Archiv | zprávy ze dne 16. února 2017

| ČTK, dp |Zprávy z domova

Policisté na pražském letišti nahlášenou bombu nenašli. Po neznámém pachateli pátrají

Druhý terminál pražského letiště se ve čtvrtek po 22. hodině znovu otevřel cestujícím. Ti ho museli opustit kvůli anonymu, který tam nahlásil uložení bomby. Policie areál evakuovala, na místě zasahovali pyrotechnici a psovodi. Po dobu pyrotechnické prohlídky nesměla z terminálu odlétat letadla do zemí Schengenského prostoru. Po pachateli anonymní hrozby pátrají kriminalisté.

| ČTK |Zprávy ze světa

Soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group, prezidentku země měl uplácet miliardou

Jihokorejský soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga, který je vyšetřován v souvislosti s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení korejské prezidentky. Soud též oznámil, že zamítl vydání zatykače na generálního ředitele dceřiné firmy Samsung Electronics Pak Sang-čina, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

|Vojtěch Man |Fotbal

Vyloučení nastartovalo debakl. Sparta prohrála v Rostově 0:4

Šance na postu fotbalistů Sparty z prvního vyřazovacího kole Evropské ligy je po úvodním zápase velmi nízká. Český vicemistr prohrál v Rostově na Donu 0:4, když tři branky dostal už v prvním poločase. Tým trenéra Požára navíc musel hodinu hrát bez vyloučeného Tiémoka Konatého

| ČTK |Zprávy ze světa

'Vydáme nový dekret, který ochrání naše obyvatele.' Trump ohlásil další exekutivní příkaz

Americký prezident Donald Trump na čtvrteční tiskové konferenci ohlásil přípravu nového migračního dekretu nahrazujícího ten původní, který předběžně zablokoval federální soud. Trump novinářům sdělil, že nové exekutivní nařízení chce podepsat příští týden. O tom, že se chystají nová migrační omezení, informovalo také ministerstvo spravedlnosti, které již nestojí o to, aby odvolací soud přehodnotil své rozhodnutí, které ponechalo zmrazení původního dekretu v platnosti.

| ČTK |Zprávy ze světa

Trump popřel kontakty svého volebního štábu s Rusy. U Flynna mu vadil 'výpadek paměti'

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na tiskové konferenci důrazně popřel, že by jeho volební poradci byli v kontaktu s Rusy či že by on sám byl v nějakém spojení s Ruskem. Rovněž odmítl spekulace, že by svého nyní již bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna požádal, aby ještě před Trumpovou prezidentskou inaugurací jednal s ruským velvyslanectvím o amerických sankcích proti Rusku.

| ČTK |Zprávy ze světa

Elektrošoky na genitáliích: OSN upozorňuje na sexuální násilí na Ukrajině

Během konfliktu na východě Ukrajině byli muži i ženy biti, na genitáliích mučeni elektrošoky a znásilňováni. Případy sexuálního násilí pak mohou představovat válečné zločiny, upozornil ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Všechny strany konfliktu podle něj používají bití, nucenou nahotu a další zneužívání, aby dosáhly přiznání, nebo aby oběti donutily k vydání majetku.

|Jan Suchan, Vojtěch Man |Zimní sporty

Ondra předvedl famózní výkon, chválí trenér Rybář. Triumfovaly národy bojující s dopingem

Jen tři sekundy připravily biatlonistu Ondřeje Moravce o zlato z mistrovství světa. Nakonec se před něj ve vytrvalostním závodě v rakouském Hochfilzenu těsně dostal jeden z posledních startujících, Američan Lowell Bailey. Český reprezentant tak přidal do své sbírky stříbro, pro trenéra Ondřeje Rybáře má ale velkou cenu každá medaile.

| ČTK |Zprávy z domova

Trať z Prahy do Kladna s odbočkou na letiště vyjde na 31 miliard. O deset víc než se plánovalo

Cena za modernizaci trati z pražského Masarykova nádraží do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla vyjde na 31 miliard korun. Původně ministerstvo dopravy předpokládalo cenu zhruba o deset miliard nižší. Důvodem jsou vyšší ceny stavebních prací oproti době, kdy se zpracovávala studie proveditelnosti. Na čtvrteční veřejné prezentaci projektu to uvedl Bohuslav Stečínský ze Správy železniční dopravní cesty. Stavbu prodraží i varianta trasy vedené tunelem pod Střešovicemi.

| ČTK |Zprávy ze světa

Islámský stát v Pákistánu zaútočil na věřící ve svatyni, nejméně 75 mrtvých

Při sebevražedném pumovém útoku v přeplněné súfistické svatyni v jižním Pákistánu ve čtvrtek zemřelo nejméně 75 lidí, více než 150 dalších osob bylo zraněno. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS) v prohlášení zveřejněném prostřednictvím agentury Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Novou bilanci potvrdila policie, kterou citovala agentura Reuters. Podle jejích informací ovšem může počet obětí dál stoupat.

|David Nyč, Vojtěch Man |Zimní sporty

Stříbrný Moravec: Vysněné zlato bylo blízko, ale i tak super pocit

Ondřej Moravec už se pomalu radoval ze svého prvního individuálního zlata na světové akci, nakonec ale získal stříbro. Český biatlonista skončil ve vytrvalostním závodě druhý, když ho o pouhé tři vteřiny porazil Američan Lowell Bailey. Rozhodující rozdíl vznikl v posledních metrech závodu, přiznal stříbrný medailista v rozhovoru těsně po konci závodu.

| ČTK |Zprávy z domova

Většina krajů zajistí zvýšení mezd řidičům úpravou smluv, peníze ale budou chybět jinde

Většina krajů vyřeší zvýšení mezd pro řidiče autobusů v základní dopravní obslužnosti úpravou smluv. Největší problémy mají Ústecký a Jihomoravský kraj, kde uzavřené smlouvy neumožňují dotace pro dopravce navýšit. Novinářům to ve čtvrtek řekla hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Až 13 000 novodobých otroků. Proti vykořisťování bude v Británii po boku policie bojovat i církev

Obchodování s lidmi je stejně výnosné, jako nelegální. Třeba v Británii pracují oběti novodobých otrokářů ve stavebnictví, potravinářském průmyslu nebo zemědělství. Obchodníci s lidmi jsou dobře organizovaní, a získat proti nim důkazy je velmi složité. Oběťmi i jejich trýzniteli přitom bývají i čeští občané. Zlepšit neradostnou situaci se teď pokouší společná iniciativa katolické církve ve Spojeném království a tamní policie.

|Vojtěch Man |Zimní sporty

Moravec má stříbro. Vytrvalostní závod zvládl bez jediné chyby

Vedle Gabriely Koukalové sbírá na MS biatlonistů medaile i Ondřej Moravec. Český reprezentant zvládl vytrvalostní závod na 20 kilometrů bez jediného zaváhání na střelnici a na druhém místě ztratil na Američana Lowella Baileyho pouhé 3 sekundy. Skvělý výsledek české reprezentace podtrhl šestý Michal Krčmář.

|Anna Jadrná |Ekonomika

Mládek chce operátorům zakázat 'podpultové' smlouvy. Ohrozí to konkurenční boj, tvrdí ČTÚ

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD připravuje novelu zákona o elektronických komunikacích. Dokument nově obsahuje část, která lidem znemožní vyjednat si výhodnější ceny tarifů. Pokud by novela vstoupila v platnost, operátoři by už zákazníkům nemohli nabízet své služby za jiné ceny, než které mají v oficiálním ceníku. Český telekomunikační úřad návrh kritizuje. Změna by podle něj mohla zmrazit ceny, a ohrozit tak konkurenční boj na trhu. Ministerstvo opatření hájí tím, že dosavadní praxe je pro většinu zákazníků nespravedlivá. Informuje server Lupa.cz.

| ČTK |Zprávy ze světa

Nejméně 48 mrtvých v Bagdádu. Jde o třetí sebevraždený útok za tři dny

Přinejmenším 48 lidí ve čtvrtek zahynulo a desítky dalších utrpěly zranění při výbuchu auta naloženého trhavinami v jižní části irácké metropole Bagdádu. S odvoláním na zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. K atentátu se podle televize Al-Arabíja přihlásila organizace Islámský stát (IS). Letos jde o nejtragičtější útok v iráckém hlavním městě.

| hm |Zprávy z domova

Budvar se odmítá v registru smluv 'svlékat před konkurencí'. Většina firem s tím nemá problém

UVNITŘ GRAFIKA. "Nechceme se svlékat před konkurencí." Těmito slovy zhodnotil déle než půlroční fungování registru smluv Budějovický Budvar. Státní pivovar podnikne "potřebné kroky", aby se na něj vztahovala výjimka pro zveřejňování smluv, kvůli kterému má prý řadu problémů. Z průzkumu neziskové organizace Otevřená společnost mezi státními podniky nicméně vyplývá, že s většími problémy se firmy nepotýkají. Plošné výjimky požaduje jen pár ze tří desítek oslovených státních podniků.

| ČTK |Zprávy z domova

Sobotka píše Babišovi kvůli dluhopisům. Měl by si zamést před vlastním prahem, reagoval ministr

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce vědět, jestli Finanční správa prověřovala korunové dluhopisy Agrofertu. Ptá se na to v dopise, který poslal ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Sobotka chce také vědět, jak jeho vicepremiér hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. Podle něj tak Babiš mohl obejít placení daní. Ministr to ale odmítl. Premiéra obvinil, že dělá kampaň a problematiku dluhopisů mohl řešit už dřív.

|Filip Nerad |Zprávy ze světa

NATO pošle další lodě a vojáky do Černého moře. Putin Alianci obvinil z provokací

NATO vyšle do Černého moře další lodě, letadla a vojáky. Na zasedání v Bruselu to schválili ministři obrany Aliance. Jejich počty generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nezveřejnil, jejich úkolem bude v Černomoří cvičit a monitorovat situaci. Opatření je dalším projevem strategie odstrašování Ruska, kterou NATO podle Stoltenberga hodlá dál vést. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina aliance takovými kroky Moskvu provokuje a snaží se vyvolat konfrontaci.

|Kristýna Guryčová |Zprávy z domova

Praha chce vybudovat superholding. Hospodařil by s majetkem za stovky miliard

Pražští radní pracují na vytvoření tzv. superholdingu. Zastřešit by měl vybrané firmy s majetkovou účastí hlavního města, kterých je nyní okolo třech desítek. Nová společnost by měla začít fungovat od příštího roku. Vedení Prahy ale počítá s tím, že některé podniky by se do ní mohly začlenit už letos. První na řadu přijdou firmy z oblasti energetiky – Pražská plynárenská, Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost nebo Kolektory Praha. Pražský holding bude hospodařit s majetkem v hodnotě až několik set miliard korun. Vše ještě musí schválit zastupitelstvo.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

Ceny nájemného rostou. Tlačí je nahoru růst ekonomiky i turistický ruch

V Česku stoupají náklady na bydlení. Kromě cen nemovitostí rostou i ceny nájemného. Jen za loňský rok zdražilo průměrné nájemné o sedm procent. Ceny se liší podle regionů a kvality pronajímaných bytů. Nejvíce zaplatí lidé tradičně v Praze, nejméně pak podle velikosti bytu v Olomouckém, Libereckém nebo Ústeckém kraji. Vyplývá to ze statistik společnosti RE/MAX.

|Evelyna Kulíšková |Zprávy z domova

Největší slídilové: anticeny dostaly ministerstvo obrany, Úřad práce a společnost Home Credit

Anticeny Velkého bratra pro největší slídily dostalo ministerstvo obrany, Úřad práce a společnost Home Credit. Žebříček nejzvědavějších firem a institucí už podvanácté sestavila organizace Iuridicum Remedium, která se věnuje ochraně soukromí. Ceny se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a mají upozorňovat na nepřijatelné zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy.

| ČTK |Zprávy z domova

Nelegálních cizinců v Česku výrazně ubylo. Nejčastěji jde o Ukrajince

Policie loni v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti předchozímu roku je to o 3302 zadržených méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Loni už přes Česko do států západní či severní Evropy tolik neputovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí. Nejčastěji byli loni v zemi nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. Informovalo o tom ve čtvrtek vedení cizinecké policie.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

PORTRÉT. Konec toho příběhu už známe, byť zatím pouze v hrubých obrysech: letiště v Kuala Lumpur, vražedkyně s jedem, prosba umdlévajícího muže o pomoc a houkající sanitka, která už svému pasažérovi nedokázala pomoci. Jak ale začal? A proč svého hrdinu Kim Čong-nama dovedl do chladu malajsijské márnice místo na vrchol mocenské pyramidy v KLDR, která na něj kdysi čekala s otevřenou náručí?

|Jan Kaliba, Vojtěch Man |Zimní sporty

'Útok' dronu na lyžaře během MS nehrozí, policisté ve Svatém Mořici je zakázali

Žádné průšvihy, ani ty s dobrým a úsměvným koncem, řekly si úřady ve švýcarském kantonu Graubünden a vydaly na dobu mistrovství světa v alpském lyžování nevšední nařízení. Ve Svatém Mořici a okolí platí zákaz vypouštět do vzduchu drony, ale smůlu mají i milovníci modelů letadel a vrtulníků. Ani jejich nadšenecké výtvory teď v dějišti šampionátu létat nesmějí.

|Kateřina Daňková |Regiony

Stížnosti seniorů vyřeší ombudsmanka. Krnov má na nový post 30 tisíc korun

Senioři z krnovského domova důchodců se nově mohou obracet na ombudsmanku. Angažovalo ji město jako zřizovatel domova kvůli sporům mezi zařízením a příbuznými klientů. Někteří si totiž loni stěžovali na kvalitu poskytovaných služeb i na nedostatečné řešení problémů. Ombudsmani už v Česku běžně působí například v nemocnicích, v domově pro seniory to ale obvyklé není.

|Daniela Brodcová |Zprávy z domova

O městech a lidech. Unikátní projekt mapuje příběhy těch, kteří mění prostor kolem nás

ROZHOVOR: Třicet tři měst, třicet tři míst a třicet tři osobních příběhů. Tak by se dal ve zkratce popsat knižní debut Michaely Hečkové. Jde o první publikaci, která podrobně mapuje veřejný prostor českých regionů. A to prostřednictvím příběhů lidí, kteří nad svými městy nezlomili hůl a snaží se je různými způsoby oživit – provozují galerie, sousedské slavnosti nebo provozují kavárny. "Menší města potřebují angažované profesionální a aktivní lidi stejně jako metropole," říká autorka.

|Josef Kopecký |Zprávy z domova

Výlety pro seniory bez předražených hrnců. Chrudim má netypickou cestovní kancelář

Zájezd za symbolickou cenu a včetně oběda. Při téhle větě mnohým naskočí spojení s takzvanými šmejdy. Tedy obchodníky mířící hlavně na seniory, které se často pod nátlakem snaží přemluvit ke koupi předraženého zboží. Nyní ale mají konkurenci. V Chrudimi si spolek dobrovolníků otevřel vlastní cestovní kancelář. Nabízí výlety pro seniory včetně oběda bez hrnců a dek.

|Jaroslav Skalický |Historie

Zrušily ho dva totalitní režimy. Přesto Sokol přežil a slaví 155 let své existence

„Paže tužme! Vlasti služme!“ To je stručný a jasný program Sokola. Tělovýchovná organizace vznikla před 155 lety, 16. února 1862. Od té doby neodmyslitelně patří k historii českého národa. Dokázala se vzpamatovat i po dvou totalitních režimech, kdy její tradice udržovaly sokolské obce v zahraničí. V dnešní době má Sokol asi 180 tisíc členů.

|Vojtěch Man |Hokej

Jágr oslavil narozeniny vítězstvím, v San Jose získal bod číslo 1900

Jaromír Jágr trápí v NHL soupeře i ve 45 letech. Na své narozeniny přispěl k výhře Floridy na ledě San Jose Sharks 6:5 v prodloužení, jeho asistence ve třetí třetině byla zároveň 1900. bodem českého útočníka v elitní soutěži. V dalších zápasech se Čechům nedařilo, brankáři Petr Mrázek ani Michal Neuvirth nezabránili prohrám Detroitu a Philadelphie.

|Štěpán Macháček |Literatura

Tučková představila v Egyptě Žítkovské bohyně. Své překladatelce dala zabrat

Spisovatelka Kateřina Tučková představila svůj román Žítkovské bohyně arabským čtenářům. Na Káhirském literárním festivalu připravila spolu s překladatelkou Ímán Ismáílovou autorské čtení. Ročně nabízejí egyptští bohemisté arabské veřejnosti několik titulů současné české a slovenské literatury. Trh se přitom neomezuje jen na Egypt. Arabština je rodným jazykem tří set miliónů lidí v desítkách zemí.

|Daniela Brodcová |Zprávy ze světa

Trumpovo drtivé potřásání rukou není rafinovanost. Jen mu chybí pokora a způsoby, říká odborník

ROZHOVOR: Videa z oficiálních státnických setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se světovými lídry se stala internetovým hitem. Důvodem je neobvyklý způsob, jakým si Trump se svými protějšky potřásá rukou. „Pumpování, drcení a tahání“, kterým šéf Bílého domu své návštěvy vítá, je ale podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka ukázkou nedostatečné kultivovanosti. „Drobných skandálků určitě ještě bude víc,“ dodal pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

'Nevzpomínám si, s Rittigem jsem nejednal.' Exministr Barták musel kvůli kauze Homolka na policii

Bývalý ministr obrany Martin Barták musel na policii k výslechu, a to kvůli kauze Nemocnice Na Homolce. Jeho jméno totiž opakovaně ve svých zápiscích zmiňuje stíhaný exředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Píše například o společných schůzkách s lobbistou Ivo Rittigem, na nichž se měly řešit tendry spojené s elitním zdravotnickým zařízením. Barták to u výslechu popřel. Na řadu informací si před policisty nebyl schopen vzpomenout, jasně však řekl, že o žádných podezřelých zakázkách spojených s Homolkou nic netuší. Zpravodajský web Českého rozhlasu se s obsahem jeho výpovědi seznámil.

|Jana Čermáková |Zprávy z domova

Velký přehled: 31 zákonů, které už tato vláda nejspíš nestihne schválit

PŘEHLED. Posledních osm měsíců zbývá vládní koalici do konce mandátu. Už teď je ale jasné, že se kabinetu nepodaří prosadit všechny zákony, které si jednotliví ministři předsevzali. Nejasný je například osud insolvenčního zákona, odkládají se změny v odpadové legislativě a nevyřešená může zůstat i budoucnost společnosti OKD. Na prosazení klíčových vizí dal premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka podřízeným čas maximálně do konce března.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru