Archiv | zprávy ze dne 9. února 2017

|Dominika Píhová, Eva Mošpanová |Zprávy ze světa

Zabili jsme spolupracovníka bin Ládina, oznámili Američané. U Idlíbu útočil dron

Při útoku dálkově ovládaným dronem měl přes víkend zemřít Abú Haní al-Masrí. Informovala o tom armáda Spojených států. Al-Masrí byl vysoce postaveným členem teroristické skupiny Al-Káida a byl blízkým spolupracovníkem lídrů teroristické skupiny Ajmána Zavahrího a Usámy bin Ládina. Útoky podle armády naruší organizaci plánování teroristických akcí a budou nadále pokračovat.

| ČRo |Ekonomika

Stoprocentní nárůst tržeb díky EET? Musíme to brát s rezervou, říká exnáměstek Minčič

Údaje o tom, jak zavedení elektronické evidence tržeb v restauracích a hotelech přispělo ke zvýšení přiznaných tržeb, se podle zpráv z posledních dnů rozcházejí. Zatímco ministerstvo financí v lednu ohlásilo, že výdělky zmíněných podniků se v prosinci meziročně zvedly o celých sto procent, právě i díky EET, Český statistický úřad zaznamenal nárůst jen zhruba o 7,5 procenta. Co může stát za rozdílnými výsledky, vysvětlil Radiožurnálu Ladislav Minčič, někdejší náměstek ministerstva financí a v současnosti ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR.

| ČTK |Zprávy z domova

Sobotku podpořili i v Moravskoslezském kraji. Ze 14 regionů získal 13 nominací

Moravskoslezská ČSSD ve čtvrtek navrhla na předsedu strany Bohuslava Sobotku. Premiér a současný šéf sociální demokracie tak má před březnovým sjezdem nominaci ze všech regionů kromě jihočeského. Hlasování o nominaci na prvního místopředsedu dopadlo nerozhodně, dosavadní statutární místopředseda Milan Chovanec stejně jako Sobotkův kritik Jeroným Tejc dostali shodně 65 hlasů.

|Andrea Kubová |Zprávy z domova

Svědek nehody na Monínci: matka dítě držela asi 600 metrů, u nástupiště nebyla obsluha

Středeční pád pětiletého chlapce ze sedačkové lanovky ve skiareálu Monínec na Příbramsku vyšetřuje Drážní inspekce. Lyžařský areál se brání přepravním řádem, kdy za dítě do osmi let zodpovídá rodič. Radiožurnál má ale vyjádření svědka Pavla Janky, podle něhož u vleku nebyla obsluha, když se ženě s dítětem nepodařilo správně nasednout. Chlapec byl po pádu vrtulníkem transportován do motolské nemocnice.

| ČTK |Ekonomika

Méně zedníků, truhlářů a čalouníků. Počet absolventů učňovských oborů klesl o 42,5 procenta

Počet absolventů učňovských oborů v Česku loni meziročně klesl o pět procent na 11 303. Nejhůře dopadly stavební a nábytkářské obory, úbytek byl znatelný zejména u zedníků, truhlářů a čalouníků. Počet naopak nejvíce vzrostl u elektrikářských a strojírenských profesí, vůbec nejvíce přibylo vyučených pekařů. Od roku 2005 se celkový počet absolventů snížil o 42,5 procenta. Novinářům to řekl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

| ČTK |Zprávy z domova

Starostové chtějí jít do voleb s lidovci, celostátní sněm schválil koalici

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude s lidovci jednat o vytvoření koalice pro podzimní sněmovní volby. Na čtvrtečním jednání celostátního sněmu STAN to schválilo 81 procent delegátů, oznámil novinářům předseda hnutí Petr Gazdík. První jednání o programu dvojkoalice, která bude pro zisk poslaneckých mandátů potřebovat podporu nejméně deseti procent voličů, by se měla uskutečnit do konce února.

| ČTK |Zprávy z domova

Kandidát na prezidenta Horáček představil poradce. Pomáhat mu bude Vašáryová, Reichel i Drábová

Textaři Michalu Horáčkovi budou v prezidentské kampani a v případě volebního úspěchu i na Pražském hradě radit například slovenská politička a herečka Magda Vášáryová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, právník Karel Eliáš, cyklista Leopold König či bývalý hokejový reprezentant Robert Reichel. V kampani budou pracovat bez nároku na honorář, oznámil Horáček.

| ČTK |Zprávy z domova

Kauza zakázek České pošty. Soud zastavil stíhání firmy Agrotec, která patřila Babišovi

Pražský městský soud zastavil stíhání hustopečské firmy Agrotec v kauze manipulací zakázek České pošty. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce proti němu podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. Agrotec patří do holdingu Agrofert, který do minulého týdne vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů akcie holdingu vložil do svěřenských fondů, o firmu se tak nově starají správci.

| ČTK |Zprávy z domova

Má schizoidní poruchu, míní znalci. Soud s Čechem, který chtěl k IS, bude znovu koncem února

První Čech souzený za to, že se chtěl přidat k teroristické organizaci Islámský stát, má schizoidní poruchu osobnosti. Duševní chorobou ale netrpí. U Krajského soudu v Plzni to ve čtvrtek řekli znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Hrozí mu 12 let až doživotní vězení. Soud bude pokračovat 24. února.

| ČTK, Tomáš Bystrý, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Začíná platit zákon o střetu zájmů. Zeman připravuje ústavní stížnost

Začíná platit zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš. Omezuje podnikání členů vlády, firmy ministrů se tak už nemohou ucházet o veřejné zakázky, investiční pobídky a nenárokové dotace. Novelu kritizovali hlavně zástupci hnutí ANO, podle kterých je zákon namířený proti jejich předsedovi Andreji Babišovi. Ministr financí minulý týden oznámil, že kvůli zákonu vložil akcie dvou svých firem do svěřenských fondů. Prezident Miloš Zeman chce proti novele podat během února stížnost k Ústavnímu soudu.

| ČTK |Zprávy ze světa

Trump si snaží dopisem udobřit Číňany. Ti tak vstřícní nejspíš nebudou

Americký prezident Donald Trump poslal svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi dopis, v němž vyjádřil naději na "konstruktivní vztahy" mezi USA a Čínou. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, podle níž dopis zmírňuje napětí, které mezi oběma zeměmi panuje od zvolení Trumpa do čela Bílého domu. Trump rozhořčil Peking, když zpochybnil politiku jedné Číny a opakovaně odsoudil čínské obchodní praktiky. Se Si Ťin-pchingem Trump také doposud přímo nehovořil - na rozdíl od vůdců dalších světových velmocí.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Výbuch v jaderné elektrárně na severu Francie: únik radioaktivity nehrozí, požár je pod kontrolou

Jaderná elektrárna v severofrancouzském Flamanville ohlásila explozi. K výbuchu došlo ve čtvrtek kolem 10 hodin dopoledne, a to mimo nukleární zónu, infomuje s odvoláním na policii server Ouest France. Radioaktivní únik proto nehrozí, pět osob však při požáru utrpělo lehčí otravu. Oheň už je pod kontrolou, potvrdil provozovatel elektrárny.

| ČTK |Zprávy ze světa

Zavřít největší uprchlický tábor světa a vrátit běžence do vlasti? Protiústavní, rozhodl soud

Keňský nejvyšší soud ve čtvrtek jako protiústavní zrušil vládní rozhodnutí uzavřít největší uprchlický tábor na světě Dadáb. Odmítl také, aby z něj bylo více než 200 000 běženců navráceno zpět do sousedního Somálska. Vláda považuje přeplněný Dadáb za bezpečnostní riziko a chtěla jej původně vyklidit již loni v listopadu. Po mezinárodním tlaku ale uzavření odložila o půl roku.

|Janek Kroupa |Zprávy z domova

Na stopě ukrajinského byznysu s českými vízy: pohovor a fiktivní potvrzení vyjdou na tisíce korun

REPORTÁŽ. Reportéři Radiožurnálu skrytým natáčením zmapovali, jak se na Ukrajině obchoduje s českými vízy. Princip není nijak složitý - Ukrajinci zaplatí zprostředkovatelské agentuře, která jim přeprodá termín pohovoru na českém zastupitelském úřadu. Do elektronického pořadníku Visapoint se totiž nelze zapsat, termíny schůzek jsou neustále obsazené právě agenturami.

|David Nyč, Vojtěch Man |Zimní sporty

V Hochfilzenu pojede pozměněná sestava štafety. Už máme něco najeto, nebojí se Krčmář

Minulý rok sice neskončilo mistrovství světa v biatlonu medailovou radostí českých reprezentantů, v předchozích třech letech ale stáli svěřenci trenéra Rybáře na stupních vítězů vrcholných akcí sezony pravidelně, a plno slávy si užili hlavně při závodech smíšených štafet. Ta letos nastoupí omlazená o Evu Puskarčíkovou a Michala Krčmáře.

|Jan Kaliba, Vojtěch Man |Zimní sporty

Keňanka na sněhu. Nejsem žádný exot, říká Simaderová, na MS má vlastní fanklub

Mistrovství světa ve Svatém Mořici má nečekanou hvězdu. Narodila se kousek od rovníku, ale nebojí se rychlostních disciplín a jednou může být první lyžařskou medailistkou tmavé pleti. Na šampionátu ve Švýcarsku má Sabrina Simaderová vlastní fanklub a při své premiéře v superG vlastně porazila olympijské medailistky Lindsey Vonnovou nebo Annu Veithovou, které na rozdíl od Keňanky nedojely do cíle.

|Janek Kroupa |Zprávy z domova

Kupčení s českými vízy. 'Může to být byznys za tři miliardy,' říká autor reportáže Janek Kroupa

ROZHOVOR. Reportér Radiožurnálu Janek Kroupa získal důkazy o tom, jak překupníci na Ukrajině kupčí s českými vízy. Pomocí skrytého nahrávání zmapoval, jak a kolik Ukrajinci platí jedné ze zprostředkovatelských agentur, která jim přeprodá termín pohovoru na českém zastupitelském úřadu. Jak vznikala roční investigativní práce?

| dp |Zprávy ze světa

Před 100 lety platil v USA dekret zakazující vstup 'idiotům, imbecilům, profesionálním žebrákům i epileptikům'

Exekutivní příkaz Donalda Trumpa vyvolal nejen v USA ostrou vlnu kritiky. Tisíce lidí proti němu protestovaly a právníci se snažili jeho platnost co nejdříve zvrátit. Nyní je příkaz pozastaven odvolacím soudem. Nejde přitom o první podobný zákon v americké historii, upozorňuje zpravodajský server CNN. Trumpův dekret se totiž nápadně podobá imigračnímu aktu z roku 1917, který omezil vstup do země především lidem z Blízkého východu a Asie.

| moš |Zprávy ze světa

Žháře-podvodníka v Americe usvědčil jeho kardiostimulátor

Přístroj na podporu srdce se nejspíš stane rozhodujícím důkazem ve vyšetřování žhářství v americkém státu Ohio. Dům obyvatele tamního města Middletown Rosse Comptona lehl loni v září popelem. Policisté ale měli podezření, že ve skutečnosti se jednalo o pojišťovací podvod, které jim potvrdila právě zdravotní pomůcka.

| ČTK |Zprávy z domova

Exsenátor Novák nechce zpět do Česka. Odmítl zjednodušené řízení, o jeho vydání rozhodne soud

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o něm bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem, sdělila německá justice. Novák, kterého na českou žádost zadržela německá policie, čelí v České republice obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

| ČTK |Zprávy ze světa

Rumunský kabinet ustál hlasování o nedůvěře. 'Vydržíme! Neodejdeme!' skandovali protestující

Rumunská vláda ve středu ustála v parlamentu hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice. Koaliční kabinet sociálních demokratů a liberálů se mohl spolehnout na více než 60procentní většinu v zákonodárném sboru. Vláda čelí kritice za to, že se pokusila omezit trestní postih některých korupčních činů. Pod tlakem série demonstrací za účasti statisíců lidí už v neděli ustoupila od svého záměru upravit trestní zákoník.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Bakšiš, cigarety a zločin. 'Zkorumpovaný politik není žádná hanba, ostuda je být poctivý'

ROZHOVOR. Od tureckého bakšiše přes kartony cigaret a lahve whisky až po zločinné poslance, kteří místo ve vězení sedí v parlamentu. Tak líčí triumfální tažení korupce ve své rodné zemi Rumunka Lidia Našincová. Drží historií drcení Rumuni hlavu nízko, aby jim ji neusekli? „Korupce rostla z toho, že lidé ztratili cit pro společnost. Je smutné, že i po 27 letech od revoluce je míra sobectví tak vysoká. Ale já doufám, že se to teď začne měnit," říká Našincová v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

|Markéta Chaloupská, Janek Kroupa |Zprávy z domova

Kupčení s českými vízy na Ukrajině. Reportéři Radiožurnálu skrytě natočili obchod za desetitisíce

Reportéři Radiožurnálu skrytým natáčením zmapovali, jak překupníci na Ukrajině kupčí s českými vízy. Princip není nijak složitý. Ukrajinci zaplatí zprostředkovatelské agentuře, která jim přeprodá termín pohovoru na českém zastupitelském úřadu. Do elektronického pořadníku se totiž nelze zapsat, termíny schůzek jsou neustále obsazeny právě agenturami.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru