Archiv | zprávy ze dne 1. listopadu 2016

|Jakub Knoll |Fotbal

Manchester City ve šlágru dne porazil Barcelonu. Arsenal otočil zápas v Bulharsku a je v osmifinále

Osmi zápasy čtvrtého hracího kola pokračovala v úterý fotbalová Liga mistrů. Ve sledovaném utkání mezi domácím Manchesterem City a Barcelonou slavili tři body hráči anglického klubu, který tak španělskému celku oplatil nedávnou vysokou porážku. V dresu švýcarské Basileji se na trávníku představili dva Češi - gólman Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý. Ani oni však nezabránili porážce svého týmu v duelu proti PSG. Arsenal otočil zápas s Razgradem a slaví postup do osmifinále. Dál jde také Paris St. Germain, Bayern a Atlético Madrid.

| ČTK |nepoužívat - Věda

Vědci identifikovali zkamenělinu mozku dinosaura. Nejspíš šlo o býložravce, který žil před 133 miliony let

Fosilie mozku dinosaura, která se našla v roce 2004, je podle britských a australských vědců zatím jediná na světě. Zkamenělinu dinosauřího mozku našel amatérský sběratel fosilií Jamie Hiscocks nedaleko přímořského města Bexhill v anglickém Sussexu před více než deseti lety. Mozek pravděpodobně patří býložravému Iguanodonovi, který na zemi žil před 133 miliony lety, napsala agentura Reuters.

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Na cestě předvolební Amerikou: Trump má neskutečný talent rozeštvávat lidi, zní z klíčového Ohia

Ohio, jedno z klíčových bojišť v bitvě o Bílý dům, stupňuje týden před volbami napětí: síly obou kandidátů ve státě s reputací pověstného jazýčku na vahách jsou v tuto chvíli vyrovnané. Jak v Clevelandu zjistila zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová, Ohio umožňuje předčasné nebo korespondenční hlasování a mnozí voliči toho využívají. Přinášíme další díl reportážního seriálu k prezidentským volbám v USA.

| ČTK, Jakub Knoll |Hokej

Hokejisté Liberce porazili v Lize mistrů Vítkovice. Jediný gól zápasu vstřelili v oslabení

Hokejisté Liberce porazili v úvodním osmifinálovém zápase play off Ligy mistrů Vítkovice 1:0. Souboj extraligových týmů, který nebyl příliš bohatý na šance, rozhodl v 57. minutě gólem v oslabení slovenský útočník Milan Bartovič. Čisté konto udržel Roman Will. V akci se představila i Sparta, která vyzvala Jönköping. Pražané však neuspěli, když švédskému celku podlehli 2:4. Odvety osmifinálových duelů jsou na programu příští úterý.

|Jan Markup, Jakub Knoll |Hokej

V Plzni spolu vyrůstali. Teď se Kubalík s Jeřábkem doma společně představí i v národním dresu

Jako děti vyrůstaly jen pár kroků od sebe. Společně také propadly hokeji. Z obou se později staly opory plzeňské Škodovky - obránce Jakub Jeřábek a útočník Dominik Kubalík. Zatímco druhý z nich stále obléká modrobílý dres s Indiánem na prsou, Jakub Jeřábek zamířil do ruské KHL. Ono magické spojení se svým kamarádem ale funguje i na dálku.

| ČTK |Zprávy z domova

Průzkum CVVM: ANO ztrojnásobilo náskok před ČSSD. Posílili i lidovci

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO, které oproti září téměř ztrojnásobilo náskok před druhou ČSSD. V září bylo ANO s 28,5 procenta hlasů jen o 5,5 procentního bodu před ČSSD, kdežto aktuálně má s 34,5 procenta náskok 15 bodů. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Značně, zhruba o třetinu, posílili také lidovci, KSČM naopak třetinu hlasů ztratila.

| ČTK |Zprávy z domova

Ruská ambasáda má prý kauzu hackera vězněného v Praze pod kontrolou. Žádá o jeho vydání

Ruští diplomaté mají „pod úplnou kontrolou" kauzu údajného hackera Jevgenije Nikulina, který byl v Praze zadržen počátkem října. V úterý to oznámila v prohlášení ruská ambasáda v Praze. Zástupci velvyslanectví ho podle zprávy agentury TASS před týdnem navštívili v pankrácké věznici. Trvají na jeho převozu do Ruska a doufají v nestranné posouzení případu ze strany pražských úřadů.

| ČTK |Hokej

Hokejista Frk se vrací do Detroitu. Carolina o něj přišla stejným způsobem, jakým ho získala

Hokejista Martin Frk se po necelém měsíci vrací do Detroitu. Vedení Red Wings před začátkem sezony českého útočníka zařadilo na listinu volných hráčů, ze které jej získala Carolina. Po 22 dnech se však zástupci Hurricanes rozhodli Frka odeslat na farmu a předtím ho museli také nejdříve nabídnout ostatním klubům. A Detroit toho podle webu SB Nation využil a získal třiadvacetiletého hráče zpět.

| ČTK |Zprávy z domova

Podívejte se, kde se vyrábějí drogy: policie ukázala mapu varen a pěstíren

Lidé mohou od úterka na mapě najít, kde byly odhaleny nelegální laboratoře na výrobu metamfetaminu a pěstírny konopí. Aplikaci, která umožňuje vyhledávání do úrovně obcí, na svém na webu zveřejnila policie. Ročně bývá odhalováno asi 250 varen a okolo 220 pěstíren, řekl na tiskové konferenci ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Varny a pěstírny mohou znamenat zdravotní rizika pro okolí.

| Český rozhlas, Jiří Svatoš |Zprávy z domova

Soud zmírnil trest Bartákovi. Za znásilňování a plánování vražd dostal 20 let

Za plánování vražd stráví bývalý lékař Jaroslav Barták ve vězení osm let. Pravomocně o tom v úterý rozhodl pražský vrchní soud. Ten zmírnil rozhodnutí libereckého krajského soudu, který Bartáka v červnu za plánování tří vražd poslal na patnáct let za mříže. Barták si musí odpykat celkem 20 let. Už dříve totiž dostal trest za znásilňování asistentek.

|Mirko Vasić, Jakub Knoll |Fotbal

Manchester City ukončil sérii bez vítězství. Konec černého období chce potvrdit proti Barceloně

Bohatí majitelé fotbalového Manchesteru City dělají pro úspěch klubu, co dovedou. Před sezónou investovali do trenéra, který trofeje přitahuje - přivedli Pepa Guardiolu. Ani s koučem nejvyšší kvality ale nejde stále všechno hladce. Teprve nedávno anglický tým přerušil dlouhou sérii bez výhry a navázat pokusí se na ní v úterý večer v Lize mistrů proti Barceloně.

|Pavel Petr, Jakub Knoll |Ostatní sporty

Florbalisté se připravují na prosincové MS. Budu spokojený, když uděláme medaili, říká kouč Cepek

Už jen měsíc schází do startu jedenáctého mistrovství světa v Rize. Češi na šampionátu budou obhajovat bronz z roku 2014. Ještě než se národní tým do Lotyšska vydá, čeká ho o víkendu ve Švédsku tradiční turnaj série Euro Floorball Tour. Na něm trenéři Radim Cepek a Radek Sikora musí kvůli zraněním improvizovat se sestavou.

| ČTK |Zprávy z domova

Zaorálek přirovnal Hermanovu schůzku s dalajlamou k setkání s Henleinem

Ústavní činitelé si v úterý na schůzce na Pražském hradě potvrdili, že jejich postup při vydání prohlášení o vztazích s Čínou byl správný. Novinářům to po schůzce řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zároveň oznámil, že na středeční vládě bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou.

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

'Jako za komunistů. Stydím se.' Z Českého svazu bojovníků za svobodu odchází další členové

Český svaz bojovníků za svobodu opouštějí další významné osobnosti. Nelíbí se jim přístup vedení, které ruší regionální buňky a vylučuje lidi, protože se vyjadřují do médií. Nedávno vystoupil válečný veterán Pavel Vranský nebo soudkyně Markéta Čermínová. Pro odchod se teď rozhodla také vnučka lidické ženy Klára Kalibová a dlouholetá členka, 86letá Eva Lišková, která přežila Osvětim. V neděli přišla navíc Česká televize s informací, že místopředseda Svazu Milan Andres pracoval pro StB.

|Jan Kaliba, Jakub Knoll |Fotbal

Bez výborné hry nohama se dnes fotbaloví brankáři neobejdou. Je to trend, říká Vaclík

Fotbalisté Manchesteru City mají Barceloně co vracet, dnešní zápas Ligy mistrů v Anglii bude pro domácí odvetou za říjnový debakl 0:4 na Nou Campu. Nebude u toho Claudio Bravo, chilský brankář, který v létě do Manchesteru přišel právě z Barcelony, ale v minulém duelu na jejím stadionu chyboval, oslabil svůj současný tým vyloučením a dnes kvůli tomu nesmí nastoupit. Zní to podivně, ale ovlivnit to může i útočnou hru Manchesteru City.

|Jana Klementová |Regiony

V pražské tramvaji před dvěma lety zastřelil cestující. Soud ho poslal na 17 let do vězení

Sedmnáctileté vězení za vraždu ženy v pražské tramvaji uložil v úterý pražský městský soud Janu Holmanovi. Muž podle verdiktu ženu zastřelil předloni v únoru, aby ji mohl okrást. Policie po něm pátrala, nakonec se sám po dvou letech přihlásil a k činu se přiznal s tím, že ho lituje. Tvrdil ale, že jednal v „pominutí mysli". Podle znalců i soudce Tomáše Durdíka si však uvědomoval, co dělá. Kromě vězení má odsouzený muž podstoupit také protialkoholní léčbu.

|Jakub Knoll |Tenis

Berdych prolomil v Paříži sérii proher a postoupil do osmifinále

Tenista Tomáš Berdych, jenž v novém vydání žebříčku po šesti letech nefiguruje v elitní desítce, porazil ve svém úvodním vystoupení na turnaji v Paříži Portugalce Sousu a prolomil tak nelichotivou sérii proher, která čítala tři utkání. Berdych si navíc udržel naději na start na Turnaji mistrů. V osmifinále český hráč narazí na vítěze duelu mezi Španělem Bautistou a domácím Simonem.

|Hana Mazancová, ZW ČRo |Zprávy z domova

Bradyho perný týden v Česku hodinu za hodinou: 8 ocenění, 2 demonstrace, 3 rozhovory

Je mu 88 let a za devět dní v České republice stihl tři velké rozhovory, účastnil se demonstrací i setkání s občany a domů odjíždí s plným kufrem medailí nebo pamětních listů. Zpravodajský web Českého rozhlasu zmapoval pobyt Jiřího Bradyho v České republice den po dni. Strýc ministra kultury Daniela Hermana si prý původně přijel pro státní vyznamenání, to mu prezident republiky Miloš Zeman nakonec neudělil. Podle ministra Hrad potrestal Bradyho kvůli setkání Herman – dalajlama.

|Hana Mazancová |Regiony

Funkcionalistickou vilu na Petřinách zahalil majitel do černé plachty. Na protest proti úřadům

Funkcionalistickou vilu na pražských Petřinách zakryla obří černá plachta. Umístil ji tam majitel Jiří Šalda, který plánuje dům zbourat a na jeho místě postavit čtyřpatrovou novostavbu. Místní obyvatelé však chtějí majiteli demolici překazit. V petici proti bourání argumentují tím, že jde o architektovnicky významnou stavbu. O památkové ochraně nyní rozhoduje ministerstvo kultury.

|David Jakš |Zprávy ze světa

Radikálové z IS budou hledat nový domov. Cílem může být Indonésie nebo Filipíny, varuje institut

Ofenziva spojeneckých sil proti iráckému Mosulu pokračuje. Operaci s cílem dobýt druhé největší město v zemi ze vzduchu podporují letecké údery koalice v čele se Spojenými státy. Podle aktuálních informací jsou iráčtí vojáci necelé dva kilometry od cíle. Po porážce se ale někteří radikálové plánují přesunout do zemí jihovýchodní Asie, varuje Institut pro bezpečnostní analýzy sídlící v indonéské Jakartě.

|Petr Král, Vojtěch Man |Ostatní sporty

Vyhrál 48 milionů, půjčovat nebude. Poker je moje zaměstnání, říká Vojtěch Růžička

Jsem si jistý, že jsem neudělal nic špatně, ale mrzí mě to, napsal pokerový hráč Vojtěch Růžička na Twitter. Při finále Světové série neovládl prvek náhody a skončil pátý, přesto si odveze prémii ve výši 48 milionů korun. V rozhovoru pro Radiožurnál nedávno popsal, jak při hře přemýšlí i co si za výhru koupí.

|Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Sněmovní komise dokončila výslech Komárka. O reorganizaci policie tentokrát vypovídal jen hodinu

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci části policie dovyslechla bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiřího Komárka. Ten patřil ke kritikům slučování protimafiánského a protikorupčního útvaru a tvrdil, že má důkazy, že cílem změn je odstranění jeho tehdejšího nadřízeného Roberta Šlachty. Komárek už výpověď dvakrát přerušil, úterní výslech pak trval jen krátce přes hodinu.

|Jan Suchan, Vojtěch Man |Fotbal

Tušil jsem to a nechtěl jsem spadnout, vysvětluje Zápotočný odchod z Příbrami. Zápasy pořád navštěvuje

Před rokem a půl útočili na evropské poháry, teď jsou fotbalisté Příbrami na dně. Z 12 ligových zápasů dali gól jen ve dvou a se třemi získanými body se na ostatní soupeře dívají z posledního místa tabulky. Podle bývalého příbramského kapitána Tomáše Zápotočného se chyba stala už v létě při skládání týmu, zkušený stoper ji vycítil a kvůli tomu prý z klubu odešel.

|Lucie Maxová |Zprávy z domova

Technickým službám začíná zimní pohotovost. V Pelhřimově posyp rozvezly i obyvatelům

Od úterý musí pracovníci technických služeb ve městech hlídat, aby namrzlé chodníky neklouzaly. V Česku totiž začíná režim zimní údržby. V Pelhřimově na Vysočině ale rozvážejí speciální posyp i lidem. Zájemci ho dostávají zadarmo. K bytovým i rodinným domům dopravili pracovníci technických služeb jen za pondělí na sto pytlů.

| ČTK |Zprávy ze světa

Výbuch ropovodu v Alabamě zabil člověka. Úřady evakuovaly obyvatele v okruhu 5 kilometrů

Jeden člověk zemřel a sedm lidí bylo zraněno při pondělním výbuchu ropovodu v americkém státě Alabama. Informovala o tom agentura Reuters. Kvůli explozi, která způsobila dva požáry v okolí, byli evakuováni lidé žijící v okruhu téměř pěti kilometrů. Výbuch podle provozovatelské firmy způsobili pracovníci, kteří potrubí opravovali.

|Tomáš Bystrý, dab |Ekonomika

Novinka při pořízení nemovitosti: daň platí kupující

Začíná platit novela zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Doteď 4procentní daň platil většinou prodávající. Zákon to totiž nechával na dohodě obou stran. Nově ji bude vždy platit kupující. Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného ale změny nemusejí nutně zdražit byty a domy.

|Anna Jadrná, Lenka Rezková |Zprávy z domova

Hustá mlha, prudký déšť nebo sněžení. Řidiči musí za špatného počasí rozsvítit mlhovky

Podzim přináší deštivé a mlhavé počasí. Řidiči by si podle meteorologů měli v následujících dnech dát pozor právě na mlhy. Mohou se objevit v údolích a okolí rybníků. Za špatného počasí mají motoristé povinnost rozsvítit mlhová světla, upozorňují odborníci. Nařizuje jim to zákon a za nedodržení pravidel jim hrozí pokuta až 2000 korun. Mlha ale není to jediné, co může na podzim zkomplikovat jízdu řidičům. Za prudkého deště je to také aquaplaning.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Čínská policie chce mým rodičům vymýt mozek, říká disident, za jehož rodinu se bili v Praze

ROZHOVOR. Jak Češi vnímají tlak, který přichází od čínské vlády? Autoritářská moc chce, abychom ztratili paměť. Je zásadní chyba, že Západ nebyl na Peking tvrdší, říká novinář a disident Čchang Pching v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu. Sám má s represemi pestré zkušenosti: po vynuceném odchodu z rodné země se režim zaměřil na jeho rodinu. Také za Čchangovy příbuzné se letos v březnu demonstrovalo v Praze.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru