Čeští kuchaři odjíždí na charitativní akci Cesta proti hladu
Tým českých kuchařů dnes vyráží na Cestu proti hladu. Tato charitativní akce se koná už potřetí a tentokrát se uskuteční v Jihoafrické republice. Nejlepší kuchaři ze čtyřiceti zemí světa budou vařit národní speciality a nabídnou je jednak dětem z chudinských čtvrtí i hostům v luxusních restauracích.
Pomoc hladovým je hlavním cílem této charitativní akce. Peníze získané za prodej jídel v luxusních restauracích půjdou na speciální konto, ze kterého by měla jít pomoc všem dětem, které ji potřebují.
Kolik by se letos takto dalo získat upřesňuje prezident asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec:
„Pro letošní rok jsme si vytyčili cíl, že bychom chtěli vybrat 5 milionů randů, což je zhruba 12 a půl milionů českých korun. Na této práci se bude podílet 250 kuchařů ze 40 zemí světa a k tomu nás bude podporovat i 250 místních kuchařů."
V českém týmu je hned několik kuchařů z hotelu Intercontinental a každý se specializuje na určitou část menu. Vařit se bude hlavně česká klasika jako svíčková, koprovka nebo knedlo vepřo zelo.
Ne všechno, co je pro pravou českou kuchyni potřeba bude na jižní polokouli k dispozici, proto museli naši kuchaři své recepty upravit podle dostupných surovin.
„Co se týká surovin, tak je to hodně podobné těm, které všichni známe. Nicméně jsou tam například jiná, typicky africká masa, například antilopa kudu,“ říká vedoucí gastroteamu Marek Svoboda.
Na pestré nabídce pokrmů si budou pochutnávat jak hosté v restauracích, tak i děti z chudinských čtvrtí.
„Hotelová kuchyně pro nás bude základnou, ve které jídlo připravíme. Budeme vařit pro dvě místa, kde se české menu bude vydávat. Jídlo se dostane i dětem žijícím ve slumech kolem Kapského města,“ vysvětluje Svoboda.