Archiv | zprávy ze dne 31. ledna 2017

| Český rozhlas, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Babiš se za výroky na adresu novinářů neomluví. Není za co, řekl

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nebude omlouvat za své výroky na adresu novinářů České televize. Vicepremiér označil redaktory pořadu Reportéři ČT za zkorumpovanou pakáž, která točí na objednávku. Reagoval tak na dotaz novinářky, jež se ho ptala na údajné nesrovnalosti v příjmech v souvislosti s nákupem dluhopisů. K omluvě vyzvala Babiše jak Česká televize, tak premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Určitě se nebudu omlouvat, nemám se za co omlouvat,“ řekl pro Český rozhlas Babiš.

|Jan Šmíd, dab |Zprávy ze světa

Fillon vyplatil manželce za práci asistentky skoro milion eur, vstupní kartu do parlamentu ale neměla

Francouzská policie pátrala v Národním shromáždění v Paříži po dokumentech, které by potvrzovaly, že žena poslance a bývalého premiéra Françoise Fillona pracovala jako asistentka v parlamentu. Kandidát na prezidenta Fillon čelí podezření z fiktivního zaměstnávání své ženy Penelope, která si podle informací listu Le Monde přišla během pěti let na 900 tisíc eur.

| ČTK, dab |Zprávy z domova

Mezi Ostravicí a Bílou náklaďáky neprojedou, sníh dělá problémy řidičům na celé Moravě

Silné sněžení komplikuje dopravu na Moravě. Silničáři uzavřeli pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko. Až 30 centimetrů snahu napadlo ve Zlínském kraji, velké problémy mají řidiči v Buchlovských horách. V Brně nabírají zpoždění linky MHD. Podle meteorologů má sněžit do středy.

| ČTK, Eliška Malínská, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Hradní sedmička radila Zemanovi ohledně kandidatury. Zvažte ji, shodla se většina

Prezident Miloš Zeman se večer sešel na Pražském hradě se svými nejbližšími spolupracovníky. Chtěl znát jejich názor, jestli má, nebo nemá znovu kandidovat na prezidenta. Výsledek schůzky nechtěla většina účastníků komentovat. Kancléř Vratislav Mynář ale prozradil, že značná část z nich mu doporočila, aby kandidaturu zvážil. Prezident chce své rozhodnutí oznámit letos v březnu. Historicky druhá přímá volba prezidenta se bude konat začátkem příštího roku.

| ČTK, Jana Klímová |Zprávy z domova

Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na Vaculíka z GIBS a olomouckého žalobce Šeredu

Trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie míří na olomouckého žalobce Petra Šeredu a také vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů Milana Vaculíka. Radiožurnálu to potvrdily tři důvěryhodné zdroje. Předseda komise Pavel Blažek z ODS to odmítl potvrdit. Oznámil jen, že obě trestní oznámení už podepsal. Během odpoledne budou podle něj podána. Sněmovna by se měla s obsahem zprávy komise seznámit ve čtvrtek a poté po poradě klubů hlasovat o usneseních.

| ČTK |Zprávy z domova

Ve Vlachově Březí veterináři vybijí 17 tisíc kachen. Ptačí chřipku potvrdili i v malochovu v Ledenicích

Veterináři potvrdili dvě nová ohniska ptačí chřipky v jižních Čechách. Jedno z nich je v komerčním chovu kachen ve Vlachově Březí na Prachaticku. Ve středu se tam začne vybíjet 17 tisíc ptáků. Druhé ohnisko je v malochovu v Ledenicích na Českobudějovicku. V Jihočeském kraji je tak již v chovech šest ohnisek nemoci, v Česku je jich celkem 15. Zatím bylo v Česku utraceno zhruba 20 tisíc ptáků, tedy jen asi o tři tisíce víc, než je v novém ohnisku.

|Petra Holinková, Václav Štefan |Zprávy z domova

Babiš zaútočil na Českou televizi. Novináře nařkl z korupce a chce si stěžovat

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO si chce stěžovat u Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem jsou pořady 168 hodin a Reportéři ČT, v nichž se ho novináři ptali na nesrovnalosti v příjmech. Podle Babiše jsou pořady účelové a jejich autoři zkorumpovaní. Novináři taková tvrzení odmítají. Doložte svá obvinění, nebo se omluvte, zní z České televize. K omluvě vyzval ministra financí také premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

| ČTK |Zprávy ze světa

Rusové zajali dva agenty kvůli donášení CIA. Ve vazbě je i novinář, který měl organizovat hackery

Dva vysoce postavení důstojníci ruské tajné služby FSB byli zatčeni a obviněni ze zrady a předávání důvěrných informací americké Ústřední zpravodajské službě CIA. Oznámila to s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se situací ruská tisková agentura Interfax. V případu podle ní jde i o skupinu ruských hackerů.

|Kateřina Daňková |Příroda

Ostravské skládky lákají vzácné racky ze severu. Na odpadcích jich hodují tisíce

Abyste mohli pozorovat tisícihlavá hejna racků, nemusíte jezdit nutně k moři. Stačí vyrazit do Ostravy, nejlépe k tamní skládce komunálního odpadu. V jejím okolí totiž každý rok zimují tisíce těchto ptáků. A kromě běžnějších druhů se tam pravidelně objevují i ty vzácnější, jako například racek tříprstý, žlutonohý anebo letos racek mořský, který do Česka zavítá jen výjimečně.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Obviněný z masakru v kanadské mešitě: šikanovaný introvert, který ‚lajkoval‘ Trumpa

Se sklopenou hlavou a spoutanýma rukama si vyslechl obvinění ze šestinásobné vraždy a pěti pokusů. 27letý student politologie Alexandre Bissonnette je podle vyšetřovatelů tím, kdo v neděli se zbraní v ruce vtrhl do mešity v Québecu a začal střílet na přítomné muslimy. Dosud netrestaného Bissonnetta okolí znalo jako introverta a oběť školní šikany, který se netajil vyhraněnými názory, informují kanadská média. Motiv atentátu však policie stále vyšetřuje.

| ČTK |Zprávy z domova

Vysvětlete nejasnosti ohledně majetku, vyzval premiér Babiše. Nerozumíte tomu, ohradil se ministr

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý vyzval ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby veřejnosti objasnil své minulé příjmy. Nejasnosti kolem Babišových majetkových poměrů podle premiéra nesmějí zatěžovat činnost vlády a autoritu ministerstva financí. Sobotka by podle Babiše neměl posílat vzkaz přes média. Dodal, že jako jediný politik zveřejnil všechny své příjmy od roku 1993. Zároveň vyzval předsedy ostatních stran zastoupených ve sněmovně, aby udělali totéž.

| ČTK, Filip Harzer, pj, miz |Zprávy z domova

Hackeři napadli e-maily ministerstva zahraničí. Útok provedl cizí stát, sdělil Zaorálek

E-mailové účty ministerstva zahraničí napadli hackeři. Napsal to server Neovlivní.cz, podle něhož útok trval několik měsíců a jeho terčem se staly schránky ministra Lubomíra Zaorálka a jeho náměstků. „Útok byl velmi sofistikovaný. Musel být proveden státem z venku," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

| ČTK |Zprávy z domova

Česká obchodní inspekce nařídila stáhnout nebezpečnou zábranu. Dítě ji může samo otevřít

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z prodeje pomůcku pro rodiče, která má zabránit dětem do dvou let, aby vešly například na schodiště. Mřížovaná vrátka vyráběná v Německu a dodávaná brněnskou firmou TecTake podle inspekce nesplňují požadavky na bezpečnost a ohrožují zdraví dětí. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

| ČTK, Pavla Firbacherová |Zprávy z domova

Rodiče paterčat se chtěli soudit o statisíce ze sbírky. S žalobou neuspěli

Lidé přispěli na výchovu prvních českých paterčat z Milovic na Nymbursku už stovky tisíc korun. K části peněz se ale teď jejich rodiče nemůžou dostat. Nepohodli se totiž s Klubem dvojčat a vícerčat, který veřejnou sbírku před jejich narozením zřídil. Obvodní soud pro Prahu 5 nicméně žalobu matky o téměř 617 000 korun zamítl, protože jsou na účtu pražského magistrátu.

|Kateřina Tesařová |Příroda

Rarita: žraločí samice partnera nepotřebovala, bez páření přivedla na svět tři mláďata

V akváriu v australském Queenslandu došlo k vzácnému jevu. Samice žraloka zebrovitého Leonie porodila tři mláďata bez předchozího spáření se samcem. Ten byl z její nádrže separován již před více než třemi roky. Původně se vědci domnívali, že si Leonie uchovala sperma svého předchozího partnera, se kterým zplodila mnoho potomků, ale genetické testy ukázaly, že mláďata mají pouze matčinu DNA.

| dp |Zprávy ze světa

'Nemůžete nastoupit.' Veterinářka s íránským pasem uvízla kvůli Trumpovu výnosu v Puertu Ricu

Rozrušená a vystrašená. Tak popisuje své pocity veterinářka z Glasgowa, které zkomplikoval život nový migrační výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa. Když chtěla Hamaseh Tayariová odletět z dovolené v Puertu Ricu zpátky domů do Skotska, čekalo na ni nepříjemné překvapení. Kvůli íránskému pasu nemohla nastoupit na plánovaný let. Součástí byl totiž i přestup na newyorském letišti.

|Vojtěch Man |Hokej

Hokejová Sparta posiluje, z Ruska se vrací útočník Buchtele

Sparta hlásí parádní ofenzivní posilu. Do týmu se totiž vrací z ruského angažmá do konce této sezony útočník Jan Buchtele, který se vrací z ruského Jekatěrinburgu. K mužstvu by se český reprezentant a dvojnásobný mistr extraligy měl připojit ve čtvrtek.

| ČTK, mls |Zprávy ze světa

Vyhostí Trump legální migranty? Bílý dům chystá deportace cizinců závislých na dávkách, píše AP

Americký prezident Donald Trump připravuje opatření, které má postihnout nejen nelegální přistěhovalce, ale i osoby pobývající v USA legálně, jsou-li závislé na státní pomoci. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na návrh exekutivního příkazu, který má k dispozici. Bílý dům mezitím popuzeně reagoval na memorandum "disidentů" z ministerstva zahraničí, které kritizuje páteční imigrační dekret. "Mají tihle kariérní byrokrati problém? Můžou jít," vzkázal diplomatům Trumpův mluvčí Sean Spicer.

| ČTK, Český rozhlas, ph |Zprávy z domova

Počasí komplikuje dopravu. U Mníšku nehoda kamionu zablokovala dálnici

Západní, jižní, střední Čechy a Prahu pokryla v noci na úterý nová vrstva sněhu. Sněžení a smíšené srážky komplikují hlavně kamionovou dopravu. U Mníšku pod Brdy je uzavřena dálnice D4. Kvůli sněhu je omezen vlakový provoz na nymburském nádraží, na Liberecku jsou uzavřené některé silnice. Meteorologové varují před ledovkou především v jihozápadní polovině Čech.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Nadprůměrně inteligentní, jeho resocializace je ale nemožná, píše soudkyně o vrahovi taxikářů

Dlouhou dobu detektivům unikal. Davida Virguláka ale nakonec z vražd tří pražských taxikářů usvědčily pachové stopy i odposlechy. To když se jeho - tak jako on sám - drogově závislý bratr Pavel ve vězení vytahoval, že taxikáře zabili společně. Chtěl prý vypadat drsně a zajímavě. "Je to pijavice," snažil se Virgulák před soudem výpověď svého bratra shodit. Bezúspěšně.

|Lenka Kabrhelová, Michal Žák |Zprávy ze světa

Trump vyhodil ministryni spravedlnosti, odmítla bránit jeho migrační výnos

Ve Spojených státech narůstá odpor proti prezidentovu zákazu vstupu uprchlíků a obyvatel sedmi muslimských států do země. Poslední obětí vzdoru je úřadující ministryně spravedlnosti Sally Yatesová, kterou Donald Trump zbavil místa poté, co se postavila proti opatření. Zákaz rozpoutal pouliční protesty, kritizují ho i zákonodárci z obou stran. Trump krok hájí tím, že má zajistit národní bezpečnost.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru