Archiv | zprávy ze dne 19. ledna 2017

| ČTK, mls, moš |Zprávy ze světa

'Pomozte, umíráme zimou.' Hotel v Itálii pohřbila lavina, naděje, že někdo přežil, klesá

UVNITŘ VIDEO. Ničivá lavina v noci na čtvrtek zavalila hotel v italské provincii Pescara. Záchranáři pod sněhem a troskami už od brzkého rána pátrají po přeživších, naděje na jejich nalezení však klesá. Původně se pohřešovalo až 30 lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví a dva přeživší. Záchranné operace komplikuje sněhová kalamita: vyproštění obětí může trvat hodiny až dny, odhadují úřady.

| ČTK |Zprávy z domova

Senát se zastal obětí trestných činů a zadlužených lidí. Schválil novely, které je budou chránit

Vyšší ochrana pro seniory při šetření trestných činů, zabavené peníze pro oběti kriminality nebo ochrana před šikanózními insolvenčními návrhy a podvodným oddlužováním firem. Senát ve čtvrtek schválil novely zákonů, které se dotknou hlavně seniorů a zadlužených firem v České republice. Normy ještě musí schválit prezident.

|Eva Mošpanová |Zprávy ze světa

'Nechtěl jsem být prezidentem, abych zabíjel lidi.' Největší krize Baracka Obamy trvala 40 minut

Barack Obama po osmi letech ve funkci opouští Bílý dům. Jeho vládu zachycuje bezpočet snímků - a na drtivé většině z nich se usmívá, nebo alespoň dělá grimasu. Pokud ale některá z fotek vejde do historie, bude to nejspíš ta, na níž se Obama nejenže neusmívá, ale dokonce ani není v jejím centru. Je ze začátku května 2011 zachycuje chvíle největšího risku, který první afroamerický prezident podstoupil, a to ve snaze vypořádat se s dědictvím svého předchůdce.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

Puskarčíková přišla v Anterselvě poslední střelbou o šanci na výhru. Koukalová ztratila žlutý dres

Biatlonistka Eva Puskarčíková obsadila v italské Anterselvě 13. příčku a byla tak nejúspěšnější českou závodnicí ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů. Česká reprezentantka dokonce nebyla daleko od svého prvního vítězství ve Světovém poháru, ale na poslední položce třikrát chybovala a připravila se o senzační výsledek. Z výhry se radovala Němka Laura Dahlmeierová, která se díky tomu vrátila do čela Světového poháru před Gabrielu Koukalovou.

|Gabriela Hauptvogelová |Regiony

Ústí nad Labem má první sdílené kanceláře. Podnikatelé si vyměňují nápady a zkušenosti

Začínající podnikatelé mohou v Ústí nad Labem využít první sdílené kanceláře. Otevírá je Inovační centrum Ústeckého kraje v Klíšské ulici, nedaleko vysokoškolského kampusu. Sdílené prostory mohou lidé využít k práci nebo vyměňování zkušeností, inspirace a nápadů. Kanceláře jsou zdarma, stačí si je zarezervovat.

| ČTK |Zprávy z domova

Kuřáky omezuje téměř celá Evropa. Kde by si měli dávat pozor?

Prakticky všechny země v Evropě nějakým způsobem alespoň částečně omezují kouření ve veřejných uzavřených prostorách. Průkopníkem se na tomto poli stalo Irsko, které v roce 2004 zavedlo jako první země světa celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích. Senát ve čtvrtek schválil takzvaný protikuřácký zákon, který by měl od konce května 2017 znamenat úplný zákaz kouření v restauracích - Česko se tak zařadí k 18 zemím Evropy, kde úplný zákaz kouření platí.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Daruj kabát, vyzývala sbírka na stromě. Radnice ji přesunula do skříně a myšlenka se šíří dál

Přes víkend rozvěsila Blanka Fröhlichová na strom v Praze 6 kabáty, aby pomohly potřebným přečkat silné mrazy. Narazila však na stížnosti několika místních, kterým vadil údajný nepořádek a nebezpečné igelitky bez dozoru. Řešení nabídla sama radnice Prahy 6. Nápad se jí zalíbil, poskytla proto pro darované ošacení prostor i voděvzdornou skříň. Ta od pondělí stojí u dejvického kruhového objezdu. Myšlenka "Daruj kabát" se tak šíří do dalších měst i za hranice Česka.

| Mark Galeotti |Zprávy ze světa

Festival Trumpovy a Putinovy lásky? Romancí mužných alfa vůdců může otřást jediná schůzka

KOMENTÁŘ. Znepokojení, které napříč Evropou budí vztah Donalda Trumpa a Vladimira Putina, by mohla uklidnit jediná schůzka, kde se oba vůdci střetnou tváří v tvář. "Není pravděpodobné, že festival lásky přežije delší kontakt bez šrámů. Summit by obě strany donutil, aby ukázaly, co mají v rukávu. O tom, zda si vzájemně mohou nabídnout něco opravdu zajímavého a splnitelného, přitom můžeme oprávněně pochybovat, " komentuje perspektivy na ose Trump-Putin respektovaný znalec Ruska Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

| ČTK, Zdeněk Novák, Hana Mazancová |Zprávy ze světa

Čech obžalovaný z šíření HIV dostal v Thajsku pokutu. Za prošlé vízum musí zaplatit 717 korun

Čech Zdeněk Pfeifer, zatčený v Thajsku kvůli obvinění z vědomého šíření viru HIV, dostal první trest. Za překročení povolené doby pobytu musí zaplatit pokutu tisíc bátů, v přepočtu zhruba 717 korun. Úřady by ho ve čtvrtek měly přepravit do detence v Bangkoku, kde by měl soud rozhodnout o jeho deportaci.

| ČTK, Jakub Knoll |Tenis

Karolína Plíšková a Strýcová postoupily do třetího kola Australian Open. Djokovič nečekaně vypadl

Karolína Plíšková zvítězila ve druhém kole Australian Open nad ruskou tenistkou Annou Blinkovovou jasně 6:0 a 6:2. Postup do třetího kola si v Melbourne zajistila také Barbora Strýcová, která zdolala Němku Andreu Petkovicovou 6:0 a 7:5. Na centrálním kurtu Lucie Šafářová podlehla Sereně Williamsové. V mužské části pavouka už nebude pokračovat Radek Štěpánek poté, co ve třech setech prohrál s nasazeným Belgičanem Davidem Goffinem. Naopak velmi nečekaně ve druhém kole skončil obhájce titulu Novak Djokovič, který nestačil na Uzbeka Denise Istomina.

| ČTK |Zprávy z domova

Další mrazivé noci přinesou až minus 20 stupňů. Na Kvildě bylo ve čtvrtek ještě o osm méně

Mráz v Česku zatím nepoleví. V noci na pátek a na sobotu se mohou teploty dostat k minus 12 až minus 17 stupňům Celsia, ojediněle může být kolem 20 stupňů pod nulou. S brzkým oteplením by lidé ale neměli počítat, silně mrznout bude minimálně do poloviny příštího týdne, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Mrazivé počasí podle něj může způsobovat problémy v průmyslu, energetice nebo v zásobování.

| ČTK, Matěj Štýs |Zprávy ze světa

Při požáru v Teheránu spadla výšková budova, zemřelo nejméně 20 hasičů

VIDEO: Při požáru, s nímž bojovali od rána hasiči v Teheránu, se zřítila výšková budova s nákupním střediskem. Zemřelo nejméně 20 hasičů, oznámil starosta íránské metropole. Nejméně 88 lidí, včetně 45 hasičů, utrpělo zranění. Mnoho z nich bylo odvezeno do nemocnice, po ošetření ale většinu z nich propustili, uvedla íránská státní média.

| ČTK, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Pelikán má na stole dva návrhy stížnosti. Svoji verzi poslal ministrovi i David Rath

Exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath poslal ministru spravedlnosti svůj návrh stížnosti k Nejvyššímu soudu. Robert Pelikán z hnutí ANO přitom ve středu dostal podnět také z pražského vrchního státního zastupitelství. Rath si v dokumentu stěžuje, že odposlechy, sledování a domovní prohlídky povoloval ústecký soud nebo že se případem na začátku zabývali ústečtí žalobci. Pražský vrchní soud zrušil v říjnu rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které tak u nového řízení před Krajským soudem v Praze zřejmě nepůjdou jako důkaz použít.

|David Nyč, Jakub Knoll |Zimní sporty

Není lehké starat se o dítě a zároveň závodit, přiznává po comebacku do SP biatlonistka Domračevová

Nejdřív medaile a poháry, potom rodina – takhle plánuje svou budoucnost řada vrcholových sportovkyň. Pro některé z nich je ale těhotenství obdobím, na které se dá znovu navázat dřinou a závoděním. Vyprávět by o tom mohla běloruská biatlonistka Darja Domračevová. Trojnásobná olympijská vítězka se po Novém roce krátce po porodu vrátila do kolotoče Světového poháru, a ve čtvrtek odpoledne se představí i v italské Anterselvě.

|Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Papež František proti zneužívání dětí v církvi nezakročil, tvrdí nová kniha italského novináře

Vatikán údajně kryl stovky podezření ze sexuálního zneužívání duchovními. Ve své knize nazvané Lussuria - česky Smilstvo - to tvrdí italský novinář Emiliano Fittipaldi. Jeho kritika cílí i na současného papeže Františka, který opakovaně říkal, že nebude tolerovat ani ty, kdo zneužívají děti, ani ty, kdo takovéto hříšníky kryjí. Podle Fittipaldiho ale ani současný papež proti sexuálnímu zneužívání v Itálii ani jinde na světě neudělal téměř nic.

|Jakub Knoll |Hokej

Gólman Pavelec prožil vítězný návrat do NHL. Výhru vychytal i Mrázek

Gólman Winnipegu Ondřej Pavelec dostal v duelu proti Arizoně první příležitost k tomu, aby se v probíhajícím ročníku NHL postavil do brány svého týmu. Český hokejista nakonec prožil vítězný návrat, když vychytal vítězství Jets v poměru 6:3 a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Vítězství oslavil i brankář Detroitu Petr Mrázek.

| ČTK |Zprávy ze světa

Kim Čong-un posiluje kult osobnosti, na nejvyšší hoře KLDR staví sousoší za miliony dolarů

Severokorejský diktátor Kim Čong-un utrácí miliony dolarů za výstavbu nového sousoší, které bude znázorňovat trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Socha se má tyčit na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu. Píše o tom britský list The Daily Mirror, podle kterého jde o důkaz budování kultu osobnosti mladého vůdce.

|Eva Rajlichová |nepoužívat - Věda

Hrají o minuty. Transplantaci orgánů v IKEMu předchází stovky telefonátů koordinátorů

Neviditelná, ale nepostradatelná. Tak by se dala popsat práce koordinátorských týmů, které zajištují zázemí a vše potřebné pro transplantace orgánů. Na záchraně lidských životů se podílejí ve stejné míře jako operatéři přímo na sále. Loni jen v pražském IKEMu (Institutu klinické a experimentální medicíny) transplantovali celkem 483 orgánů, tedy více než 60 procent všech transplantací v České republice.

| ČTK |Zprávy z domova

Druhá část kauzy Davida Ratha. Kriminalisté musí případ došetřit, rozhodl soud

Krajský soud v Praze v pondělí vrátil k došetření druhou větev kauzy bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, kriminalisté v něm navrhli obžalovat devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

V šedesáti s něčím začínat není jednoduché, ale nabídky práce mám, říká nezaměstnaný Škromach

ROZHOVOR. Zdeněk Škromach, jedna z nejvýraznějších tváří ČSSD posledních dvaceti let, hledá po odchodu z vrcholné politiky nejen práci, ale i odstup. Nabídek na zaměstnání má několik, nevylučuje ani kandidaturu na příštího prezidenta. "Podporovatelů mám poměrně dost, mnozí mě přesvědčují, abych tady v tom úsilí setrval," říká v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu. Hovory od bazénku se podle něj určitě vrátí a možná právě v prezidentské kampani. "Je to dobrá marketingová značka," myslí si o videích, která mu zajistila i reklamní nabídku.

|David Nyč, Nikola Šrámková |Zimní sporty

Volný čas biatlonisty Krčmáře? Střílí góly a užívá si společnosti fotbalových hvězd Realu Madrid

Biatlonová elita se začátkem týdne přesunula do italské Anterselvy, kde už ve čtvrtek začne další díl Světového poháru. Ale ještě než se začne závodit, mají reprezentanti čas na trénink, a taky sami na sebe. Třeba Michal Krčmář, když zrovna nejede na běžkách a nestřílí z malorážky, hraje fotbal. Tedy, ne že by se přímo on honil za míčem, v tomhle případě dokonce může jen sedět. Na hotelu, kde ho navštívil reportér David Nyč, relaxuje při hraní počítačové hry.

|Martin Dorazín, dab |Zprávy ze světa

Nejsme spokojeni s vývojem na Ukrajině, shodli se Putin, Hollande a Merkelová

Nespokojenost s plněním minských mírových dohod o Ukrajině vyjádřili v telefonickém rozhovoru prezidenti Ruska, Francie a německá kancléřka. Vladimír Putin, Francois Hollande a Angela Merkelová konzultovali také situaci v Sýrii před mírovými rozhovory v Astaně plánovanými na 23. ledna. Vyslovili se pro co nejširší zapojení syrských opozičních skupin.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru