1300 poškozených má kauza 'šmejdů', kterou začal řešit soud v Ostravě. Obžalovaný zřejmě vsadil na obstrukce

Ostravský soud začal řešit jeden z nejrozsáhlejších případů takzvaných šmejdů. Zástupci firmy Streemsun nabízeli důvěřivým seniorům levné krémy a nutili je vstoupit do údajného drogerijního klubu. Poškození podle obžaloby netušili, že když podepíší podstrčené dokumenty, krémy se jim velmi prodraží. Obětí je téměř 1300.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Je to jeden z prvních velkých případů nekalých obchodních praktik na Ostravsku a Olomoucku, který se dostal až k trestnímu soudu. Jenže hlavní líčení trvalo jen pár minut a v podstatě ani nezačalo. Obžalovaný Jan Molár nepřišel, údajně ze zdravotních důvodů.

Za odměnu luxusní holicí strojek zdarma. Předváděcí akce už neletí, 'šmejdi' prodávají po telefonu

Číst článek

„Nebudu to komentovat,“ odmítl Molárův  advokát Petr Vaněk jakékoliv vyjádření a ani soudkyni neupřesnil, o jaké jde zdravotní komplikace.

Obžalovaný přes brigádníky nabízel před šesti lety u lékáren krémy na křečové žíly za pouhou jednu korunu a údajně neškodný podpis pod registrací do klubu. Byla to ve skutečnosti smlouva a povinnost zaplatit přes 4 500 korun.

„Poté, co doběhla splatnost na úhradu aktivačního poplatku, byla poškozeným zaslána výzva k úhradě dluhu. Tu podepisoval pan obžalovaný i stíhaný za zločin v pátém odstavci, kde je sazba pět až deset let,“ řekl státní zástupce Petr Kondělka.

Platili ze strachu

Poškození, kteří se zalekli, zaplatili postupně půl milionu korun. Dalších šest milionů lidé uhradit odmítli. Naletěla i maminka paní Jany Šturmové z Nového Jičína. Je ráda, že celá kauza už je u soudu.

„Vím o tom, že to ti lidé platili prostě ze strachu. Nemají peníze, ale z toho strachu jsou schopni zaplatit, aby to nebylo ještě horší,“ vysvětluje Jana Šturmová.

Obžalovaný ale bude požadovat předvolání všech poškozených, kterých je přesně 1295. Potvrdil to jeho advokát. Žalobce doufá, že to nakonec takový vývoj mít nebude.

„Samozřejmě čím déle se to potáhne, tím je to pro obžalovaného lepší. Ale já myslím, že obstrukce z jeho strany nebudou tak strašné,“ míní státní zástupce Kondělka.

Hlavní líčení se přesunuje na listopad a soud na něj vyhradil zatím dva týdny.

Martin Knitl, ber Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme