Archiv | zprávy ze dne 10. února 2017

|Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Polská premiérka Beata Szydlová měla autonehodu. Neutrpěla vážná zranění, přesto ji převážel vrtulník

Limuzína polské premiérky Beaty Szydlové v Osvětimi narazila do stromu. Polské předsedkyni se nic vážného nestalo, podle mluvčího Rafala Bochenka utrpěla jen modřiny. Přesto ji vrtulník záchranné služby po první prohlídce v Osvětimi převezl do vojenské nemocnice ve Varšavě. V poslední době to není poprvé, kdy měl někdo z polských politiků nehodu.

| ČTK |Zprávy ze světa

Keňský prezident žádá svět o pomoc, zemi kvůli suchu hrozí hladomor

Keňský prezident Uhuru Kenyatta v pátek vyzval mezinárodní společenství, aby jeho zemi pomohlo bojovat se suchem. To ohrožuje nejen lidi, ale i zemědělství a volně žijící zvířata. Prezident proto nynější sucho označil za národní katastrofu. Se suchem se teď v Keni potýká 23 ze 47 oblastí, uvedla agentura Reuters. Téměř třem milionům lidí tam podle Červeného kříže hrozí hladomor.

| ČTK |Zprávy z domova

'Ach Jano Jano.' Nečasová si důvěrně a čile psala s Rittigem a jeho právníkem

Někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová (nyní Nečasová) si ve funkci „důvěrně“ psala s lobbistou Ivem Rittigem a „čile“ korespondovala také s jeho právníkem Davidem Michalem, mimo jiné o reorganizaci policie. Konstatoval to pražský městský soud v písemném odůvodnění rozsudku v kauze vyzrazení zprávy BIS, které má ČTK k dispozici. Podle soudu vyvstává „závažná otázka“, nakolik o tom byl informován Nečas.

|Martin Karlík, moš |Zprávy z domova

Z Běloruska do Česka přes ruského oligarchu. Smlouvu nelze vypovědět, řekl Zaorálek

Pořadníky běloruských žadatelů o česká víza má na starosti firma napojená na ruského oligarchu Olega Děripasku, potvrdil v rozhovoru pro Radiožurnál ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj ovšem nelze smlouvu rozvázat. Děripaska je blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zaorálek se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vyjádřil i k vízovému systému na Ukrajině. Nevidí v něm žádný problém, ačkoliv Ukrajinci tvrdí opak.

| ČTK |Zprávy z domova

Na ptačí chřipku uhynula labuť liberecké zoo

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě patřící liberecké zoo. Byla v těsné blízkosti zahrady spolu s dalšími osmi ptáky. Ty v pátek bohužel utratili, informoval o tom za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Jde tak o třetí ohnisko choroby v Libereckém kraji a o 27. ohnisko nemoci v Česku. Poprvé se nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

|David Černý |Zprávy z domova

Češi věznění v Turecku by si mohli trest odpykat doma. Všelichové s Farkasem hrozí 15 let

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli zatčeni v Turecku, by si mohli trest odpykat v Česku. Ve 20 minutách Radiožurnálu to připustil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Dvojici Čechů hrozí až 15 let vězení. Podle tureckých úřadů patří ke kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Ministr věří, že se obě strany dohodnou.

| mls |Zprávy ze světa

Soudci rozhodli, míč je na Trumpově straně hřiště. Ale kdy ho vykopne?

Odvolací soudy, poslední zastávka putování k nejvyšší instanci, se obvykle lopotí v anonymitě. Tento týden to bylo jiné: zraky Američanů se upíraly na tři soudce, kteří měli v rukách osud imigračního výnosu prezidenta Trumpa. Ve čtvrtek večer tříčlenný panel rozhodl k nelibosti Bílého domu, že obavy o národní bezpečnost k zavedení kontroverzního zákazu nestačí. O čem nás verdikt poučil a o čem naopak mlčí? zeptal se ráno poté washingtonský zpravodaj BBC.

|Ondřej Klapal |Zprávy ze světa

Zavřete koťata do krabice, radila dětem učebnice. Měly zjistit, že zvířata potřebují kyslík

Někde děti na hodinách přírodopisu zkoumají pod mikroskopem pouze vlasy nebo kapky krve, jinde pitvají předem usmrcené žížaly nebo třeba žáby. Indická učebnice o životním prostředí ale navádí školáky k údajně vědeckým experimentům s kočkami. Jeden z nich měl dokázat, že zvířata i lidé potřebují k životu kyslík.

| ČTK |Regiony

Moravskoslezský kraj trápí smog. Na Třinecku musí podniky omezovat výrobu

Po vyhlášení smogové situace v pátek odpoledne meteorologové na Třinecku vyhlásili i regulaci. Rozptylové podmínky v regionu se znovu zhoršily, někde je kvalita ovzduší velmi špatná. Smogová situace už platí v celém kraji. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Regulace znamená, že vybrané podniky musí omezovat výrobu.

|Stanislav Janalík |Zprávy z domova

Inovace vědců z Ostravy: malé elektrárny podél svodidel pomohou řidičům

UVNITŘ VIDEO. Vědci ostravské Vysoké školy báňské vyvinuli speciální světla na svodidla. Jejich vynález dokáže lépe osvítit nepřehledné úseky a dokonce řidičům dát signál o protijedoucích autech. Prototyp chtějí dokončit během dvou let. Speciální světla by v budoucnu mohla mimo jiné díky viditelnosti z větší dálky nahradit klasické odrazky.

| ČTK |Zprávy z domova

Ve Zlínském kraji meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Letos již popáté

Meteorologové v pátek odpoledne vyhlásili kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší smogovou situaci pro Zlínský kraj. V regionu je od počátku roku vyhlášena již popáté, naposledy se tak stalo minulý týden. Nejhorší situace je nyní ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde v pátek ve 14:00 meteorologové naměřili přes 121 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

|Anna Jadrná |Zprávy z domova

Stal se z poradce náměstek kvůli televizní debatě? Nesmysl, tvrdí ministerstvo průmyslu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD udělal ze svého poradce náměstka pro telekomunikace. Povýšení Lubomíra Bokštefla by ale mohlo souviset s nedělními Otázkami Václava Moravce. „Odmítli jsme poradce, chtěli jsme náměstka pro telekomunikace. A z poradce se náhle stal náměstek!“ napsal na Twitteru moderátor pořadu a novinář Václav Moravec. Resort to ale odmítl a informaci označil za nesmysl, píše zpravodajský server Info.cz.

| ČTK, mls |Zprávy ze světa

Šestnáctiletá dívka se chlubila na sítích, že chce zaútočit ve Francii. Policie ji a tři komplice zatkla

Francouzská policie zatkla tři muže a jednu dívku ve městě Montpellier a jeho okolí. Skupina je podezřelá z plánování sebevražedného útoku na turistický cíl v Paříži. S odvoláním na policejní a soudní zdroje o tom informoval server listu Le Figaro. Policii varovala právě dívka, která se jejich plány chlubila na sociálních sítích.

| ČTK, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Kauza Oleo Chemical. Soud potrestal bývalé majitele firmy, Rittig vyvázl bez trestu

Pražský městský soud zprostil obžaloby z tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníky. V hlavním líčení se neprokázalo, že by skutky spáchali právě oni. Naopak bývalé majitele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka, šéfa výroby Radomíra Kučeru a Petera Kmetě, Rittigova obchodního partnera, uznal vinnými. Verdikt není pravomocný.

| ČTK |Atletika

Běžkyně Savinovová dostala čtyřletý distanc za doping. Ruská atletka přišla i o zlato z Londýna

Ruská běžkyně na 800 metrů Maria Savinovová dostala čtyřletý distanc od Sportovního arbitrážního soudu (CAS) za doping v období od července roku 2010 do srpna 2013. Jednatřicetiletá atletka tak přijde mimo jiné o zlaté medaile z mistrovství Evropy v Barceloně 2010, mistrovství světa v Tegu 2011 a olympijských her v Londýně. Vrátit bude muset také stříbro z MS v Moskvě 2013.

| ČTK, Lukáš Sapík |Zprávy z domova

Odjeli se zavřenou bránou, tvrdí provozovatel z Monínce. Chlapec je podle něj už v pořádku

Obsluha lanovky na Monínci podle provozovatele areálu při středeční nehodě nechybovala. Při pádu z lanovky se zranil pětiletý chlapec. Podle jednoho ze svědků nikdo z obsluhy při nasedání dítěte a matky nebyl a dvojice měla problémy se zavřením bezpečnostní brány. Personál navíc údajně zareagoval se zpožděním. Ředitel lyžařského centra Jaroslav Krejčí ale Českému rozhlasu řekl, že obsluha byla na místě podle pravidel. „Odjeli se zavřenou bránou,“ doplnil s tím, že nechce spekulovat, zda byla brána zaklapnuta správně.

| ČTK |Zprávy z domova

Kauza Česká pošta: Agrotec čin spáchal, tvrdí žalobce. Nesouhlasíme, brání se holding

Firma Agrotec spáchala trestný čin, ze kterého byla obviněna v případu manipulace se zakázkami České pošty. Její stíhání soud zastavil, protože vynaložila veškeré úsilí, aby protiprávnímu jednání zabránila. Uvedl to dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Holding Agrofert, jehož součástí Agrotec je, s tímto výkladem nesouhlasí, žádný trestný čin se podle něj nestal ani nevznikla žádná škoda. Podle Matuly postup soudu umožnila novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která vstoupila v platnost loni v prosinci. Žalobce proti rozhodnutí podal stížnost.

|Martin Dorazín, mls |Zprávy ze světa

EXKLUZIVNĚ: Na stopě záhadného jedu. Nesnědl žádný pirožek, říká právník otráveného Putinova kritika

ROZHOVOR. V Rusku bojuje o zdraví a možná i život opoziční politik a novinář Vladimír Kara-Murza mladší. Jeho advokát Vadim Prochorov nevylučuje, že Kara-Murzu úmyslně otrávili zatím neznámým jedem – stejně jako v květnu 2015, kdy opozičník málem zemřel. „Chtěl bych upozornit na to, že tajné služby používají silné jedy, které je těžké diagnostikovat. Copak lékaři objevili novou nemoc, která se projevuje každé dva roky?“ ptá se ironicky Prochorov v exkluzivním rozhovoru s moskevským zpravodajem Českého rozhlasu Martinem Dorazínem.

|Markéta Chaloupská, Janek Kroupa |Zprávy z domova

Byznys s českými vízy. Ukrajinci nemají bez zprostředkovatelů šanci, zní z úřadu ombudsmanky

Dva ze sta, taková je pravděpodobnost, že se Ukrajincům podaří zapsat od elektronického pořadníku Visapoint. Bez toho si ale nemohou požádat na zastupitelském úřadu o české vízum. Vyplývá to z analýzy veřejného ochránce práv. Ombudsmanka Anna Šabatová pak řekla, že frontu na víza nemůže obsluhovat mafie. Radiožurnál ve čtvrtek upozornil, že překupníci na Ukrajině obchodují s českými vízy. Ukrajinci platí zprostředkovatelské agentuře, která jim předprodá termín pohovoru na českém zastupitelském úřadu.

|Robert Mikoláš, ph |Zprávy ze světa

Pytláci mu rozpárali hlavu. Brutální útok nosorožec přežil, návrat do divočiny bude ale těžký

REPORTÁŽ (Video v článku). Brutalita pytláků nosorožců nezná mezí, rohy jim odsekávají i zaživa. Některá zvířata přesto tyto útoky jako zázrakem přežijí. Příběh jednoho z nich zachytil v Jihoafrické republice zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Osmiletý samec Sanya se s rozpáranou hlavou toulal buší ještě dva týdny, než se mu dostalo pomoci. Rány se hojí zázračně rychle, přesto ještě nemá vyhráno.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Mosul po osvobození: 'Všichni dobře víme, kdo byl s Islámským státem,' vypovídá šéf zpravodajství milic

REPORTÁŽ Z MÍSTA. Obyvatelé osvobozené části iráckého Mosulu se bojí nejen návratu takzvaného Islámského státu, ale i vládních vojsk. Strach mají především ze šíitských polovojenských jednotek, které by se prý mohly začít mstít na sunnitském obyvatelstvu. Jeden mosulský aktivista se proto rozhodl založit občanské milice složené jen z místních lidí, ke kterým by tamní obyvatelé měli důvěru. Říkají si Mosulské udatné síly a přijmou každého rodáka bez ohledu na etnickou nebo náboženskou příslušnost.

| ČTK |Zprávy z domova

Bartošovi hrozí tři roky. Obžaloba ho viní z podněcování nenávisti a schvalování genocidy

Státní zástupce obžaloval předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše. Za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa mu hrozí až tři roky vězení. Případem se bude zabývat Obvodního soudu pro Prahu 1. Bartoš podle policie v knihách a projevech úmyslně podněcoval k nenávisti vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům.

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Odvolací soud versus Trump 3:0. Imigrační zákaz zůstává pozastavený

Americký odvolací soud odmítnul obnovit imigrační zákaz prezidenta Donalda Trumpa. Tříčlenný senát tak podpořil rozhodnutí nižšího soudu, který opatření před týdnem zablokoval. Trump v první reakci na Twitteru uvedl, že v sázce je národní bezpečnost. Prezidentovo nařízení zakazuje vstup do Spojených států uprchlíkům a obyvatelům sedmi převážně muslimských států.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru