Archiv | zprávy ze dne 23. února 2017

|Film

Kameramani rozdávali ceny. Zvítězili Anděl Páně 2 a Rapl

Kameraman Martin Šec dostal za svou práci na divácky úspěšném filmu Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha Cenu Asociace českých kameramanů. Cenu za vynikající kameramanské televizní dílo porota udělila Markovi Jandovi za televizní seriál Rapl. Pořádající asociace dnes v pražské Lucerně udělila ještě uznání studentovi FAMU Stanislavu Adamovi za film Sen. Tato cena je určena posluchačům vysokoškolského oboru kamera uměleckých filmových škol.

| ČTK |Zprávy ze světa

Kapacita amerického jaderného arzenálu prý zaostává. Vybudujeme ten nejlepší, říká Trump

Kapacita americké jaderné výzbroje zaostává, arzenál USA je třeba vybudovat tak, aby byl "nejlepší ze všech". Agentuře Reuters to dnes ve Washingtonu řekl prezident USA Donald Trump. Zároveň obvinil Rusko, že rozmisťováním raket s plochou dráhou letu porušuje odzbrojovací smlouvy. Hodlá o tom hovořit s prezidentem Vladimirem Putinem, jakmile se setkají.

| jra |Zprávy z domova

‚Českou televizi ovládá banda kolem TOP 09.‘ Prezident kritizoval veřejnoprávní televizi

Prezident Miloš Zeman veřejně kritizoval Českou televizi. Ta podle něj není objektivní, nezávislá ani profesionální. Podle prezidenta ve veřejnoprávní televizi pracují mentální puberťáci a ovládá ji banda kolem TOP 09. Zeman to prohlásil při křtu knihy „Černá kniha Česká televize“ novináře Petra Žantovského, který spolupracuje s Parlamentními listy. Televize nařčení odmítla.

| ČTK |Zprávy z domova

Počasí jako na konci dubna. V Česku padaly teplotní rekordy

Česko ve čtvrtek zažilo neobvykle teplý den, který spíše než závěr února připomínal konec dubna. Teplotní rekordy pro 23. únor byly vyrovnány či překročeny na 12 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vůbec nejvyšší teplotu ve čtvrtek naměřili v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 17,6 stupně. K překonání rekordu z roku 1903 tam ale chybělo půl stupně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

| ČTK |Zprávy ze světa

Spojené státy neplánují masové deportace, tvrdí ministr Kelly

Spojené státy neplánují masové deportace imigrantů, ani zapojení armády do vymáhání imigračních zákonů. Na tiskové konferenci po jednání s mexickým ministrem vnitra Miguelem Ángelem Osoriem Chongem to uvedl americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson po schůzce se svým protějškem Luisem Videgarayem Casem zdůraznil potřebu zastavit proud migrantů a drog z Mexika do USA a zbraní a peněžní hotovosti v opačném směru.

| ph |Zprávy z domova

Paměť národa chce vlastní institut. Stát by mohl do tří let na Letné pod bývalým pomníkem Stalina

Organizace Post Bellum chce do tří let otevřít v centru Prahy Institut Paměti národa. Pomoct jí má tým složený z historiků, odborníků na vzdělávání i zážitkové expozice, architektů, scénografů a dalších. Veřejnosti chce nabídnout místo, které by poutavě a s využitím nových technologií představovalo zkušenosti s totalitními režimy 20. století. Cílit by měla především na mladou generaci, ale také na zahraniční turisty.

| ČTK |Zimní sporty

Fallaová a Pellegrino se v Lahti stali šampiony ve sprintech, Češi skončili už v kvalifikaci

Norská běžkyně na lyžích Maiken Caspersen Fallaová a Ital Federico Pellegrino vyhráli sprinty volnou technikou a na započatém šampionátu klasiků ve finském Lahti se stali prvními mistry světa. Češi se neprosadili. Všech šest reprezentantů skončilo už v kvalifikaci. Nejblíže elitní třicítce byla Karolína Grohová na 33. místě, z mužů byl nejvýše 42. Jan Bartoň.

|Kristýna Guryčová |Zprávy z domova

Jak prošlo osekání registru smluv? Pomohla i klička s 'vypnutými' poslanci z ČSSD

O jediný hlas prošla ve středu výjimka pro státní podniky, které nebudou muset podle rozhodnutí poslanců zveřejňovat smlouvy v online registru. K osekání klíčové protikorupční iniciativy vládní koalice přispěla i trojice poslanců z ČSSD, která před opakovaným závěrečným hlasováním odešla ze sálu. Zákonodárci tím snížili počet hlasů nutných k přijetí zákona. Napoprvé návrh neprošel.

| ČTK |Ekonomika

Rusko musí zrušit zákaz dovozu vepřového. Prohrálo odvolání u WTO

Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO) zamítl odvolání Ruska ve sporu s Evropskou unií ohledně zákazu dovozu prasat a vepřového. WTO v srpnu 2016 rozhodla, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy, když v roce 2014 zakázalo dovoz prasat a vepřového z EU, a porušilo tak pravidla organizace. Rozhodnutí odvolacího orgánu znamená, že Rusko by mělo uvést vše do souladu s pravidly WTO. Pokud EU nebude přesvědčena, že se tak stalo, může v rámci kompenzace požádat o zavedení sankcí vůči Rusku. To však může trvat roky, upozornila agentura Reuters.

| ČTK |Ekonomika

Visegrádská čtyřka bude na summitu hovořit o rozdílné kvalitě potravin, tvrdí Fico

Země takzvané visegrádské čtyřky se dohodly uspořádat mimořádný summit těchto středoevropských států, který se bude zabývat rozdílným složením potravin dodávaných na pulty obchodů do západní a východní Evropy. Novinářům to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle Fica by visegrádské země měly vyzvat Evropskou komisi, aby připravila opatření, která zmiňovaným praktikám zabrání.

| ČTK |Zprávy z domova

Resort průmyslu chce dočasně řídit sám Sobotka, Mládkova nástupce oznámí po sjezdu ČSSD

Prezident Miloš Zeman akceptoval odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) z vlády ke konci měsíce. Ministerstvo chce zatím řídit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sám, nového ministra navrhne prezidentovi až po březnovém sjezdu ČSSD, řekl ve čtvrtek Sobotka novinářům. Se Zemanem o potenciálních kandidátech diskutoval, debatu podle premiéra neuzavřeli. Hrad názor prezidenta nezveřejnil.

| ČTK |Zprávy z domova

Správce pozůstalosti Ratmíra Ratha neuspěl u Nejvyššího soudu. Domáhal se 8 milionů

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání správce pozůstalosti po Ratmíru Rathovi, který se domáhal osmi milionů korun zabavených při domovní prohlídce u Rathova syna Davida, bývalého středočeského hejtmana a exposlance. Lékař Ratmír Rath tvrdil, že hotovost patřila jemu. Pražské soudy rozhodly, že peněz zajištěných při trestním řízení se nelze domáhat v řízení civilním.

|Pavel Polák, Martin Karlík |Zprávy ze světa

OBRAZEM: V Kolíně nad Rýnem začal tradiční pouliční karneval. Na bezpečnost dohlíží tisíce policistů

Na Senovážném náměstí v centru Kolína nad Rýnem odpočítali přesně v 11 hodin a 11 minut začátek masopustního veselí. To v následujících dnech rozproudí kolínský život. V tamních ulicích právě teď pobíhají a slaví lidé v převlecích a kostýmech. A protože přestrojených lidí je tolik, divně vypadají spíš ti, kteří zůstávají takříkajíc v civilu.

| ČTK |nepoužívat - Věda

Počet lidí s depresemi vzrostl za deset let téměř o pětinu. V Česku jich je přes půl milionu

Lidí trpících depresemi žilo na světě v roce 2015 o 18 procent více než v roce 2005. Před dvěma lety tak deprese sužovaly zhruba 4,4 procenta globální populace, tedy více než 300 miliónů osob všech věkových skupin. Deprese výrazně přispívají k sebevraždám, jejichž počet dosahuje až 800 tisíc ročně. Upozorňují na to ve čtvrtek zveřejněné odhady Světové zdravotnické organizace (WHO). Na deprese se proto zaměří i letošní dubnový Světový den zdraví. V Česku má podle WHO depresivní poruchy zhruba pět procent obyvatel.

| ČTK |Ekonomika

Česko není rozvinutá země, tvrdí americká banka. Kritizuje nízké 'příjmy na hlavu'

Americká banka JPMorgan vyřadí české státní korunové dluhopisy ze svých indexů rozvinutých trhů a zařadí je od dubna mezi dluhopisové indexy rozvíjejících se zemí GBI-EM. Banka ve sdělení klientům podle agentury Reuters uvedla, že toto rozhodnutí přijala poté, co hrubý národní produkt Česka na hlavu zůstal tři roky po sobě pod hranicí vyžadovanou pro rozvinuté trhy. Podle JPMorgan by měl tento krok posílit poptávku po českých dluhopisech. Podle českých analytiků tento krok stav ekonomiky neovlivní.

| ČTK |Ekonomika

Česko uspělo v arbitráži s britskou WNC Factoring. Ve sporu šlo o dvě miliardy

Ministerstvo financí uspělo v arbitráži s britskou společností WNC Factoring. Požadovala ve sporu od státu dvě miliardy korun. Společnost tvrdila, že byla poškozena pochybeními České republiky v procesu privatizace společnosti Škodaexport a také následným neposkytnutím úvěru od České exportní banky, což podle ní zapříčinilo úpadek společnosti. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovalo ministerstvo financí.

| ČTK |Zprávy z domova

Policisté obvinili průvodčí a vlakvedoucí za pád dívky z jedoucího vlaku. Hrozí jim šest let vězení

Policie obvinila za loňský tragický pád dvouleté dívky z jedoucího vlaku na Olomoucku průvodčí a vlakvedoucí. Obě ženy čelí obvinění z usmrcení z nedbalosti. Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně naráz otevřely. Kriminalisté uvedli, že obviněné ženy porušily své povinností, zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení.

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Poslanci ANO se kvůli zákonu o střetu zájmů obrací na Ústavní soud

Poslanci hnutí ANO žádají Ústavní soud o zrušení tří paragrafů zákona o střetu zájmů, které omezují právo firem vlastněných členem vlády získat státní dotace a zakazují členům vlády vlastnit média. Stížnost odešlou k Ústavnímu soudu v příštím týdnu, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Zachraňte Lulu a Simbu. Medvědice a lev jsou jediní, kdo přežil válku v mosulské zoo

UVNITŘ VIDEO. Vynořili se za mřížemi svých klecí, vyhublí a pokrytí špínou. Medvědice Lula a lev Simba jsou jediní obyvatelé zoo v iráckém Mosulu, kteří přežili boj o džihádisty okupované město. Další zvířata zabily rakety, choroby nebo se kvůli hladu pozabíjela navzájem; jiná zmizela beze stopy. O Lulu a Simbu teď pečuje „válečný veterinář“ Amir Chalíl, který po světě zachraňuje zvířata uvězněná v ozbrojených konfliktech, popsala z Mosulu agentura AFP.

| ČTK, Lukáš Matoška |Zprávy ze světa

Irácká armáda vybojovala mosulské letiště. Operace trvala čtyři hodiny

Irácké vládní jednotky ve čtvrtek dobyly strategické letiště na jihu města Mosul. Oznámila to irácká státní televize. Podle BBC trvala bitva o letiště čtyři hodiny. Mosulské letiště je strategický bod pro znovudobytí západní části města, které je poslední významnou baštou organizace Islámský stát v Iráku. Východní část města dobyly vládní jednotky v lednu.

| dp |Zprávy ze světa

Během Francovy éry unesli ve Španělsku na deset tisíc dětí. První případ jde před soud

Před madridským soudem stane kvůli podezření z únosu novorozence a falšování úředních dokumentů bývalý gynekolog Eduard Vela. Ten měl údajně odebrat v roce 1969 novorozeně matce a později dítě dát jiné ženě. Podobná praxe měla podle agentury AFP během španělské diktatury vliv na tisíce rodin a pravděpodobně začala za vlády Francisca Franca v roce 1939.

| moš |Ekonomika

Dvojice cizinců chtěla od finanční správy podvodně 63 milionů. Dopadla je Daňová Kobra

Daňová Kobra obvinila z pokusu o podvod dva cizince, kteří údajně chtěli vylákat z finanční správy 63 milionů korun smyšleným oznámením o změně účtů stavebních firem. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Mužům, kteří si podle něj počínali velmi sofistikovaně a znali postupy policejní práce, hrozí až desetileté vězení.

| ČTK, Petr Jadrný |Zprávy z domova

Srážka pandurů byla podle policie přestupkem. O výši trestů rozhodnu v řádech týdnů, řekl velitel

Srážka pěti obrněných vozidel Pandur u Tábora z loňského listopadu byla podle policejního vyšetřování přestupkem. Vojáci nedodrželi při jízdě bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Případ proto dostal k došetření velitel táborského vojenského útvaru, který by měl rozhodnout o míře zavinění, informovalo tiskové oddělení ministerstva obrany.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Není nemocné, operaci nepotřebuje, říká o týraném štěněti veterinářka, která ho ošetřuje

ROZHOVOR. Bouřlivé reakce vyvolal článek o týraném štěněti maďarského ohaře, jehož se ujalo severomoravské hnutí Čtyřlístek pro hafany vedené Danou Bílkovou. Podle zástupce facebookové skupiny maďarský ohař Jiřího Belšána není jasné, zda pes dostal potřebnou léčbu, a jak Bílková nakládá s penězi, které jí lidé díky štěněti posílají. Zpravodajský web Českého rozhlasu však hovořil s veterinářkou Alenou Kousalovou, která zvíře ošetřuje. Lékařka jakákoliv podezření kolem útulku odmítla.

| ČTK |Ekonomika

ČEZ bude kvůli Dukovanům žalovat Škodu JS o další peníze, sdělil generální ředitel Beneš

Energetická společnost ČEZ bude žalovat firmu Škoda JS o další peníze v souvislosti s chybnými kontrolami potrubí v Jaderné elektrárně Dukovany. V rozhovoru to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. ČEZ už loni v listopadu podal na Škodu JS žalobu o náhradu škody 611 milionů korun. Už tehdy uvedl, že částka nemusí být konečná. Plzeňská Škoda JS dlouhodobě tvrdí, že odpovědnost za škody necítí.

| ČTK |Zprávy z domova

Exšéf kriminalistického ústavu zůstane zatím bez trestu. Případ má vyřešit ministerstvo vnitra, řekl soud

Případ bývalého šéfa Kriminalistického ústavu Pavla Koláře, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci kvůli dopravní nehodě podřízeného, by mělo řešit ministerstvo vnitra. Podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 sice Kolářovo jednání znaky přečinu naplnilo, nebylo by ale na místě uložit mu trest. Vnitro by mělo posoudit, zda se jedná o kárné provinění. Žalobce s usnesením nesouhlasí, podal proti němu stížnost, případem se proto bude zabývat ještě odvolací pražský městský soud.

| ČTK |Zprávy z domova

Poslanci schválili novelu, která může vyřešit problém ČD s tendry. Předloha míří do Senátu

Sněmovna ve čtvrtek ve zrychleném režimu schválila poslaneckou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která má vyřešit problém státních firem s listinnými akciemi v případech, kdy se chtějí ucházet o veřejné zakázky. Problém se týká hlavně Českých drah, které se podle nového zákona o zakázkách nemohou účastnit tendrů na provoz na železničních tratích. Mají akcie v listinné podobě a podle zákona o Českých drahách je zaknihovat nemohou.

|Michal Sobotka |Ostatní sporty

Do Bílého domu nejdeme, vzkázali někteří hráči Patriots po vítězství v Super Bowlu

Jedná se o tradici vítězů amerických profesionálních sportů. Mistrovský tým navštíví Bílý dům, aby se pochlubil získanou trofejí a vyměnil pár zdvořilostních frází s prezidentem Spojených států. Někteří hráči New England Patriots, držitele poháru pro vítěze NFL, tedy amerického fotbalu, ale pozvání k Trumpovi odmítli.

|Pavlína Nečásková |nepoužívat - Věda

Kolik hodin trávíme online? Slovenská aplikace lidem pomáhá odhalit závislost na internetu

Sedíte v kavárně, ve školní lavici nebo jedete autobusem a jen tak se občas mrknete na telefon. Na Facebook, Instagram nebo odepíšete někomu na chatu. Je to jenom chvilka, ale z chvilek se můžou nastřádat hodiny, aniž by si to člověk vůbec uvědomil. Na Slovensku vzniklo centrum prevence závislosti na internetu. To vydalo aplikaci, která měří čas strávený na internetu a upozorňuje tak na závislost.

| moš |Ekonomika

Evropské společnosti ABB zmizel zaměstnanec se 100 miliony dolarů

Technologický koncern ABB se sídlem ve Švýcarsku ve středu oznámil, že odhalil „sofistikované kriminální schéma“. Podle CNN si společnost všimla úniku obrovských peněžních sum poté, co v Jižní Koreji zmizel zaměstnanec její dceřiné společnosti. Ten je už zhruba dva týdny nezvěstný.

| ČTK |Zprávy ze světa

Jaké toalety smí navštěvovat transsexuální studenti? Ať si řeknou jednotlivé školy, rozhodl Trump

Americký prezident Donald Trump ve středu zrušil spory vyvolávající dekret svého předchůdce Baracka Obamy, který umožňoval transsexuálním studentům svobodnou volbu záchodů. V ožehavé společenské otázce, která byla v minulých letech příčinou řady právních pří, tak došlo k dalšímu zásadnímu obratu. Nyní bude záležet na jednotlivých státech, jaký zvolí přístup k právům příslušníků sexuálních menšin.

|Markéta Chaloupská, Janek Kroupa |Zprávy z domova

Unie obhájců obvinila policii z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky

Případ česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha obviněného z obřích daňových úniků se zamotává. Policisté vyšetřující jeho kauzu totiž čelí podezření, že odposlouchávali důvěrné hovory mezi Zadehem a jeho obhájci. Kvůli tomu dokonce tento týden Unie obhájců poprvé ve své historii podala trestní oznámení.

|Jiří Hošek |Hudba

Prestižní hudební ceny Brit Awards ovládl posmrtně David Bowie

Slavnostní předávání hudebních cen Brit Awards ovládl posmrtně David Bowie. Ten vyhrál ocenění pro nejlepšího mužského sólového zpěváka, i cenu za britské album roku. Nejlepší britskou zpěvačkou je Emeli Sande a nejlepší ostrovní skupinou pak The 1975.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

V Ženevě se opět jedná o Sýrii. Samotní Syřané už v průlom nevěří

Po šesti letech občanské války už Syřané nevěří v mírové rozhovory. Zásadní průlom neočekává ani zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Přesto se po deseti měsících ve čtvrtek v Ženevě opět sejdou zástupci syrské vlády a opozice. Bavit se budou o budoucím politickém uspořádání země. Otázky příměří a humanitární pomoci má řešit paralelní série jednání v kazachstánské Astaně. Jenže obyčejní Syřané, kteří ze země uprchli, nevěří, že se politici na něčem dohodnou.

| ČTK |Zprávy ze světa

Za smrt Kimova bratra nese odpovědnost Malajsie, tvrdí KLDR a popírá svou vinu

Severokorejský režim obvinil Malajsii ze smrti "občana KLDR", kterého malajsijské úřady identifikovaly jako bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Malajsijské vyšetřování vraždy je podle Pchjongjangu plné pochybností a tělo by mělo být okamžitě předáno KLDR, uvedla tamní oficiální agentura KCNA. Země zároveň odmítla jakoukoli roli na Kimově smrti.

|Petr Jadrný |Zprávy z domova

V lednu nám zavřelo 280 hospod, tvrdí třetí největší producent piva. Končí hlavně ty menší

Finanční správa oznámila, že za leden 2017 zavřelo 135 hospod a restaurací. S tím ale nesouhlasí koncern Heineken, třetí největší producent piva v České republice, který vlastní například Krušovice nebo Starobrno. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu napsal, že od nového roku mu zavřelo 280 podniků. Což je třikrát víc než v prosinci a dvakrát víc než uvádí finanční správa pro celou republiku.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru