Archiv | zprávy ze dne 13. ledna 2017

| ČTK |Ostatní sporty

Prokop na Rallye Dakar opět dojel v nejlepší desítce, polepšil si i Klymčiw

Automobilový jezdec Martin Prokop se na Rallye Dakar podruhé za sebou umístil v elitní desítce. Po čtvrtečním devátém místě dnes na 292 kilometrů dlouhém testu mezi argentinskými městy San Juan a Río Cuarto zajel desátý čas a v celkové klasifikaci předběžně poskočil z 13. na 11. pozici. Polepšil si i motocyklista Ondřej Klymčiw, který obsadil 16. místo a celkově už je dvanáctý.

| ČTK, Jana Kosová |Zprávy z domova

Metrové závěje zavřely na několik hodin tah z Varů do Plzně. Na většině míst byl obnoven proud

Úsek silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní je už s velkou opatrností průjezdný. Silnice od Štipoklas po Bezvěrov byla v pátek na několik hodin uzavřena kvůli sněhu a extrémnímu větru. Místy byly až metrové závěje, silničáři proto na severním Plzeňsku vyhlásili kalamitní stav. Policie vyzývá řidiče, aby touto cestou raději vůbec nejezdili. V místě neprůjezdné silnice se tvořila až desetikilometrová kolona. Policie musela večer uzavřít silnici I/12 mezi Drmoulem a Trstěnicemi kvůli dvěma zapadlým nákladním automobilům.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Na počátku byl Kennedy. Po stopách zákona o nepotismu, který překáží Trumpovi a kdysi strašil i Clintonovy

Co říká zákon o nepotismu, kvůli němuž Trumpův zeť Jared Kushner povolal na pomoc právníky? Budoucí vrchní poradce Bílého domu Kushner není první, komu opatření proti nežádoucím příbuzenským vazbám přidělalo vrásky: před více než dvaceti lety potrápilo i manžele Clintonovy. Na samém počátku ovšem stál slavný JFK.

|Kristina Roháčková |Film

Britská televize neodvysílá kontroverzní epizodu s Michaelem Jacksonem. Reaguje tak na pobouření zpěvákovy rodiny

Britská televizní stanice Sky se rozhodla stáhnout plánovanou epizodu satirické série Urban Myths, ve které měl v roli zpěváka Michaela Jacksona vystoupit herec Joseph Fiennes. Stanice tak odpověděla na vlnu kritiky, která se po zveřejnění upoutávky k seriálu prohnala sociálními sítěmi. Ke kritice se totiž navíc přidala i Jacksonova dcera Paris-Michael. Podle ní je zobrazení jejího otce silnou karikaturou.

|Šárka Škapiková |Zprávy z domova

Obří ledové koule míří z Liberce do Norska. Čeští architekti tam postaví vesnici plnou iglú

V ledové kouli můžete relaxovat nebo i spát. Netypické kulaté iglú vymysleli architekti z Liberce, stačí nastříkat vodu na velkou nafukovací plachtu. S nápadem vyhráli soutěž v Kanadě a získali obdiv milovníků netradičních nápadů po celém světě. Teď jedou do Norska stavět vesničku plnou ledových iglú, ve kterých budou lidé bydlet.

|Zprávy z domova

Únik informací v okolí Tuhého: pochybily GIBS i státní zástupkyně

Generální inspekce bezpečnostních složek i dozorová státní zástupkyně pochybily v kauze úniku informací z vyšetřování firmy Tesco SW. Vyplývá to ze závěrů Nejvyššího státního zastupitelství. Případ se týkal i blízkých policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Samotné prověřování celé věci ale podle zastupitelství bylo v pořádku. Celou věcí se také zabývala poslanecká komise k policejní reorganizaci.

|Kristina Roháčková |Zprávy z domova

Prezident poslal papeži zvací dopis. Chce, aby do Česka přijel na výročí vypálení Lidic

Prezident Miloš Zeman pozval v úterý papeže Františka na návštěvu České republiky u příležitosti výročí 75 let od vypálení Lidic v červnu letošního roku. Přítomnost Jeho Svatosti má podle dopisu přinést útěchu a zároveň být připomínkou „nepředvídaných aktů násilí“. Celé znění zvacího dopisu v pátek zveřejnil Hrad na svých webových stránkách.

| ČTK, mls |Zprávy ze světa

Svědek Fico nedodal sebe ani omluvenku. Soudkyně ztrestala slovenského premiéra pokutou

Slovenský premiér Robert Fico dostal od soudkyně jednoho z bratislavských soudů pokutu 200 eur (5400 korun) za to, že se bez omluvy nedostavil na páteční líčení, při kterém měl vypovídat jako svědek. Napsal to list Denník N. Fico svou neúčast zdůvodnil pracovní cestou mimo Bratislavu a uvedl, že pokutu zaplatí, informovala ČTK. Pokutu soudkyně udělila také obžalovanému aktivistovi Martinu Daňovi, a to za nedůstojné chování: rozhořčilo ji, že ji Daňo obvinil z alkoholismu.

| dab, Marie Bastlová, Jana Klímová |Zprávy z domova

Ideologové, nebo odvážní bojovníci s propagandou? Think tank Evropské hodnoty dráždí politiky

Think tank Evropské hodnoty má za sebou raketový vzestup. Zatímco ještě nedávno ho téměř nikdo neznal, za loňský rok se o něm objevilo v médiích přes tisíc zmínek, prezident Miloš Zeman na něj zaútočil ve svém vánočním projevu a pro mnoho dalších politiků se stal trnem v oku. A to za pouhé dva roky, kdy se malá nezisková organizace začala věnovat tématu uprchlické krize a hlavně sledovat ruskou propagandu a dezinformace v českém prostředí.

| moš |Zprávy ze světa

Tragédie na stadionu Hillsborough se vrací. Žalobce se bude zabývat 23 podezřelými

Úřad žalobce pro Anglii a Wales dostal dokumenty k 23 lidem a organizacím, kteří byli zapojeni do pořádání fotbalového zápasu na stadionu Hillsborough v Sheffieldu. Nyní rozhodne, zda je bude trestně stíhat. V roce 1989 zemřelo při tlačenici 96 fanoušků a přes 700 dalších bylo zraněno. Porota, která jejich smrt vyšetřovala, už dříve rozhodla, že šlo o trestný čin. Podle ní nese odpovědnost za zabití z nedbanlivosti David Duckenfield, který dohlížel na bezpečnost na stadionu.

| Český rozhlas |Zprávy ze světa

Migranti umírají zimou. Situace v Řecku je zoufalá, apeluje OSN na evropské vlády

Běženci v Evropě umírají kvůli mrazivému počasí. Vlády jednotlivých zemí musí udělat víc pro jejich záchranu. Vyzval k tomu v pátek Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Znepokojily ho také informace o pěti obětech. Zoufalá situace je podle úřadu v Řecku. Řada migrantů se před nízkými teplotami, které dosahovaly i minus dvacet stupňů, miseli ukývat ve stanech nebo opuštěných budovách.

| ČTK |Zprávy z domova

Poslanci zamítli Babišovy návrhy na změny v EET, zelenou dali vyšším slevám na děti

Poslanecká sněmovna schválila vládní daňový balík, který především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. Poslanci v něm zamítli návrhy úlev v elektronické evidenci tržeb, které vznesl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vládní KDU-ČSL. Zamítli i opoziční návrhy na zrušení zákona o evidenci tržeb. Neprošly ani návrhy pravice na snížení sazeb daně z přidané hodnoty nebo na zrušení solidární přirážky daně z příjmů.

| ČTK |Zprávy ze světa

Konec 'mokré nohy, suché nohy'. USA budou vracet imigranty na Kubu

Barack Obama s okamžitou platností zrušil zvláštní imigrační režim, který umožňoval kubánským emigrantům získat trvalý pobyt ve Spojených státech, pokud se dostali až na jejich území. Kuba, která s touto praxí nesouhlasila, Obamovo rozhodnutí přivítala s tím, že bude navracené migranty přijímat zpět. Otázkou je, jak na tento krok zareaguje Obamův nástupce Donald Trump, který se úřadu ujme příští pátek.

|Matěj Štýs |Zprávy ze světa

Přejmenoval se na krále Artuše, teď se soudí o parkování u Stonehenge. Rozhodne soud

Král Artuš Uther Pendragon, jak se Brit přejmenoval, se soudně domáhá parkovacího místa zdarma u monumentu Stonehenge. Má prý právo se k tamním kamenům pomodlit a neplatit za parkování, protože je vyznavačem neodruidismu. Věří, že je reinkarnací legendárního krále Artuše. Soud jeho připomínku vyslyšel a požadavkem se bude zabývat.

|David Nyč |Zimní sporty

Davidová si debut neužila. Že to bylo poprvé, mě neomlouvá, řekla po své premiérové štafetě

Víte, jaké nejméně oblíbené místo biatlonistů? Trestné kolo. Své o tom ví Markéta Davidová, mladá reprezentantka, která ve čtvrtek v Ruhpoldingu zažila premiéru ve štafetovém závodě Světového poháru. Teprve dvacetiletá biatlonistka na druhé položce čtyřikrát chybovala a stopadesátimetrovému okruhu se nevyhnula. České kvarteto nakonec skončilo šesté.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Cizince do Čech láká hlavně práce. Zaměstnat ty mimo EU je ale obtížné

Administrativní zátěž nebo jazyková bariéra - právě to jsou nejčastější překážky v zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii v Česku. Přestože by tuzemské firmy rádi obsadily desítky tisíc volných pracovních pozic - nemají kým. V roce 2015 pobývalo v Česku rekordní množství cizinců - téměř 465 tisíc. Největší zastoupení cizinců tu měli Slováci, Ukrajinci a Vietnamci.

|Anna Jadrná, Hana Mazancová |Regiony

Exkluzivní procházka Národním muzeem. Krok za krokem rekonstrukcí historické budovy

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA. Je tomu zhruba dva roky, co expozice v historické budově Národního muzea nahradilo lešení a stovky zvědavých návštěvníků vystřídaly skupiny dělníků a restaurátorů. Zpravodajský web Českého rozhlasu proto připravil virtuální prohlídku míst, které návštěvníci budou moct oficiálně spatřit až ke konci roku 2018. Tedy pokud se rekonstrukce historické budovy Národního muzea stihne podle plánu.

| mls |Zprávy ze světa

Léčit na internetu závislé děti elektrošoky a bitím? Skoncujte s tím, volá Čína

Posedlost, která rozvrací nemocné i jejich rodiny, versus drastická terapie založená na tělesných trestech a dalších sporných metodách. Čínská vláda by ráda vykořenila obojí. V boji s epidemií internetové závislosti navrhla nový zákon, jímž chce omezit kontroverzní léčebny pro děti a mladistvé. Ty leckdy připomínají spíš ostře střežené věznice, zoufalí rodiče je však často vidí jako poslední naději.

|Markéta Chaloupská |Zprávy z domova

Architekt policejní reformy Laube pobírá podobnou rentu jako Klaus, dál přitom pracuje pro stát

Po půl roce vyšetřování sněmovní komise k reorganizaci policie dokončuje svoji závěrečnou zprávu. Hlavní tvůrce reformy, generál Zdeněk Laube, který od policie odešel, od Nového roku pracuje na České poště. K tomu ještě pobírá každý měsíc rentu přes 50 tisíc korun. Výši výsluhy vypočítalo Datové oddělení Českého rozhlasu.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru