Archiv | zprávy ze dne 29. ledna 2017

| ČTK |Zprávy ze světa

Jízdenku do francouzských prezidentských voleb za Socialisty získal v primárkách Benoit Hamon

Bývalý ministr školství Benoit Hamon v druhém kole francouzských levicových primárek získal 58,65 % hlasů a porazil tak bývalého premiéra Manuela Vallse, který získal 41,35 % hlasů. Oznámil to Thomas Clay, šéf organizačního výboruhlasování, které pořádala vládní Socialistická strana. Hamon je podle webu televize France24 zastánce radikálních reforem a je levicovější než Valls.

|Vojtěch Man |Hokej

Vedoucí tým extraligy prohrál s posledním, Sparta nadělila Třinci 12 gólů

Největší překvapení 43. kola hokejové extraligy se událo v Liberci. Domácí Bílí Tygři ztratili vedení nad Pardubicemi a po prohře 3:6 skončila jejich 6 týdnů trvající série výher před vlastními diváky. Druhý Třinec v Praze ostudně prohrál se Spartou 3:12. Podrkušnohorský souboj vyhrál v Chomutově Litvínov, Zlín doma po prodloužení udolal Mladou Boleslav.

| dp |Ekonomika

Dánové jsou bohatí. Nevědí, co s hotovostí, píše Bloomberg

Po více než pěti letech negativních úrokových sazeb jsou dánské domácnosti bohatší než kdy jindy. „S množstvím hotovosti, se kterým už ani neví, co dělat, domácnosti plní své banky vklady,“ píše server Bloomberg. Výsledkem toho je, že země, která drží rekord v negativním úročení, se teď může chlubit také rekordními bankovními vklady.

| dp |Zprávy ze světa

OBRAZEM: Američané protestovali na letištích proti Trumpovu výnosu. 'Uprchlíci jsou vítáni!' stálo na plakátech

Exekutivní příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolal ve Spojených státech vlnu nevole. Američané se na protest sešli na mezinárodních letištích v Los Angeles, San Franciscu, New Yorku, Chicagu nebo třeba Houstonu, aby vyjádřili podporu těm, které úřady zadržely s platnými americkými vízy, a hrozila jim deportace. Vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území USA, a vztahuje se na ně migrační výnos prezidenta, pak dočasně zakázal v sobotu ráno americký soud. Před výkonem příkazu tak ochránil až několik stovek lidí.

|Pavel Novák |Historie

Most mezi Bulharskem a Rumunskem je symbolem evropské integrace. Vznikl před 10 lety

Bulharsko s Rumunskem jsou už 10 let součástí Evropské unie. Symbolem spojení těchto zemí s Evropou se stal most přes Dunaj, který začal fungovat v roce 2013. Největší část peněz na jeho stavbu pocházela z unijních fondů. Most vede z města Vidin v severozápadním výběžku Bulharska do Calafatu v jižním Rumunsku. Je teprve druhý, který Dunaj na dlouhé společné hranici obou zemím překlenul.

|Kristina Roháčková |Film

Jeho snímek může zvítězit. Íránský režisér se ale kvůli Trumpově nařízení na Oscary nepodívá

Trumpův dekret zakazující vstup do USA lidem z převážně muslimských zemí způsobuje rozruch a pobouření po celém světě. Lidé jsou zastavováni na letištích, ruší se zahraniční cesty. Nové nařízení bude mít vliv i na letošní předávání Oscarů. Únorové prestižní události se nebude moct zúčastnit řada zahraničních tvůrců, mezi nimi i íránský režisér Asghar Farhadi, píše Independent. Jeho snímek Klient je přitom nominovaný na jednu z cen.

|Štěpán Macháček |Historie

Před třemi lety jej zničila nálož, teď má novou expozici. Muzeum islámského umění v Káhiře se opět otevřelo veřejnosti

V Káhiře se veřejnosti znovu otevřelo Muzeum islámského umění. Před třemi lety zdemolovala budovu i exponáty mohutná nálož, která vybuchla před protějším policejním ředitelstvím. Pět lidí tehdy zemřelo a desítky dalších exploze zranila. Útoky proti policejním cílům ale v posledních měsících v Egyptě ustupují. Po šesti letech útlumu se letos očekává oživení zájmu o poznávací turistiku. Nová expozice Muzea islámského umění má být jedním z lákadel.

| ČTK |Zprávy z domova

Babišova firma si bude stěžovat na zákon o střetu zájmů u Evropské komise. Odškodnění nechce

Jedna z firem holdingu Agrofert podá stížnost k Evropské komisi kvůli českému zákonu o střetu zájmů. V pořadu Partie na televizi Prima to řekl vlastník Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Podle něj stát zákonem porušuje evropské právo, protože omezuje jeho vlastnická práva. Zákon o střetu zájmů mimo jiné omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím.

| ČTK |Zimní sporty

Běžkyně na lyžích Smutná slaví další triumf v sérii Ski Classics. Ovládla italskou Marcialongu

Lyžařka Kateřina Smutná vyhrála v Itálii závod Marcialonga na 57 kilometrů klasicky a v sérii Ski Classics v dálkových bězích triumfovala potřetí za sebou. V Predazzu dnes v těsném finiši zvítězila před Brittou Johanssonovou Norgrenovou ze Švédska a navázala na triumfy v La Diagonele na 50 km ve Svatém Mořici a v Kaiser Maxmilian Laufu na 60 km v Rakousku.

| ČTK |Zprávy ze světa

Světoví lídři Trumpův migrační výnos kritizují. Zeman ho naopak vítá

Ze světa zní kritické hlasy vůči imigračnímu výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Britská premiérka Theresa Mayová, která jako první zahraniční státník jednala s Trumpem v Bílém domě po jeho nástupu do funkce, už v sobotu uvedla, že s „tímto přístupem" nesouhlasí. Ministr zahraničí Indonésie, nejlidnatější muslimské země, které se ale výnos netýká, uvedl, že rozhodnutí americké administrativy lituje.

| ČTK |Regiony

Veterináři potvrdili dvanácté ohnisko ptačí chřipky. Poprvé se objevila na Ostravsku

Dvanácté ohnisko ptačí chřipky v Česku je v Ostravě-Svinově v Moravskoslezském kraji. Chov o 20 ptácích bude dnes okolo desáté hodiny vyhuben, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. V Moravskoslezském kraji ohnisko zatím nebylo, byly tam ale zaznamenány úhyny volně žijících ptáků. Zároveň veterináři potvrdili chřipku u další volně žijící labutě v Opavě a ve Veselí nad Lužnicí.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

Rozpolcený Petrohrad. Kvůli správě chrámu svatého Izáka protestovaly v metropoli tisíce lidí

Spor o jednu z největších katedrál v ruském Petrohradě rozdělil tamní společnost na dva nesmiřitelné tábory. První je zásadně proti předání chrámu svatého Izáka pravoslavné církvi, podle druhého tábora má zase katedrálu spravovat církev a ne stát. Příznivci i odpůrci předání chrámu demonstrovali v centru Petrohradu.

|Miroslav Tomek |Zprávy ze světa

Vzpomínáte na Bitvu o Alžír? Muslimský závoj jako politická zbraň má dlouhou historii

Když německá kancléřka Angela Merkelová navrhla v prosinci zákaz burky a nikábu na veřejnosti, následovala tím celou řadu evropských zemí, kde takový zákon už platí. Ve Francii a Belgii se například úplně zahalená žena může dostat až na sedm dní do vězení, letos se objevila zpráva, že Maroko zakáže vyrábět a prodávat burky. Německá kancléřka, která čelí kritice za svou politiku v otázce uprchlíků, využila zákaz jako doklad svého tvrdšího postoje k integraci. Politizace zahalování má ale dlouhou historii, připomíná na diskusním webu Conversation historička umění Katarzyna Falęcka.

|Martin Dorazín, ČTK |Zprávy ze světa

Trump telefonoval se světovými lídry. USA a Rusko chtějí obnovit obchodní styky

Telefonát nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem je začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem, uvedl v sobotním prohlášení Bílý dům. Oba lídři spolu podle Trumpova úřadu mluvili i o spolupráci v boji proti teroristické organizaci Islámský stát či o možnosti dosažení trvalého míru v Sýrii. Americký prezident stihl i telefonáty s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

| ČTK |Zprávy ze světa

Soud dočasně zastavil Trumpův příkaz, USA tak nemůže vyhostit cizince zadržené na letišti

Americký soud v sobotu dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států, a vztahuje se na ně migrační výnos nového prezidenta Donalda Trumpa. Soud ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy, a hrozila jim deportace. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru