Archiv | zprávy ze dne 14. února 2017

| ČTK |Zprávy ze světa

Desetitisíce lidí z okolí přehrady Oroville se vrací domů. Mají ale zůstat v pohotovosti

Téměř 190 tisíc lidí evakuovaných z okolí kalifornské přehrady Oroville se může vrátit zpět domů. Měli by ale zůstat v pohotovosti, uvedl tamní šerif. Po upuštění by nyní měla být podle úřadů v přehradě dostatečná kapacita na zadržení vody, kterou už ve středu přinesou očekávané bouře. Vodohospodáři už dříve stabilizovali vyhrocenou situaci na přehradě, kde eroze vážně poškodila takzvané skluzy, tedy odtokové dráhy přelivů. Protržení díla, které se potýká s nadbytkem vody, podle odborníků nehrozilo.

| ČTK, Anna Jadrná |Zprávy z domova

'Chcete služby jako v Polsku? Odjeďte do Polska.' Náměstek dostal za výrok důtku, šéf komunikace končí

Na ministerstvu průmyslu rozpoutala zemětřesení slova náměstka Lubomíra Bokštefla. V úterní online debatě čtenářům Aktuálně.cz vzkázal, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. Za svá slova dostal od ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) důtku. Hůř dopadl ředitel odboru komunikace ministerstva Roman Prorok, kterého Mládek odvolal. Bokšteflovi prý neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Bokštefl se stal náměstkem minulý týden a média spekulovala, že povýšení souvislo s účastí v diskusním pořadu. Resort to ale odmítl.

| ČTK |Zprávy ze světa

Španělský ústavní soud zrušil katalánskou rezoluci o referendu. I tak ho uspořádáme, tvrdí vláda

Španělský ústavní soud zrušil platnost rezoluce katalánského parlamentu z loňského října, na jejímž základě se mělo nejpozději letos v září konat referendum o nezávislosti Katalánska. Soud podle listu El País rovněž upozornil představitele tohoto autonomního regionu, že uspořádáním referenda se vystaví trestnímu stíhání.

| ČTK, Jana Klementová |Zprávy z domova

Hasičům se po 15 hodinách podařilo zastavit šíření požáru ve Zvoli. V hořící lakovně našli mrtvého muže

V hořící lakovně ve Zvoli u Prahy našli hasiči mrtvého pohřešovaného muže. Při požáru se zranili dva lidé. Jednoho hasiče museli záchranáři na místě resuscitovat. Teď je v kladenské nemocnici. Hasičům se podařilo zastavit šíření ohně až kolem půl šesté. Škodu odhadují na 100 milionů korun. Zásah zřejmě potrvá celou noc.

|Viktor Daněk |Zprávy ze světa

Poslanci chtějí odstřihnout od evropských grantů Kotlebovce a Dělnickou stranu sociální spravedlnosti

Strany, které jsou podle europoslanců krajně pravicové, nejspíš přijdou o miliony korun z evropských peněz. Evropský parlament odmítá vyplatit pravidelný grant Alianci pro mír a svobodu. Do tohoto sdružení patří mezi jinými řecký Zlatý úsvit, slovenští Kotlebovci ale také česká Dělnická strana sociální spravedlnosti. Podle europoslanců jde o nedemokratické strany a na peníze tak nemají nárok.

|Štěpán Pokorný, Štěpán Sedláček, VM |Zprávy ze světa

Na favorita francouzských voleb útočí Rusové, tvrdí mluvčí kampaně. Absurdní, reaguje Kreml

Favorit francouzských prezidentských voleb, nezávislý kandidát Emmanuel Macron, je údajně neprávem očerňován v ruských státních médiích. Oznámil to představitel jeho kampaně Richard Ferrand, který také uvedl, že Macronova kampaň se stala terčem kybernetických útoků z Ruska. Moskva prý chce Macrona zdiskreditovat, Kreml to popírá.

| ČTK |Zprávy z domova

Zeman s hejtmany řešil silnice, platy řidičů i národní parky. K Valentýnovi dostal plyšáka

Prezident Miloš Zeman se v úterý na Pražském hradě sešel s novým vedením Asociace krajů. Hejtmani s hlavou státu probírali mimo jiné financování oprav silnic druhých a třetích tříd, zákon o národních parcích nebo zvyšování mezd řidičů linkových autobusů. Na Hrad mu přivezli také dárky, včetně velkého plyšového medvěda.

|Kristýna Guryčová |Ekonomika

Finanční úřady s daňovými kontrolami vyčkávají. Dostávají přitom stovky podnětů

Zákon o prokazování majetku platí dva měsíce. Za tu dobu ovšem nepadla jediná výzva na doložení příjmů. Daňoví kontroloři si přitom mohou posvítit na všechny, u nichž zjistí rozpor mezi příjmy a výdaji minimálně o pět milionů korun. Zpětně mohou vyměřit daň i penále. Informace čerpají při obchůzkách v terénu, z veřejných registrů i z podnětů veřejnosti. Těch přijdou na finanční správu stovky měsíčně, nesouvisí však jen s prošetřením původu majetku, ale i s dalšími novinkami z dílny ministerstva financí, jako jsou elektronická evidence tržeb (EET) nebo kontrolní hlášení DPH.

|Vojtěch Man, David Prouza |Fotbal

PSG chce na čtvrtý pokus porazit Barcelonu, Cavani se utká s kamarádem z reprezentace

Pětadvacátý ročník nejprestižnější fotbalové soutěže dospěl do vyřazovací fáze. Osmifinále nabízí souboje špičkových evropských týmů a z úterní nabídky vyčnívá především zápas pařížského PSG s Barcelonou. Speciální nádech bude mít utkání pro útočníky Edinsona Cavaniho a Luise Suáreze. Oba hráči se velmi dobře znají z uruguayského národního týmu, teď ale stojí proti sobě jako soupeři.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Dozorci prohrávají souboj s trestanci. BBC odhalila otřesné poměry v britské věznici

Velké množství drog, nebezpečné předměty, každodenní vyhrožování dozorcům. Takovou realitu zažil reportér BBC, který se nechal zaměstnat v jednom z nápravných zařízení. Britská vláda přiznala, že kritická situace v tamních věznicích je výsledkem škrtů mezi personálem, které přehnala. Situaci plánuje řešit, rychlé to ale nejspíš nebude.

|Tea Veseláková |Příroda

Člověk dokázal znečistit i nejhlubší místo na Zemi. Živočichové v Mariánském příkopu jsou plní průmyslových látek

I nejhlubší místo na planetě je znečištěné chemikáliemi. V Mariánském příkopu vědci objevili živočichy kontaminované víc než třeba v Číně. Je to poměrně překvapivé zjištění, které dokládá, že se lidská činnost může projevit i na tak odlehlých místech, jako je mořské dno ukryté skoro 11 kilometrů pod hladinou.

|Jakub Kanta |Ostatní sporty

Basketbalista Magic Johnson vzkazuje: Všichni s námi musí počítat, Lakers se dokážou vrátit

Jen málo hráčů v historii NBA si vybudovalo takovou pozici klubové ikony jako Earvin Magic Johnson v Los Angeles Lakers. Pětinásobný šampion s kalifornským týmem se teď vrací na místo činu jako poradce vedení, aby svému milovanému celku pomohl zpátky na výsluní. Historicky nejúspěšnější společnost totiž v posledních letech uvadá.

| ČTK |Ekonomika

Výrobce automobilů Peugeot a Citroën uvažuje o převzetí Opelu. Stal by se druhým největším v Evropě

Francouzská automobilka PSA Group, která vyrábí vozy Peugeot a Citroën, uvažuje o převzetí konkurenta Opel. Ten je evropskou divizí největší americké automobilky General Motors (GM). Oznámil to mluvčí PSA. Podle zdrojů agentury Reuters se rozhovory o spojení Opelu s PSA nacházejí v pokročilé fázi a dohoda by mohla být oznámena už v příštích dnech.

|Monika Červená |Regiony

Svatý Jan na dopravní značce a palma uprostřed objezdu. Umělecké dílo v Nepomuku budí rozruch

Emoce budí mezi lidmi v Nepomuku na jižním Plzeňsku vítězný návrh uměleckého díla na téma svatý Jan Nepomucký. Stát by mělo na kruhovém objezdu ve městě, na frekventované silnici první třídy mezi Plzní a Pískem. Má upozornit na rodiště nejznámějšího českého světce a přilákat do Nepomuku více turistů. Porota složená z odborníků i zástupců města vybrala z 25ti návrhů ten, kde je světec provokativně vyobrazený na dopravní značce.

| ČTK |Zprávy z domova

Vir napadá uživatele mobilního bankovnictví ČSOB. Šíří se pomocí podvodných SMS

V Česku a na Slovensku se začaly přes falešné SMS šířit škodlivé programy napadající banky prostřednictvím mobilního bankovnictví. Kyberútočníci přitom použili kód pro platformu Android, který se již koncem ledna v Česku objevil, ale cílem byly finanční domy v Německu. Nově je lokalizovaný a představuje tak hrozbu pro domácí uživatele. V tiskové zprávě to v úterý uvedla antivirová firma Eset.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Menšiny na severu Iráku si vytvářejí vlastní milice. Křesťané, šabakové i jezídi spoléhají sami na sebe

REPORTÁŽ: Do největšího křesťanského města v Iráku se vrátila první uprchlická rodina. Důvěřovat musí vlastním milicím, které teď Karakóš a další křesťanské obce po vyhnání takzvaného Islámského státu brání. Momentálně čítají tyto síly 500 mužů, další stovky ale už procházejí výcvikem. Jednotky jsou uznané centrální vládou v Bagdádu. V prosinci pomáhaly řádné irácké armádě osvobodit křesťanské obce v okolí Mosulu.

| ČTK |Zprávy z domova

ČSSD navrhuje speciální daň pro banky. Mají se podílet na financování veřejného sektoru

Sociální demokracie navrhuje ve svém volebním programu zavedení sektorové daně pro banky. Návrh počítá se zavedením čtyř sazeb podle výše aktiv. Nejvyšší sazba 0,3 procenta by byla pro banky s aktivy nad 300 miliard korun, nejnižší 0,05 procenta pro banky s aktivy do 50 miliard korun. Podle opoziční pravice bankovní daň odradí investory a promítne se do cen pro klienty bank. Daně je podle kritiků třeba zjednodušit.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Statisícové odměny na ministerstvu vnitra. Chovanec je rozdal za 'mimořádné služební úkoly'

Přesně 400 tisíc korun. Taková byla na ministerstvu vnitra nejvyšší odměna za loňský rok. Získal ji takzvaný superúředník Josef Postránecký, náměstek pro státní službu při resortu Milana Chovance (ČSSD). Vyplývá to z dat Zpravodajského webu Českého rozhlasu, která získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

| ČTK |Zprávy z domova

Nevím o tom, že by Dědic někdy žádal zmanipulovaní zakázky, prohlásil u soudu s lobbistou poslanec Rykala

Radní Ostravy-Jih, poslanec Adam Rykala (ČSSD), který v úterý vypovídal jako svědek v případu lobbisty Martina Dědice, řekl soudu, že neví, že by se Dědic snažil ovlivnit chod ČSSD či obsazení dozorčích rad městských firem. Dědic je obžalovaný z toho, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky ovlivňoval, která firma je získá. Jeho firma tak podle obžaloby získala zhruba 30 milionů korun. Dědic to odmítá. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Pražská zoo má unikátní přírůstek. Mláďata vyder hladkosrtsých jsou první v kontinentální Evropě

Zoo Praha se v úterý pochlubila unikátním přírůstkem. Jako první zoologické zahradě v kontinentální Evropě se jí podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Z první zveřejněné fotografie to vypadá, že mláďat se narodilo rovnou sedm. Vydra hladkosrstá je rozšířená v Indii, jihovýchodní Asii a Iráku a jde o druhého největšího zástupce svého druhu.

| dp |Zprávy ze světa

'Láska na bojišti.' Rumunský pár se zasnoubil během protivládních protestů na náměstí v Bukurešti

Třináctý den protivládních protestů v rumunské Bukurešti se pro jeden pár demonstrantů proměnil ve speciální a nezapomenutelný zážitek. V neděli večer jeden z protestujících na náměstí Vítězství v Bukurešti totiž požádal svou přítelkyni o ruku. Aby měl pozornost co největšího počtu přítomných, použil k tomu megafon. O romantickém gestu informuje server Romania insider.

| ČTK |Zprávy z domova

Podvody v chráněné dílně: vedoucí inkasovaly desítky milionů za mzdy invalidů, soud zamítl odvolání

Za dotační podvody týkající se neoprávněného čerpání desítek milionů korun na mzdy invalidů si trojice žen z ostravské chráněné dílny Třezalka Candle definitivně odpyká sedm let a 5,5 roku vězení. Odvolání žen, kterým usilovaly především o zmírnění trestu, v úterý zamítl olomoucký vrchní soud. Podle rozsudku firma ve velkém fiktivně vytvářela pracovní místa pro zdravotně postižené, od úřadu práce neoprávněně získala 64 milionů korun. Soud zároveň potvrdil rozhodnutí o zrušení firmy.

| ČTK, mls |Zprávy ze světa

Trumpovu vládu infikovala rusofobie, komentují v Moskvě pád vlivného poradce Flynna

Vlivní ruští poslanci neskrývají nelibost nad oznámenou rezignací Michaela Flynna, hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu. Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova může Flynnův osud svědčit o tom, že "rusofobií se nakazila celá americká vláda od hlavy až k patě". Kreml Flynnův odchod odmítl oficiálně komentovat.

|Matěj Skalický |Ekonomika

Připojištění auta do ciziny stojí pár desetikorun denně, ušetří ale tisíce

Některým dětem už jarní prázdniny skončily, jiným teprve začnou. Pokud s nimi vyrážíte na hory, nezapomeňte rodinu připojistit a myslete i na své auto. Zejména v případě, že míříte do zahraničí. Havarijní pojištění většinou platí po celé Evropě, připlatit si ale můžete za řadu doplňkových služeb. Odtah ze zahraničí vás totiž může přijít hodně draho.

| ČTK, dp |Příroda

Východ Austrálie sužují extrémní vedra. Na kapotě auta usmažíte i vejce

VIDEO UVNITŘ. Snímek, na kterém si australský policista smaží vejce na kapotě hlídkového vozu, se na sociálních sítích těší velké oblibě. Video natočené během vlny veder nedaleko Simpsonovy pouště má od pátku, kdy bylo zveřejněno queenslandskou policií, už přes tři miliony zhlédnutí. Extrémní vedra a silný vítr navíc rozdmýchaly lesní požáry na východě země, největší z nich spálil téměř 50 tisíc hektarů buše.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Zdemolovaný Nimrud: za ničení památek džihádistům hrozí trest smrti. Úřady je identifikují díky videím IS

REPORTÁŽ. Trestu možná neujdou příslušníci organizace Islámský stát, kteří zničili starověké památky v Sýrii a v Iráku. Mnohé pachatele se totiž úřadům a aktivistům podařilo identifikovat. V Iráku jim hrozí za devastaci památek trest smrti. S palicemi a výbušninami zdemolovali džihádisté také starověké město Nimrud nedaleko Mosulu. Před třemi měsíci oblast dobyla zpět irácká armáda.

| ČTK |Ekonomika

Češi utráceli, růst ekonomiky loni přesto o polovinu zpomalil

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,3 procenta. Předloni růst činil 4,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který v úterý zveřejnilČeský statistický úřad. Růst HDP zpomalil také ve 4. čtvrtletí roku 2016, když meziročně stoupl o 1,7 procenta. Mezičtvrtletní růst stagnoval na 0,2 procenta.

|Šárka Škapiková, Vojtěch Man |Zimní sporty

Jizerská 50 'bojuje' s prázdninami. Penziony jsou plné, v Bedřichově nepůjde zaparkovat

Pořadatelé přesunuli Jizerskou 50 z ledna na únor a závod se tak protne s turnusy jarních prázdnin. Obce se bojí dopravního ruchu a velkého množství lidí na Bedřichově. Rolbaři pak mají strach, že jim budou dovolenkáři vstupovat do stop upravených na závody. Lyžaři musejí být pro změnu nervózní z toho, že neseženou žádné ubytování. Hotely a penziony jsou plné prázdninových rekreantů.

|Andrea Brtníková |Zprávy z domova

Valentýn slaví každý den. Teď je ta láska pěknější, říkají manželé po 53 letech

Manželé Fojtíkovi prožijí Valentýn v domově pro seniory v Havířově. Jsou spolu už 53 let. Pětasedmdesátiletá paní Ludmila přišla kvůli cukrovce o obě nohy a musí mít specializovanou péči. Její manžel ani chvilku neváhal a přistěhoval se za ní. A zdá se, svátek zamilovaných slaví tato dvojice každý den. 'A víte, že ano? Že jsem zamilovaná do mého muže? Do mého starého Valentýna,' směje se paní Ludmila.

|Ondřej Klapal |Člověk

'Nahota je normální.' Americký Playboy po roční pauze vrací fotografie nahých žen

Na stránky americké verze časopisu Playboy se vrací nahota. Fotografie svlečených žen se znovu objeví už v příštím čísle, které ve Spojených státech vyjde v poslední únorový den. Playboy se rozhodl k nahotě vrátit jednoduše proto, že se domnívá, že vyhnání atraktivních svlečených žen z jeho stránek byla chyba. Na Twitteru to napsal kreativní ředitel Playboye Cooper Hefner, syn zakladatele nejslavnějšího pánského časopisu Hugha Hefnera.

| ČRo |nepouzivat - Kultura

Děti dokáží lépe projevovat emoce. Maximálně se soustředí na hru, říká oceněný český fotograf

V prestižní fotografické soutěži World Press Photo uspěl český fotograf Michael Hanke. Se svými snímky z turnaje mladých šachistů skončil na druhém místě v kategorii sportovní reportáže. „Dětské šachové turnaje nejsou tak striktní jako turnaje dospělých, některé věci na turnaji dospělých nemohly být k vidění,“ popsal v rozhovoru pro Český rozhlas. Do soutěže se letos přihlásilo více než 5000 fotografů ze 125 zemí světa. Dohromady tak porota posuzovala více než 80 tisíc záběrů.

| ČTK, Martin Balucha |Zprávy ze světa

Výborné obchodní vztahy a žádné poučování o uprchlících. Trump se setkal s kanadským premiérem

Zejména o bezpečnosti, migraci a obchodních smlouvách mluvil americký prezident s kanadským premiérem v Bílém domě. Donald Trump zdůraznil, že chce prohloubit vzájemnou spolupráci a poděkoval Kanadě za přínos v boji proti tzv. Islámskému státu. Premiér Justin Trudeau zase připustil, že v Kanadě panují obavy nad možnými změnami obchodní smlouvy NAFTA, kterou Trump dříve kritizoval.

|Vojtěch Man |Hokej

Hanzal vstřelil vítězný gól Arizony, asistoval mu Vrbata

Hokejista Martin Hanzal poprvé v této sezóně NHL skóroval ve dvou zápasech po sobě. Gólem pomohl k vítězství Arizony v Calgary 5:0. Přihrávkou se na Hanzalově brance podílel Radim Vrbata. V dalším utkání New York Rangers porazil Columbus 3:2.

| ČTK, Český rozhlas |Zprávy z domova

Požár haly ve Zvoli si vyžádal škodu 100 milionů. Statika budovy je narušena, hasiči nemohou dovnitř

Při požáru průmyslové haly ve Zvoli vznikla škoda asi 100 milionů korun. Oheň se nešíří mimo budovu, hasiči ale nemohou dovnitř. Zásah potrvá zřejmě celý den. Na místě je také statik, objekt je silně narušen. Dva lidé byli při požáru zraněni, jeden člověk se pohřešuje, uvedl v úterý mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Starosta obce Miroslav Stoklasa pro Radiožurnál uvedl, že hořel objekt kovovýroby a truhlárny.

|Dušan Radovanovič |Zprávy ze světa

Nepřežil zlověstnou atmosféru v ulicích Káhiry. Po stopách vraždy, kterou i po roce halí tajemství

Je to už rok, co bylo v Egyptě nalezeno zmučené tělo zavražděného italského studenta Giulia Regeniho. Případ, který vyvolal mezinárodní roztržku mezi Itálií a Egyptem, je dodnes zahalen tajemstvím. Podle serveru katarské televize Al-Džazíra ale mnoho stop vede do nejvyšších míst egyptské politiky. "Egypťané věřili, že Regeni je špion. Všechna zjištění ukazují na ministerstvo vnitra," tvrdí investigativní novinář Carlo Bonini.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Příběh ke každému jménu. Klíčový svěděk popsal, jak policii přivedl na stopu Nováka s Ježkem

Deset hodin vyslýchali policisté v kauze ROP Severozápad Jaroslava P. Klíčový svědek nejnovější dotační aféry před rokem a půl předal detektivům zásadní materiál, jenž nakonec vedl k obvinění předních severočeských podnikatelů, politiků a úředníků. Politik musel v polovině ledna podrobně vysvětlit, jak k dokumentům přišel. Zpravodajský web Českého rozhlasu se s obsahem jeho výpovědi seznámil.

|Veronika Sedláčková |Zprávy z domova

Trestání příživnictví není návratem do minulosti, tvrdí předseda KSČM

PRO A PROTI. Dlouhodobě nezaměstnaní by se v budoucnu mohli obávat postihů, kdyby začal platit návrh KSČM na změnu trestního zákona. Podle něj by hrozila například pokuta, propadnutí majetku nebo až půlroční vězení lidem, kteří se "bez vážné příčiny soustavně vyhýbají poctivé práci." Nakolik je reálný návrat paragrafu, který by trestal příživnictví, diskutovali místopředsedové Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

|Kristina Roháčková |Film

Začíná 12. ročník festivalu španělského filmu. Nabídne sci-fi, Orsona Wellese i černou komedii

Třetí únorový týden bude už tradičně patřit festivalu La Película. Dvanáctý ročník španělsky mluveného filmu se podívá do čtyř měst a představí na dvě desítky filmů. Kromě ochutnávek z argentinské, mexické, kubánské či venezuelské kinematografie se letos zaměří i na oblast Valencie. Přehlídka potrvá do 24. února.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru