Archiv | zprávy ze dne 2. dubna 2017

|Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Sedačka s penisem. Svérázná kampaň v mexické MHD upozorňuje na sexuální obtěžování

Skoro dvě třetiny žen v mexickém hlavním městě mají zkušenost se sexuálním obtěžováním v dopravních prostředcích. Ukazuje to nejnovější studia, kvůli které se radnice Mexico City ve spolupráci s OSN rozhodla situaci změnit. Vymyslela proto svéráznou kampaň, jejíž součástí je i speciálně upravená sedačka, která na problém upozorňuje.

| ČTK |Ostatní sporty

Olympijský šampion v cyklistice Vinokurov čelí obvinění z korupce. Měl si koupit vítězství

Bývalý kazašský cyklista Alexandr Vinokurov a ruský jezdec Alexandr Kolobněv stanou kvůli podezření z korupce v polovině května před soudem v Lutychu. Olympijský vítěz z Londýna Vinokurov čelí obvinění, že zaplatil Kolobněvovi 150.000 eur (čtyři miliony korun podle současného kurzu) za to, že ho nechal v roce 2010 vyhrát závod Lutych-Bastogne-Lutych.

| ČTK |Regiony

Prahou šlo na derby 500 fanoušků Sparty, šest z nich policie zadržela

Prahou prošel pochod zhruba pěti stovek fanoušků Sparty, kteří mířili na fotbalové derby se Slavií. Policie během průvodu zadržela šest lidí kvůli nedovolenému používání pyrotechniky, která čtyři účastníky pochodu zranila. Na bezpečnostních opatřeních, která ligový zápas doprovázejí, se podílí několik stovek policistů.

|Ondřej Himmer, Matěj Válek |Zprávy z domova

Velvyslanec Borůvka zvažuje odvolání. Příspěvky manželky moji práci nepoškozují, tvrdí

Český velvyslanec ve Švýcarsku Karel Borůvka se zřejmě odvolá proti svému stažení z postu. Ministerstvo zahraničí o něm rozhodlo kvůli kontroverzním příspěvkům jeho ženy Aleny na sociálních sítích. Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka z ČSSD jako manželka velvyslance reprezentuje Česko, i když už není zaměstnankyní ministerstva. S tím Borůvka souhlasí, chování jeho ženy ale prý jeho práci nepoškozuje.

| ČTK |Zprávy ze světa

Řeka vypadala klidně, ale nebylo dne, kdy nepršelo, popisují sesuvy půdy Češi v Kolumbii

Předvečer, průběh a dozvuky sobotní tragédie na jihozápadě Kolumbie, kde si sesuvy půdy a záplavy vyžádaly více než 200 mrtvých, vylíčili svědci jako tragédii nejen s velkým počtem obětí, ale i obrovskými materiálními škodami. „Každý den prší a silnice jsou vymleté. Někde dokonce žádné nebyly,“ napsal Marek Jelínek, který se s několika dalšími Čechy v oblasti pohyboval. „Nedokážeme to úplně chápat, vždyť jsme tam před pár dny byli. Řeka vypadala ale klidně. Problém je, že ráno jsou obrovské lijáky, a pak navečer. Nebylo dne, kdy nepršelo. Prší i tady v Ekvádoru asi 180 kilometrů od (města) Mocoa,“ uvedl Jelínek.

| ČTK |Regiony

Jeden člověk nepřežil pád dvoumístného letadla na Prachaticku, za letu ze stroje odpadlo několik částí

Z malého sportovního letadla, které se v sobotu 1. dubna zřítilo u Dubu na Prachaticku a jehož pilot zahynul, odpadlo během letu několik částí. Potom se stroj zřítil. V neděli o tom informoval letový inspektor Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Pilotem byl čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Zbytky letounu, jejž zničil požár, budou převezeny ke zkoumání do Prahy. Vyšetřování příčin havárie potrvá podle inspektora měsíce.

| ČTK |Zprávy z domova

Průzkum pro ČT: Hnutí ANO drtí zbytek. ČSSD na úrovni komunistů

Volby do Sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před ČSSD, jejíž volební zisk by byl jen mírně vyšší než komunistů. ANO by dostalo 32 procent hlasů, sociální demokraté 12,5 procenta a KSČM 11,5 procenta. Poslance by měli ještě ODS, lidovci, TOP 09 a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD). Vyplývá to z volebního modelu společnosti Kantar TNS, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT).

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Podvozek tam máte 30 metrů nad hlavou, popisuje zážitek ze Sint Maarten 'lovec letadel' Dominik Hanke

OBRAZEM. Jejich vášní jsou letadla, na letištích klidně čekají hodiny na nejlepší záběr. „Nejkrásnější místo na focení je pro mě karibský ostrov Sint Maarten. Má pláž přímo před ranvejí letiště. Takže se koupete a 20 nebo 30 metrů nad vámi jsou podvozky letadel,“ popisuje jeden ze svých zážitků devatenáctiletý český planespotter Dominik Hanke. Se svou fotografií z Amsterodamu získal hlavní cenu amerického časopisu Air & Space.

|Jaroslav Plašil |Fotbal

Derby pražských 'S' nabídne souboj bývalých trenérských kolegů. Máme dobré vztahy, říkají

Po osmi letech jdou fotbalisté Slavie do ligového derby proti Spartě v roli favorita. Před nejsledovanějším duelem sezony jsou sešívaní přímo zapojeni do boje o titul, a oproti svému soupeři mají v zádech také mnohem víc vyhraných zápasů z poslední doby. Touhu po vítězství ale budou mít nejspíš hráči obou týmů podobnou a jistě se o to postarají i trenéři a bývalí reprezentační kolegové.

|Jakub Knoll |Fotbal

Kouč Pivarník skončil na lavičce Plzně. Viktorii prozatím povede dosavadní asistent Bečka

Fotbalisty plzeňské Viktorie již nepovede kouč Roman Pivarník. Vedení západočeského celku se s padesátiletým trenérem dohodlo na ukončení spolupráce po sobotní domácí remíze s Teplicemi 2:2. První tým ligové tabulky bude prozatím vést dosavadní asistent Zdeněk Bečka. Informaci o změně na lavičce zveřejnila Viktoria Plzeň na svém webu.

|Jakub Knoll |Hokej

Krejčí s Pastrňákem pomohli Bostonu k výhře nad Floridou a přiblížili se play-off

Útočník Bostonu David Krejčí vstřelil v utkání proti Floridě rozhodující gól a přiblížil tak svůj tým k postupu do vyřazovacích bojů. Kromě něj si statistiky vylepšil i jeho spoluhráč David Pastrňák, jenž zaznamenal dvě asistence a potvrdil pozici nejproduktivnějšího Čecha v letošní sezoně NHL. Porážce Panterů nezabránil ani gól Jaromíra Jágra.

| ČTK, Jakub Knoll |Hokej

Neuvirth po zdravotním kolapsu nedochytal utkání proti Devils

Brankář Michal Neuvirth zkolaboval v sobotním utkání NHL mezi Philadelphií a New Jersey a zhruba minutu zůstal nehybně ležet. Český hokejista byl okamžitě v péči zdravotníků a ledovou plochu opustil viditelně otřesený na nosítkách, ale se zdviženým palcem na znamení, že bude v pořádku.

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Vědci řeší, jak přežít v Trumpově éře. Zákony vytváří na základě ideologie a ne jejich závěrů

Jaká je budoucnost pravdy? Může se to zdát jako zvláštní otázka. V době, kdy se stále častěji skloňují slovní spojení jako je postfaktuální nebo také postpravdivá společnost, ale diskuse nabírá na relevanci. Ve Spojených státech roste znepokojení hlavně mezi vědci. Ti varují, že vědecká pravda založená na ověřených faktech padá čím dál častěji za oběť politické debatě a to na úkor zdraví a bezpečnosti lidí.

| ČTK |Zprávy ze světa

Nejméně 254 lidí zahynulo při sesuvech půdy v Kolumbii, tvrdí armáda. Podobný počet je i raněných a pohřešovaných

FOTOGALERIE. Více než dvě stovky mrtvých si vyžádaly sesuvy půdy a záplavy na jihozápadě Kolumbie. Zatímco ředitel záchranářů Červeného kříže César Urueña uvedl jako poslední bilanci 206 obětí na životech, 202 zraněných a 220 pohřešovaných, armádní komuniké podle agentury Reuters hovoří o 254 mrtvých, čtyř stovkách raněných a dvou stovkách nezvěstných.

| ČTK |Zprávy z domova

Jára Cimrman získal čestné uznání České astronomické společnosti, odhalena byla i stopa z Kraví hory

Génius a všeumělec Jára Cimrman se v sobotu stal čestným členem České astronomické společnosti. Rozhodli o tom delegáti v Brně na sjezdu k oslavám 100. výročí založení astronomické společnosti. Ze 70 delegátů pro něj hlasovala drtivá většina, sdělil ředitel brněnské hvězdárny a planetária Jiří Dušek. Kromě toho hvězdárna odhalila stopu Járy Cimrmana, kterou fiktivní postava údajně zanechala na Kraví hoře, kde se planetárium nachází.

|Martin Charvát, Michal Sobotka |Sport

Příbram zásobárnou reprezentačních výběrů. Její akademie dbá na studijní prospěch fotbalistů

Vedení fotbalové Příbrami si minulý víkend spokojeně mnulo ruce. S potěšením totiž sledovalo zápasy reprezentací. Antonín Barák dal za áčko dva góly San Marinu, Václav Černý hattrickem zařídil vítězství „lvíčat“ nad Slovenskem a na postupu výběru do devatenácti let na evropský šampionát měli výrazný podíl brankář Jedlička i stoper Chaluš. Všechny vychoval středočeský celek.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru