Archiv | zprávy ze dne 23. ledna 2017

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Masové vraždy, znásilňování a likvidace náboženských symbolů. Jezídové v Iráku čelí genocidě

Jezídové žádají západní státy, aby označily zločiny takzvaného Islámského státu za genocidu. Podle příslušníků této etnicko-náboženské komunity páchají islamisté v Iráku válečné zločiny. Islámský stát povraždil už na pět tisíc jezídů, tisíce dalších přinutil konvertovat k islámu a likviduje i jejich náboženské symboly. Některým jezídům se podařilo utéci do evropských zemí včetně Švédska a apelují na vlády demokratických zemí, aby se na prožité hrůzy nezapomnělo.

|Tea Veseláková |nepoužívat - Věda

Vědci bojují proti fake news. Zkoušejí speciální 'dezinformační' očkování

Už jste někdy naletěli na novinářskou kachnu? Nebezpečí chybného úsudku se v dnešní době zvyšuje i kvůli oblibě sociálních sítí. Řada lidí čerpá informace právě z nich. Pravdivé i smyšlené zprávy k tomu bývají čím dál častěji prezentovány velmi podobně. Britské a americké vědce tato problematika inspirovala k tomu, aby hledali způsob, jak lidi vytrénovat, aby byli proti dezinformacím imunní.

|Jakub Knoll |Hokej

Tabulka Východní konference NHL naruby. Columbus se dělí o první místo, Tampa je poslední

V hokejové NHL už je odehrána více než polovina sezony a na konci tohoto týdne je na programu tradiční Utkání hvězd, které v každém ročníku představuje jakýsi milník. Pohled na průběžnou tabulku Východní konference přináší velmi neobvyklý obrázek, když v minulých letech podprůměrný Columbus sdílí společně s Washingtonem první pozici, zatímco nedávní finalisté Stanley Cupu z Tampy jsou poslední.

| ČTK |Zprávy ze světa

Lži jsou jen alternativní fakta, hájila Trumpova poradkyně špatné informace

Poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa hájila mluvčího Bílého domu v debatě o davu na Trumpově páteční inauguraci. Kellyanne Conwayová v televizi NBC v neděli tvrdila, že mluvčí Sean Spicer nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“. Spicer před novináři prohlásil, že účast veřejnosti na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak u televizních obrazovek. Ze srovnávacích fotografií, které přinesly téměř všechny velké sdělovací prostředky, bylo ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem více lidí.

|Kateřina Kohoutová |Regiony

Zimní sezona v Krkonoších. Zloději už ukradli věci za milion, spočítala policie

Více než jeden milion korun. To je škoda, kterou už stihli napáchat zloději v Krkonošských střediscích od začátku zimní sezony. Mizí sportovní vybavení, oblečení, čtyřkolky a elektronika. Třeba ve Špindlerově Mlýně je přes zimu desetkrát víc lidí než po zbytek roku. Počet policistů, kteří je mají ohlídat, ale zůstává stejný. A vypátrat zloděje je podle mužů zákona dost náročné.

| Reuters, mls |Zprávy ze světa

‚Už není žádné uprostřed.‘ Trumpova éra začíná – a propast mezi Američany je hlubší než dřív

Přinese éra Donalda Trumpa sjednocení, nebo prohloubí už existující rozpolcení americké společnosti? Tu rozděluje větší politická propast než v minulosti, myslí si dnes téměř dvojnásobek Američanů než před osmi lety. Řada z nich se také obává, že Trumpova vláda věci ještě zhorší. Jiní namítají, že nového prezidenta je třeba hodnotit až na základě činů, nikoli zbrklých předpokladů, píše z Washingtonu reportér agentury Reuters.

| ČTK |Zprávy z domova

Pandury, vrtulníky, radiolokátory, houfnice. Stát investuje do posílení obrany 180 miliard

Ministerstvo obrany počítá v příštích deseti letech s investicemi za 180 miliard korun. Z toho 130 miliard půjde do pozemních sil. Ještě letos by vedení úřadu chtělo vládě předložit ke schválení zakázky za 26 miliard korun. Na bilanční tiskové konferenci to v pondělí řekli ministr obrany Martin Stropnický z ANO a další členové vedení obrany a armády.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Syrské mírové rozhovory bez kurdské opozice. Vyjednávací výbor do Astany nepozvali

Upevnění příměří je hlavním cílem mírové konference o Sýrii v kazašské Astaně, kterou iniciovalo Rusko a Turecko. Za účasti Íránu jsou na místě i představitelé syrského režimu a některých opozičních frakcí. Spojené státy zastoupí jejich velvyslanec v Kazachstánu. Jednat se bude i o odlišení takzvaného Islámského státu a organizace Nusra od ostatních povstalců. Chybět ale bude syrské hlavní opoziční uskupení - kurdský Nejvyšší vyjednávací výbor.

| ČTK |Fotbal

Liberec možná opustí kapitán Pokorný, usiluje o něj Montpellier. Celek posílí Kerbr a Kúdela

Fotbalisty Liberce by mohla během zimní přestávky opustit další opora. Po záložníkovi Janu Sýkorovi možná Slovan přijde také o kapitána Lukáše Pokorného, o kterého podle listu L'Équipe usiluje třináctý tým francouzské ligy Montpellier. Do klubu se ale vrací záložník Milan Kerbr, který se dohodl se Slovanem na smlouvě na rok a půl. Z Mladé Boleslavi přestoupil univerzál Ondřej Kúdela. ČTK to řekl tiskový mluvčí klubu Lukáš Váňa.

|Nikola Šrámková |Fotbal

První zápas Chapecoense po letecké tragédii. Přeživší fotbalisté převzali trofej a rodinní příslušníci medaile

Poprvé od letecké havárie brazilského fotbalového týmu Chapecoense se tři přeživší členové celku Neto, Alan Ruschel and Jackson Follmann sešli na trávníku. Obdrželi pohár pro vítěze Jihoamerického poháru, který již dříve věnoval finálový soupeř Atlético Nacional. Nově sestavený tým odehrál v sobotu první přátelské utkání.

| Český rozhlas |Zprávy z domova

Most bude znovu volit do Senátu. Podívejte se, co slibují kandidáti

Most se podruhé chystá volit do Senátu. O hlasy bude bojovat 9 kandidátů. Mezi nimi i minulá vítězka Alena Dernerová nyní nominovaná stranou Spojení demokraté - Sdružení nezávislých a v pořadí druhý Jiří Šlégr kandidující za ČSSD. Dernerová dříve kandidující za hnutí Severočeši.cz sice v říjnu získala nejvíce hlasů, část straníků ji ale nepovažovala za řádnou kandidátku hnutí. Obrátila se na soud, který následně senátní volby v Mostě prohlásil za neplatné. Opakované volby se uskuteční v pátek 27. a sobotu 28. ledna.

|David Nyč, Nikola Šrámková |Zimní sporty

Čeští biatlonisté domů nejedou, v Anterselvě ladí formu na mistrovství světa. Rodiny se chystají za nimi

Šestý díl Světového poháru biatlonistů skončil a ani v Itálii nevyšel český tým medailově naprázdno. Ještě ale chvíli potrvá, než Gabriela Koukalová vybalí z tašky tenhle cenný kov a doma si ho vystaví. Reprezentační výběr totiž zůstává v Anterselvě, kde se bude připravovat na blížící se mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu.

|Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Léky, ze kterých se vyrábí pervitin, nakoupíte v Polsku snadno ve velkém množství, vyzkoušel reportér Radiožurnálu

Z Polska do České republiky proudí léky s vysokým obsahem pseudoefedrinu, které jsou v Česku jen na předpis. Z nich se pak vyrábí pervitin. Přestože Polsko prodej léků, jako je třeba Cirrus, omezuje, zpravodaj Českého rozhlasu ve Varšavě Vít Pohanka se se skrytým mikrofonem přesvědčil, že nakoupit větší množství těchto léků není problém.

|Kristina Roháčková |Zprávy ze světa

Trumpův prezidentský twitter vede muž, který šířil hoaxy a konspirační teorie

Útoky z 11. září byly prací Spojených států, Michelle Obamová je ve skutečnosti muž a zpěvačka Beyoncé je placená tajnou službou, aby podnítila vytvoření policejního státu. Takové zprávy sdílí server Info Wars, ze kterého šířil příspěvky i Dan Scavino, správce oficiálního twitterového účtu amerického prezidenta. Bývalý golfový caddy se k autorství prezidentských tweetů přiznal v neděli poté, co na prezidentský účet přidal příspěvek s překlepem, píše Independent.

| ČTK |Zprávy z domova

Dotace za 9 miliard české přírodě výrazně nepomohly, někde došlo i k zhoršení, odhalila kontrola

Dotace na ochranu přírody za 9,4 miliardy korun v letech 2013 až 2015 výrazně nezlepšily stav přírody v Česku. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo životního prostředí, které peníze z evropských fondů a státního rozpočtu rozdělovalo, podle kontrolorů nedokázalo vyhodnotit účelnost a přínos dotovaných projektů. Ministerstvo ale popírá, že by dotace nepřinesly zlepšení.

| ČTK |Zprávy ze světa

Překvapení levicových primárek: Valls postupuje z druhého místa, vyhrál exministr Hamon

Do druhého kola takzvaných primárek francouzské levice postoupil bývalý ministr školství Benoit Hamon, který překvapivě zvítězil, a původně favorizovaný expremiér Manuel Valls. Hamona, představitele levicového tábora Socialistické strany, podpořil z třetího místa Arnaud Montebourg. Zvýšil tak Hamonovi naděje na celkové vítězství příští neděli. Z druhého kola vzejde kandidát tradiční levice na prezidenta.

|Kristina Roháčková |Zprávy ze světa

Britská vláda vydala zprávu o dopadech globálního oteplování, od 18. ledna se o ní nikdo nezmínil

Britský Independent tvrdí, že se Londýn pokusil zatajit rozsáhlou studii o možných dopadech globálního oteplování na Velkou Británii. Dokument varuje před zdvojnásobením počtu obětí během veder, vážným nebezpečím pro zásoby potravin a dodávky vody a možností poškození infrastruktury během povodní. Podobná zpráva se přitom podle zákona musí vypracovávat každých pět let.

| ČTK, Vojtěch Koval |Hudba

Američtí Green Day v Praze rozdávali kytary. Nechyběla ani „zdravice“ pro nového prezidenta

Vidět naživo své oblíbence, zazpívat si s nimi jejich hity a pořídit nějaké to selfie. To jsou většinou zážitky, které si z koncertů odnášejí fanoušci. Když ale v neděli v pražské Tipsport Aréně vystoupila americká punk rocková kapela Green Day, nabídla některým lidem ve vyprodané hale ještě silnější zážitek. Jedna fanynka si na něj dokonce bude moct i zahrát.

|Kristina Lamperová |Zprávy ze světa

Severní Korea láká desítky Čechů. Peníze z turismu používá režim na zbrojení

Desítky Čechů ročně jede na dovolenou do Severní Koreje. Zájezdy do KLDR také nabízí stále více agentur a cestovních kanceláří. Turisty lákají na komunistické monumenty a na připomenutí si doby, kdy člověk nesměl vyčnívat z davu. Za několik dní v totalitní zemi zaplatí Češi desetitisíce korun, o dovolenou v KLDR ale mají stále větší zájem.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Byla to ztráta času, hodnotí vyšetřovací komisi kritik policejní reorganizace

Sněmovní vyšetřovací komise před pár dny jednomyslně schválila text závěrečné zprávy o loňské reorganizaci policie. Její obsah ještě není znám, ale podle někdejšího detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a kritika reorganizace Jiřího Komárka zřejmě nepřinese nic objevného. V rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu řekl, že poslanci podle něj nedostatečně pracovali s dodanými dokumenty.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru