Archiv | zprávy ze dne 6. ledna 2017

|Michal Žák, Dominika Jirglová |Zprávy ze světa

Zpráva tajných služeb: kampaň, která měla ovlivnit volby prezidenta, nařídil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin loni nařídil rozjet kampaň, která měla pošpinit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a pomoci jejímu republikánskému rivalovi Donaldu Trumpovi. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy amerických tajných služeb. Budoucí prezident se v pátek sešel s jejich představiteli. Obvinění Ruska už nezpochybňuje, samotné výsledky voleb ale podle něj hackeři neovlivnili.

| ČTK |Zprávy z domova

Kauza IZIP pokračuje. Detektivové obvinili pět lidí z krácení daně a praní špinavých peněz

Detektivové znovu otevřeli případ elektronických zdravotních knížek firmy IZIP. Nově obvinili pět lidí z krácení daně a praní špinavých peněz. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Firma IZIP dříve pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) provozovala elektronické zdravotní knížky pacientů a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli.

| ČTK, Jakub Knoll |Ostatní sporty

Pátá etapa Rallye Dakar byla kvůli počasí zkrácena. Kamionista Macík zajel čtvrtý čas

Zkrácenou pátou etapu Rallye Dakar vyhrál mezi automobilisty Francouz Sébastien Loeb, který o den dříve ztratil 22 minut a přišel o první místo. Novým lídrem je jeho krajan Stéphane Peterhansel, dvanáctinásobný vítěz slavné soutěže. Po čtvrté etapě vedoucí Cyril Despres dnes doplatil na navigační chyby a klesl za Loeba na třetí místo. Z českých jezdců se v pátek nejvýše umístil Martin Macík, který v kategorii kamionů zajel čtvrtý čas.

| mls |Zprávy ze světa

'Spáchali jste zločin z nenávisti.' Čtveřice trýznitelů z Facebooku si vyslechla obvinění

Policie v americkém Chicagu sdělila obvinění čtveřici mladých lidí, které v úterý zatkla kvůli trýznění handicapovaného mladíka. Týrání, jejž pachatelé doprovázeli rasovými vulgaritami a živě vysílali na Facebooku, klasifikovali policisté jako zločin z nenávisti, informuje Reuters. Přímý přenos surového zacházení s bezmocnou obětí živě sledovalo na 16 000 lidí, sociální síť ho přitom vypnula až po 30 minutách.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

Turné čtyř můstků vyhrál Polák Stoch, pomohl mu k tomu triumf v Bischofshofenu

Vítězem Turné čtyř můstků se stal poprvé v kariéře Polák Kamil Stoch. Devětadvacetiletý skokan vyhrál v závěrečném klání letošního Turné čtyř můstku v Bischofshofenu se ziskem 289,2 bodu, což mu bohatě stačilo k tomu, aby v celkovém pořadí prestižní skokanské série překonal dosavadního lídra Nora Daniela-Andrého Tandeho. Z Čechů v Bischofshofenu bodoval pouze Jakub Janda.

|Filip Jandourek |Regiony

OBRAZEM: Prahou prošli králové na velbloudech, doprovázely je stovky lidí

Centrem Prahy odpoledne prošel tříkrálový průvod, a to včetně králů na velbloudech. Cestou od malostranského kostela svatého Tomáše u Malostranského náměstí přes Karlův most na Staroměstské náměstí je provázely stovky lidí, hlavně rodiny s dětmi. Průvod chce upozornit na Tříkrálovou sbírku, do níž se zapojilo přes 50 000 dobrovolníků, kteří s kasičkami chodí po ulicích ve většině českých měst.

| ČTK |Zprávy z domova

Žena, která zabíjela na Smíchově, trpí útočným a nekrofilním sadismem, tvrdí znalci

Žena, která zabíjela v nákupním centru na pražském Smíchově, trpí podle soudních znalců útočným a nekrofilním sadismem. Její rozpoznávací a ovládací schopnosti to ale podle nich neovlivnilo. Pobyt ženy na svobodě je prý kvůli její agresi extrémně nebezpečný a doporučili pro ni ústavní léčení, případně i detenci, sdělil zdroj obeznámený s trestním spisem.

|Petr Kadeřábek |Zimní sporty

Sáblíkové los mistrovství Evropy radost neudělal. Na Wüstovou podle ní nikdo mít nebude

Martina Sáblíková toho moc nenatrénovala před mistrovstvím Evropy ve víceboji, kde ji v pátek čekají tratě 500 metrů a tři kilometry. Bolavé koleno jí nedovolilo připravit se ideálně a podle představ české rychlobruslařky nedopadl ani los, který dovede závod ovlivnit. Pro tříkilometrový závod v Heerenvenu přisoudil Sáblíkové největší soupeřku – domácí Nizozemku Irene Wüstovou.

| ČTK |Ekonomika

Pokuta 38 milionu pro firmy z D47. Eurovia, Skanska a Porr použily méně kvalitní ocel, zaplatí státu

Stavební firmy Eurovia CS, Skanska a Porr musí podle verdiktu soudu v arbitráži zaplatit státu zhruba 38,4 milionu korun za chyby při stavbě mostu na dálnici D47 u Bohumína. Oznámilo to ve čtvrtek Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je státním investorem při stavbě či opravách dálnic a silnic první třídy. Firmy podle ŘSD použily ocel s kratší životností a menší odolností proti korozi. Proti nálezu rozhodčího soudu se nelze odvolat, ale každá ze stran může ze zákona podat do tří měsíců k soudu návrh na zrušení nálezu.

| ČTK |Zprávy ze světa

Korejci rozlítili Japonsko sochou sexuální otrokyně, Tokio odvolává velvyslance

Japonsko se rozhodlo odvolat svého velvyslance v Jižní Koreji a pozastavit ekonomické rozhovory se Soulem. Důvodem je podle pátečního oznámení Tokia socha představující válečnou sexuální otrokyni, která byla postavena před japonským konzulátem v jihokorejském městě Pusan. Mnoho Korejek bylo za druhé světové války násilím drženo v nevěstincích pro japonské vojáky.

| ČTK |Zprávy z domova

Schapiro opustí Česko. Političtí velvyslanci musí zpět do USA ještě před Trumpovou inaugurací

Mnoho amerických velvyslanců bude muset své zahraniční posty opustit ještě před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa 20. ledna. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informoval list The New York Times. Ministerstvo zahraničí podle něj jménem Trumpova týmu rozeslalo 23. prosince příslušné pokyny politicky jmenovaným ambasadorům. Takovým je i velvyslanec v Česku Andrew Schapiro.

|Hana Mazancová |Regiony

Sbírka Prahy 3 na Slovanskou epopej zatím neláká. A magistrát chce síň na Těšnově

Když nám finančně přispějete na stavbu, zvěčníme na ni vaše jméno. Takovou nabídkou se radnice Prahy 3 snaží přesvědčit občany, aby jí posílali peníze do nadačního fondu. Ten lobbuje za to, aby síň pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy stála v její lokalitě. Komise hlavního města přitom na začátku ledna doporučila Těšnov. Praha 3 tak bude muset rozhodnout, co se sbírkou, která zatím moc neláká, udělá.

|Jan Říha |Ostatní sporty

Klymčiw na Dakaru upadl na ledu. Někdy se podmínky neslučují se závoděním a bezpečností, řekl

Ondřej Klymčiw je na Rallye Dakar nejrychlejší z českých motorkářů, přestože má ještě stále v hlavě svůj loňský těžký dakarský pád, při kterém si vážně poranil kyčel i pánev. Tentokrát znovu spadl z motorky, a to paradoxně ledu. V závodě ale pokračuje, na rozdíl od Josefa Macháčka, který po nehodě na čtyřkolce z Dakaru odstoupil.

| moš |Zprávy ze světa

Americká společnost prodávala těla určená na výzkum armádě. Místo laboratoře končila 'na střelnici'

Poté, co Doris Staufferová ze státu Arizona v 74 letech skonala, rozhodl se její syn Jim věnovat její tělo vědě. Věřil, že mozek jeho matky postižený Alzheimerovou nemocí může vědcům pomoci najít lék na chorobu. Pátrání Reuters ovšem ukázalo, že tělo jeho matky se místo do laboratoře dostalo k americké armádě, která na něm testovala efekt výbušnin. Podobných případů jsou podle Reuters desítky.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

O pouliční teror nestojíme. Chceme zabránit etnickým střetům, říká šéf ruských nacionalistů

Ruská mimoparlamentní opozice se probouzí z porážky po podzimních volbách do dolní komory parlamentu a snaží se chytit druhý dech. Jednou z nových koalic je Nová opozice, jejímž základem jsou ruští nacionalisté vedení Ivanem Běleckým. Sami sebe neřadí ke xenofobní krajní pravici a v rámci Nové opozice spolupracují i s liberály. "Naším úkolem není pouliční teror, ale řešení problémů státní správy, a to normálním, civilizovaným způsobem," říká Běleckij v rozhovoru pro Český rozhlas.

|Jiří Hošek |Zprávy z domova

Exkluzivně z archivů: Československo na Thatcherovou zapůsobilo. Výborný rozhovor, chválila Havla

DOKUMENT. Někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová cítila velkou náklonnost k Václavu Havlovi a návštěva Československa v roce 1990 na ni zanechala velký dojem. Vyplývá to z nově odtajněných materiálů londýnské vlády, které v Národním archivu v Londýně našel zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Narazil také na poznámky ze setkání Železné lady s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem, který ministerskou předsedkyni ujišťoval, že Československo rozhodně zůstane federálním státem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru