Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga bylo hlučno a veselo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg - to jsou vítězové prvního kola prezidentských voleb. Zatímco u Miloše Zemana se postup do finále čekal, u Karla Schwarzenberga byl překvapením. V jeho volebním štábu v pražském divadle Archa bylo proto hodně veselo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg | Foto: Filip Jandourek

Karel Schwarzenberg dorazil do divadla Archa krátce po 14. hodině v dobré náladě. „Normální, úplně v klidu. Proč bych měl být nervózní? Buď to dopadne tak, či onak, no," svěřil se.

I v jeho volebním štábu bylo veselo, a když se objevily první výsledky, které ministra zahraničí a předsedu TOP 09 posunuly na druhé místo za Miloše Zemana, bylo to slyšet po celé budově.

Karla Schwarzenberga přišlo podpořit hodně známých osobností. Od samého začátku byl v Arše například výtvarník David Černý. „Pro mě to znamená, že se nebudu muset stydět za to, když někde ukážu svůj pas nebo řeknu, z jaké země pocházím,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náladu ve volebním štábu Karla Schwarzenberga sledovala reportérka Věra Masopustová

„Já si pana Franze vážím, ale je pravda, že tam je jisté riziko, že nevíme, jaký bude prezident. Kdežto u Karla Schwarzenberga to přeci jen možná nebude tak zajímavé, co se týče vizáže, ale zase je tam jistota, že se nestane žádná velká chyba. Takže si myslím, že si hodně lidí uvědomilo, že to je možná moc riskantní, ale tím třeba myslím i Miloše Zemana," domnívá se ekonom Tomáš Sedláček.

V arše se slavilo, radovalo a hlavně čekalo na hlavního aktéra volebního překvapení. Karel Schwarzenberg sledoval sčítání hlasů v séparé. O to bouřlivější bylo jeho uvítání na tiskové konferenci.

Nejtěžší boj teprve přijde, tuší po prvním kole voleb Karel Schwarzenberg

Číst článek

„Já doufám, že se mi podaří během těch pěti let naši společnost a zemi uvést do stavu, kdy můžeme opravdu říct, že heslo na prezidentské vlajce „Pravda vítězí“ odpovídá také skutečnosti,“ prohlásil. Jeho slova vyvolala mezi hosty spontánní reakci – začali zpívat českou hymnu.

Karla Schwarzenberga teď čeká neúprosný souboj s Milošem Zemanem. Do druhého kola jde ministr zahraničí a předseda TOP 09 s podporou dvou neúspěšných spolukandidátů - lidovkyně Zuzany Roithové a Přemysla sobotky z ODS.

Patrioti ze Sýkořice volili ‚svého pana knížete‘ a připíjeli mu na zdraví

Číst článek

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme