Archiv | zprávy ze dne 21. února 2017

|Eva Mošpanová |Zprávy ze světa

Návštěva Pence je pro Evropany dobrá zpráva. Lepší než kdyby Trump dál jen tweetoval, říká analytik

Zatímco Donalda Trumpa první oficiální návštěva Evropy ještě jen čeká, viceprezident Spojených států Mike Pence v pondělí ukončil svou třídenní návštěvu kontinentu. Během ní několikrát ujistil evropské partnery o pokračující vzájemné spolupráci. Jeho návštěva, během které vystoupil na bezpečnostní konferenci v Mnichově, navštívil někdejší koncentrační tábor a setkal se s představiteli Evropské unie, zdůraznila rozdíly ve vystupování a veřejných projevech mezi ním a jeho nadřízeným. I přesto tvrdí Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií na Univerzitě Karlově, že oba zastávají stejnou politiku.

| ČTK |Ekonomika

V Rusku vznikne první továrna na výrobu mercedesů. Daimler zainvestuje 250 milionů eur

Německý koncern Daimler postaví svou první továrnu na výrobu osobních aut v Rusku. Nový závod nedaleko Moskvy by měl zahájit výrobu v roce 2019, uvedla v úterý firma. Do projektu investuje přes 250 milionů eur, tedy asi 6,8 miliardy korun. Podle agentury Reuters jde o první novou investici, jakou kdy velká západní automobilka učinila v Rusku od zavedení protiruských sankcí.

| ČTK |Zprávy ze světa

Bavorsko zakáže muslimkám zakrývání obličeje na veřejnosti, argumentuje komunikací mimikou a pohledy

Zákaz zahalování obličeje na vybraných veřejných místech přináší návrh zákona, který dnes přijala vláda největší německé spolkové země Bavorsko. Opatření směřuje hlavně proti nošení islámských burek (oděv zahalující celé tělo ženy) a nikábů (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí). Informovala o tom agentura DPA.

| ČTK |Zprávy ze světa

Jízda na červenou nebo špatné parkování. USA přitvrdí při deportaci migrantů

Spojené státy výrazně rozšiřují počet nelegálních přistěhovalců, o jejichž deportaci budou úřady usilovat. Na základě direktivy schválené prezidentem Donaldem Trumpem bude nově hrozit vyhoštění lidem zadrženým kvůli drobným deliktům, jako jsou dopravní přestupky. Vyplývá to z dokumentů, které v úterý zveřejnilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Jedinou skupinou, která bude před deportací chráněna, jsou ti, kteří přišli do USA jako děti se svými rodiči.

| ČTK |Zprávy z domova

Babišův resort je proti zvyšování platů policistů a hasičů. Neúcta, kritizuje to Chovanec

Ministerstvo financí nesouhlasí se zvýšením platů u bezpečnostních sborů o deset procent od letošního 1. července. Vyplývá to z připomínek k návrhu ministerstva vnitra, kterým by se brzy měla zabývat vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil materiál ministerstva financí k platům za urážku členů bezpečnostních sborů. Zdůvodnění, proč platy nezvyšovat, považuje za nesmysl a projev absolutní neúcty. Úřad Andreje Babiše (ANO) kritizují také odbory.

|Kristýna Guryčová |Ekonomika

Zvýšit daně bohatým je návrat do normalizace, odnese to střední třída, říká ekonom

ROZHOVOR. Progresivní zdanění zažilo svou největší slávu během normalizace, odnesou to lidé se středními příjmy, říká v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu ekonom Pavel Kohout ze společnosti Robot Asset Management SICAV. Čtyři daňové sazby pro jednotlivce navrhuje ve svém volebním programu ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sazba by rostla s výší výdělků. Zatímco tedy lidé s příjmy do 30 000 měsíčně by platili daň 12 procent, u výdělků nad 50 000 korun měsíčně by daň byla 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Návrh v reakci odmítli vládní lidovci i pravicová opozice.

|Tereza Kadrnožková |Ekonomika

Brno 'platí' mladým vědcům stipendia. Doktorandský příjem na 'normální existenci' nestačí

Ani vysokoškolský titul z technického oboru automaticky neznamená vysoký příjem. Zvlášť když se absolvent rozhodne po škole nenastoupit do firmy, ale pokračovat v bádání jako doktorand na univerzitě. Někteří studenti můžou bydlet u rodičů a doktorandský plat je pro ně příjemným přivýdělkem. Jiní ale musí se sedmi tisíci korunami měsíčně živit své vlastní rodiny a u toho se soustředit na náročný výzkum, jako třeba mladý vědec z Brna Ondřej Rubeš.

|Vojtěch Man |Hokej

Kuriózní gól drží Zlín ve hře o play-off. Valaši vyhráli ve Vítkovicích

Po úterních dohrávkách hokejové extraligy se všechny týmy srovnají na 48 odehraných zápasech. Na 11. místo se posunul Zlín, který stále bojuje o postup do předkola play-off. Ve Vítkovicím hráčům PSG pomohl k výhře 4:2 i gól, který si dali domácí přes celé hřiště do vlastní prázdné branky. Ve druhé dohrávce porazila Sparta Olomouc 3:1.

| ČTK |Regiony

Zřícení střechy haly v České Třebové zřejmě způsobila vada uchycení vazníků

Střecha sportovní haly v České Třebovése zřítila zřejmě kvůli vadě v uchycení dřevěných vazníků. Policejní závěry ale dosud nejsou. O nové konstrukci není rozhodnuto. V úterý to na základě vyjádření znalců najatých Pardubickým krajem uvedl vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michal Votřel. „Je otázka, zda vada vznikla při výrobě, při projektování nebo kvalitou dřeva," uvedl.

| ČTK |Zprávy z domova

ODS se spojila se Soukromníky. Do voleb půjdou společně

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co v úterý odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Chtějí zastavit levicově-populistickou vládu, napsala ODS na twitteru.

|Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Francouzská protiteroristická jednotka zadržela tři muže. V zemi plánovali útok

Francouzská policie v úterý zatkla tři muže podezřelé z přípravy teroristického útoku. Při raziích našla i zbraně. Jeden byl zatčený v Clermont - Ferrand , další dva pak v Marseille a v okolí Paříže. Podle listu Le Parisien zvláštní protiteroristická jednotka podezřelé sledovala už delší čas. Vyšetřovatelé zatím nezveřejnili cíle údajného chystaného útoku.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Nevěřte zeleným fanatikům, nenechte Šumavu uschnout, podpořil Zeman senátní verzi novely zákona o národních parcích

Prezident Miloš Zeman v úterý v Poslanecké sněmovně podpořil senátní verzi novely zákona o ochraně životního prostředí, která chce změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Zeman se tak postavil také proti zvětšování bezzásahových zón v národním parku Šumava, časem by podle něj uschl i její zbytek. Mluvil o zelených fanaticích a umělé divočině. O nových pravidlech ale Sněmovna nakonec v úterý nerozhodla. Debatu přerušila přestávka klubu ODS. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.

|Jan Kaliba, VM |Fotbal

Kluby dál jednají o změně formátu fotbalové ligy. Rozhodnuto má být do konce června

Víc fotbalu, ale za víc peněz, říkají ligové kluby, které jsou zas o trochu blíž reformě hracího modelu nejvyšší české soutěže. Má přibýt zápasů i atraktivity, a tak si oddíly chtějí říct i o lepší finanční podmínky od obchodních partnerů. Podle nového návrhu by se nejvyšší soutěž rozdělila po základní části na tři skupiny.

| ČTK |Zprávy ze světa

'Pozor na sexuální pasti.' Šéf estonské rozvědky varuje vojáky NATO před ruskými triky

Vojáky Severoatlantické aliance rozmístěné v Pobaltí kvůli odstrašení Ruska před případnou invazí varoval šéf estonské rozvědky, aby si dávali pozor, protože Rusko proti nim může nasadit „celý arzenál prostředků". Ten sahá od vyprovokovaných rvaček v hospodách přes „tradiční sexuální pasti" až po hackerské útoky a počítačovou špionáž, a to vše proto, aby se zkompromitovalo posílení východního křídla NATO.

|Vojtěch Man |Tenis

Konec ve druhém kole. V Dubaji vypadly obě sestry Plíškovy

Během několika hodiny vypadly z tenisového turnaje v Dubaji Karolína a Kristýna Plíškovy. Zatímco méně úspěšná ze sourozenecké dvojice nestačila na Američanku Davisovou, světová trojka podlehla Francouzce Mladenovicové, která vyřadila už druhou Češku ve dvou dnech. Vypadla i Barbora Strýcová.

| Český rozhlas, Jan Markup |Regiony

S vodítkem, nebo bez? Pokuta za venčení psa se může vyšplhat až na 30 tisíc korun

Pes je nejlepším přítelem člověka. Pořídit si čtyřnohého domácího mazlíčka ale také znamená spoustu povinností. Některé pejskařům ukládají zákony nebo vyhlášky. Městští strážníci například kontrolují, jestli lidé venčí psa na vodítku nebo zda má mazlíček identifikační čip. Na místě pak mohou udělit pokutu do výše až pěti tisíc korun, ve správním řízení pak může pejskař zaplatit až 30 tisíc korun.

|Rostislav Matulík |Historie

100. výročí únorové revoluce je za dveřmi. Rusové už vzpomínají s nostalgií

Tento týden podle juliánského kalendáře uplyne sto let od svržení ruského cara Mikuláše II. Ačkoli podle našeho, gregoriánského kalendáře se takzvaná únorová revoluce odehrála začátkem března 1917, oxfordský historik Robert Service v týdeníku Sunday Times už teď uvažuje o tom, jak se po sto letech proměnil pohled na revoluce roku 1917 - a jakou roli hrají pro vládní režim Vladimira Putina.

| ČTK |Zprávy z domova

Tání sněhu a déšť zvednou hladiny řek. Povodně hrozí hlavně v Libereckém kraji

Na severu Čech a v krajích Plzeňském a Jihočeském hrozí kvůli tání sněhu a vydatnému dešti povodně. V Libereckém kraji a na Děčínsku meteorologové vyhlásili od úterního poledne povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Plzeňském kraji a na jihu Čech platí povodňová bdělost. Většinu České republiky také ve středu čeká silný vítr. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

| ČTK |Zprávy z domova

Evropské státy včetně Česka hlásí radioaktivní jód v ovzduší. Zdraví lidí neohrožuje

Měřicí stanice v sedmi evropských státech včetně České republiky zjistily v ovzduší nepatrné množství radioaktivního izotopu jódu 131. Množství izotopu je podle francouzského institutu pro ochranu před radiací IRSN natolik nízké, že nepředstavuje hrozbu pro lidské zdraví. Zdroj izotopu je nejasný. Některá média spekulují o ruském původu, protože ho poprvé zachytila norská stanice u ruských hranic.

| ČTK |Zprávy z domova

Sobotka chce, aby mu daňová správa vysvětlila Babišův nákup dluhopisů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude požadovat vysvětlení otázek kolem zdanění korunových dluhopisů po daňové správě. Novinářům v úterý řekl, že odpověď, kterou dostal od ministra financí Andreje Babiše (ANO) formou dopisu, má za nedostatečnou. O schůzce s vedením daňové správy hovořit nechtěl. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

| ČTK |Zprávy ze světa

Případ rozdělil izraelskou společnost. Voják za zabití ležícího Palestince nakonec dostal 18 měsíců

Izraelský voják Elor Azaria, který loni zastřelil na zemi ležícího Palestince, byl v úterý odsouzen k 18 měsícům vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Prokurátor pro něj žádal trest tři až pět let vězení, za zabití jinak hrozí v Izraeli až dvacetiletý trest. Před vojenským soudem v Tel Avivu se shromáždily desítky demonstrantů.

|Vít Pohanka |Ekonomika

Kaufland nesmí používat slogan 'naše polské potraviny.' Klame spotřebitele, stěžuje si poslankyně

Německý obchodní řetězec Kaufland nesmí předstírat, že je polskou firmou. Po stížnosti poslankyně vládní strany Právo a spravedlnost Krystyny Pawlowiczové to německé společnosti nařídil polský Úřad pro ochranu konkurence a spotřebitelů. Kaufland tak musí změnit reklamy s formulacemi typu „naše polské potraviny“. Kaufland na dotazy médií nereaguje.

| ČTK |Zprávy z domova

ČSSD navrhuje progresivní zdanění. Víc mají zaplatit lidé s příjmem nad 50 tisíc hrubého

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30 000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50 000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Pravicová opozice i vládní KDU-ČSL se návrhu brání.

|Karolína Wernerová |Zprávy z domova

Majitel Likérky Drak je vinen. Soud ho poslal na 11,5 roku do vězení

Majitele Likérky Drak Pavla Čanigu poslal Krajský soud ve Zlíně na 11,5 roku do vězení za krácení daně ve prospěch organizované skupiny. Desetiletý trest pak dostal distributor Robert Sedlařík. Za obchodování s nelegálním lihem od podnikatele Radka Březiny udělila soudkyně trest také čtyřem obchodním zástupcům, a to od dvou do čtyř let. Škoda je podle soudu víc než miliarda korun. Verdikt není pravomocný.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Živoří v boudách z trámů a kusů plechu. Bělošská menšina v jihoafrickém slumu spoléhá na 'boží pomoc'

V Jihoafrické republice žijí ve slumech statisíce lidí. Nemají práci ani vlastní střechu nad hlavou. Šanci na získání bytu nebo stálého zaměstnání mají jen minimální. Přežívají proto jen díky darům nebo pomoci humanitárních organizací. Zdaleka ale nejde jen o černošské obyvatelstvo. Ve slumech živoří i tisíce bělošských rodin. Jedna z takových osad je u města Krugersdorp.

| ČTK |Zprávy z domova

Pozor na laviny, varuje horská služba. V Krkonoších vyhlásila druhý stupeň nebezpečí

Lavinové nebezpečí vzrostlo v Krkonoších na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor v noci na úterý napadlo asi pět centimetrů vlhkého sněhu. Teploty přes den stoupají i na hřebenech nad nulu a sněhová pokrývka je podmáčená. Mohou tak padat laviny z mokrého sněhu nebo laviny základové, uvedla Horská služba Špindlerův Mlýn. V Jeseníkách zůstává nejnižší první lavinový stupeň.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Reportáž z rozděleného Mosulu: východ ožívá, západ čeká na příchod bojů

Irácká armáda už třetím dnem postupuje proti takzvanému Islámskému státu v jeho poslední baště. Cílem je dobýt celý Mosul. Město nyní dělí řeka Tigris na dva úplně odlišné světy. Na pravém břehu lidé stále ještě zakoušejí tvrdou vládu takzvaného Islámského státu, bojí se komunikovat s okolním světem a s obavami čekají na příchod bojů. Východní břeh Mosulu už ale ožívá, opravuje se, přivážejí se potraviny a lidé začínají o všem mluvit.

|Jakub Kanta, VM |Ostatní sporty

NBA ustoupila reklamám na dresech. Šéfové je obhajují, fanoušci chtějí spálit

Dlouho platí, že dresy v severoamerických profesionálních soutěžích nesou pouze logo soutěže, popřípadě týmu a jeho název. Jenže vedení basketbalové NBA totiž jako první povolilo svým týmům umístit od příští sezony na dresy i malé reklamy. Některé z nich už toho využily a například Brooklyn v nich vstoupí už do příštího ročníku.

|Ondřej Himmer |Zprávy z domova

Bezpečnostní incident nad Českem. Indické letadlo se nenahlásilo, startovaly k němu německé stíhačky

VIDEO V ČLÁNKU. Indický Boeing 777 způsobil poprask ve střední Evropě. Po odletu ze slovenského vzdušného prostoru se nehlásil české letové kontrole. Stroj se nechoval podezřele, přesto k němu v Německu poslali stíhačky, informovala německá služba pro bezpečnost leteckého provozu DFS. Pravděpodobně však šlo jen o chybu pilotů, kteří přepnuli na špatnou frekvenci.

|Filip Nerad |Ekonomika

Evropská unie sestavuje černou listinu daňových rájů. Zařadit by na ni mohla i USA

Kanada, Izrael nebo Spojené státy jsou na seznamu zemí, které Evropská unie zvažuje zařadit na černou listinu daňových rájů. Unie chce seznam sestavit do konce roku a ministři financí osmadvacítky v úterý hodnotí její přípravu. Unie touto černou listinou reaguje na rozsáhlé ukrývání peněz v daňových rájích, které odhalily takzvané Panamské dokumenty.

|Veronika Malá, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Zvítězí obce, nebo příroda? Sněmovna projedná zákon týkající se národních parků vrácený Senátem

Poslanci budou v úterý znovu řešit zákon o ochraně přírody a krajiny, který jim vrátil Senát. Proti jeho verzi se postavili zástupci vysokých škol, vědeckých ústavů i čtyři bývalí ministři životního prostředí. Naopak za posílení postavení obcí, jež prosazuje horní komora, se postavil prezident Miloš Zeman, který přijde zákon hájit přímo do sněmovny.

|Vojtěch Man |Hokej

Vrbata rozhodl o výhře Arizony, Jágrova Florida zvítězila popáté v řadě

Dvanáctý gól Radima Vrbaty v sezoně NHL se stal vítěznou trefou při výhře Arizony nad Anaheimem 3:2, ve třetí třetině debutoval v brance Kojotů gólman Marek Langhamer. Jaromír Jágr sice neprodloužil svou bodovou sérii, Florida přesto vyhrála v St. Louis a posunula na postupové třetí místo v Atlantické divizi.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku. Je to výsměch, reagoval ředitel nemocnice

Policie už ukončila vyšetřování údajné korupce kolem ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, detektivové navrhli obžalovat Nečesaného, jeho manželku Šárku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek. Státní zastupitelství nyní rozhodne, zdali obžalobu podá.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru