobrovolnou internaci. Dostane 405 tisíc odškodné

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku uznal stížnost, kterou na Českou republiku podal občan kvůli nedobrovolné internaci. Umístěním do zařízení se sociální péčí porušily české úřady jeho právo na svobodu. Soud mu také přiznal odškodné ve výši 405 tisíc korun a k tomu necelých 220 tisíc korun na proplacení nákladů.

|Radek Šamša |Hokej

Aby mohl hrát hokej, maminka měla dvě zaměstnání. Hvězdička Matthews si díky rodině plní hokejový sen

Na ledě v Národní hokejové lize strávil přesně 17 minut a 37 vteřin. Při své premiéře se čtyřikrát prosadil proti Ottawě, a i když jeho Toronto prohrálo 4:5 po prodloužení, mluví o něm celý svět. Austona Matthewse ale mají vedle gólmana Senators Craiga Andersona v živé paměti i čeští fanoušci. Byl to právě on, kdo se ve čtvrtfinále letošního světového šampionátu v Rusku postaral o vyřazení Česka a kdo na posledním mistrovství dvacítek hattrickem sestřelil tým Jakuba Petra.

|Jan Kaliba, Radek Šamša |Fotbal

Jungr po předčasném ukončení kariéry cvičí psy. Fotbal mu připomínají i oni

Část kariéry strávil ve Spartě a ještě na jaře jste ho mohli vidět, jak hraje prvoligový fotbal za Jihlavu. Jenže Marek Jungr musel svou kariéru kvůli zranění v 29 letech předčasně ukončit. Teď ovšem nebude fotbalovým trenérem ani manažerem. Vydal se směrem, který světu velkého sportu snad nemůže být vzdálenější. Na vesnici uprostřed Vysočiny si sám vybudoval dřevostavbu a obklopený lesem, rybníkem a rodinou lidem hlídá a cvičí psy.

|Lída Křesťanová |Výtvarné umění

Na Barrandovské terasy se vrátí společenský ruch a lesk 30. let. Restaurace se inspiruje prvorepublikovou kuchyní

Stavbaři začali po letech odkladů opravovat zchátralé Barrandovské terasy. Místo nedaleko filmových ateliérů, kde se za první republiky scházely hvězdy stříbrného plátna, nechal ve 30. letech minulého století vybudovat otec bývalého prezidenta Václava Havla. Posledních více než dvacet ale tato kulturní památka chátrala.

| ČTK |Zprávy z domova

Poslankyně Semelová z KSČM se nemusí omlouvat za své výroky o Miladě Horákové a srpnu 1968

KSČM a její poslankyně Marta Semelová se nemusí omlouvat za výroky političky o Miladě Horákové či o roku 1968. Pravomocně to ve čtvrtek potvrdil odvolací soud. Žalobu na ni podal právník Michal Kincl z TOP 09. Obvodní soud pro Prahu 1 ji ale letos v lednu zamítl. Semelová před dvěma lety v České televizi zpochybnila, že přiznání Milady Horákové v politickém procesu bylo vynucené.

| ČTK |Ostatní sporty

Boxer Fury se vzdal mistrovských titulů WBO a WBA

Britský boxer Tyson Fury se s okamžitou platností vzdal titulů mistra světa v těžké váze organizací WBO a WBA a hodlá se soustředit výhradně na řešení osobních problémů a závislostí. Oznámil to v oficiálním prohlášení, které dnes zveřejnila jeho promotérská agentura Hennessy Sports.

| ČTK, Tereza Kadrnožková |Zprávy z domova

Na D1 za Brnem se převrátil kamion s prasaty. Dálnice je uzavřená, hasiči vozidlo vyprošťují

Dálnice D1 je mezi 168. a 178. kilometrem směrem na Prahu uzavřená kvůli nehodě. Ráno se totiž na 168. kilometru převrátil maďarský kamion s prasaty. Specializovaná firma nyní na dálnici vyprošťuje havarovaný kamion. Z místa už byla odvezena jak živá, tak uhynulá prasata, která kamion převážel. Vyprošťovací práce zřejmě potrvají do 15 hodin.

|Lenka Kabrhelová, Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Byl jako chobotnice, jeho ruce byly všude. Deník NYT zveřejnil příběhy žen, které Trumpa viní z obtěžování

Kolem republikánského kandidáta Donalda Trumpa se rozhořel další skandál. Dvě ženy ho skrze své příběhy v americkém deníku New York Times viní ze sexuálního obtěžování. Trumpův štáb obvinění odmítl s tím, že jde o „fikci". Právník republikánského kandidáta požaduje stažení článku z webu a deníku pohrozil žalobou. Podobné příběhy se nedlouho po New York Times objevily i v dalších amerických médiích.

|Radek Šamša |Hokej

VIDEO: Debut z říše snů. Devatenáctiletý Matthews zazářil v NHL čtyřmi góly a rozplakal maminku

Devatenáctiletý útočník Toronta Auston Matthews se při své premiéře v NHL blýskl čtyřmi zásahy do sítě Ottawy. Maple Leafs s Milanem Michálkem v sestavě přesto na ledě Senators padli po prodloužení 4:5. V zámoří v noci na čtvrtek debutoval také český zadák Michal Kempný, ale ani on se s Chicagem proti St. Louis neradoval z vítězství.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

U nás je jen barbarství. V sicilském táboře čeká na azyl přes tři tisíce žadatelů

Největší centrum pro žadatele o azyl v Itálii vypadá jako malé satelitní městečko. Dočasnými obyvateli barevných dvojdomků po amerických vojácích jsou hlavně migranti z Eritreje a zemí subsaharské Afriky. Uprchlický tábor leží na dohled od pětitisícového městečka Mineo na Sicílii. Ubytuje ale jen malou část migrantů, v zemích Evropské unie jich totiž letos požádalo o azyl více než 700 tisíc.

|Vojtěch Man, Kateřina Svátková |Literatura

Aristokratka, Havlovy zápisky a 13 dalších. Na Velký knižní čtvrtek vychází očekávané tituly

Sotva na nich uschnula tiskařská barva, už míří ke svým čtenářům - na pulty knihkupectví přichází 15 knižních novinek. Je Velký knižní čtvrtek a čeští nakladatelé přichystali podzimní výběr čtení. Zahrnuje odborné knihy, krásnou literaturu a knížky pro nejmenší. V pražské Městské knihovně se odpoledne čtenáři můžou potkat s některými autory osobně - například s Jiřím Hájíčkem nebo Evženem Bočkem.

|Jana Klímová |Ekonomika

Majitel potápějící se ERB bank Popov odmítá kroky ČNB: Krach mé banky vytvořila uměle. Peněz máme dost

Potápějící se ERB banka ruského podnikatele Romana Popova má potíže nejen s Českou národní bankou, ale i s finančně analytickým útvarem (FAÚ) ministerstva financí. Ten má v popisu práce mimo jiné boj proti praní špinavých peněz. Jak v rozhovoru pro Radiožurnál Roman Popov potvrdil, FAÚ minulý pátek zablokoval peníze na účtech banky a ta nemohla vyplácet vklady.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Sebevražedný útok by nepodnikl, se zabíjením vojáků a popravováním civilistů byl však Jan S. "srovnaný", jak vypověděl před policisty. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal nové detaily případu prvního Čecha, který se chtěl připojit k takzvanému Islámskému státu. Hrozí mu za to nejméně 12 let. Policie ho totiž stíhá kvůli teroristickému útoku a je možné, že jeho obvinění ještě rozšíří o další trestný čin. Obžaloba by mohla být hotova do konce listopadu, policie čeká na psychologické a psychiatrické posudky.

| dp |Zprávy ze světa

Ženy v zajetí kmenových starších: namísto vězení končí odsouzené Afghánky jako jejich majetek

Absence právního systému v rurálních oblastech i nedostatek detenčních center pro ženy. To jsou důvody, kvůli kterým ženy v Afghánistánu namísto vězení často končí jako služebné v domovech kmenových starších. O osudech žen podezřelých z vražd, užívání drog nebo cizoložství rozhodují obecní rady bez ohledu na právní řád země. Jako služebná jednoho kmenového staršího skončila také 18letá Fawzia, o jejímž příběhu píše agentura Reuters.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru