Šéf veterinární správy: Kontroly polského masa jsou adekvátní. Musíme mít jistotu, že přijali opatření

Funguje v Česku černý trh s masem? Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připustil, že částečně ano. Zároveň ale podotýká, že nelegální bourárna masa v Praze je ojedinělý případ. Proč ale samotné maso veterináři nevyšetřili?

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso z nelegální bourárny bylo podle Semeráda okamžitě zlikvidováno, nedošlo tak k odběru vzorků a následnému vyšetření objeveného masa.

Inspekce objevila v Praze nelegální bourárnu masa. Bylo v ní 1200 kilogramů hovězího bez dokladů

Číst článek

„Kdyby byla informace, že se to dodává tam a tam, tak bychom maso vyšetřili na cokoliv. Ale v tomto případě - tím, že došlo okamžitě k likvidaci a nebylo ani zjištěno, kam by bylo distribuováno - jsme ho nevyšetřovali,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. 

Považuje však za standardní postup přistoupit ihned k likvidaci, když hrozilo riziko, že bourárna fungovala v dané lokalitě dlouho a maso distribuovala? „Ptal jsem kolegů, v tu chvíli se nerozhodli,“ vysvětluje.

Zdůraznil také, že zatím se nepodařilo vypátrat, zda maso bylo původně od zvířat, která byla řádně nahlášena, ale dále byla distribuována jako nelegální. „To bude předmětem šetření nás, policie a celní správy.“

Podle Zbyňka Semeráda šlo o ojedinělý, výjimečný případ, doposud spíše zjistili případy nelegálních skladů – zboží bylo sice označeno, ale nalézalo se v nevhodných podmínkách.

Kontroly jsou adekvátní

Kontroly hovězího masa, které se do Česka dováží z Polska, jsou však podle Semeráda nezbytné.

„Ukázalo se, že zcela výjimečná nebývá u hovězího ani salmonela. A tady se objevila, že to byla salmonela enteritidis - to znamená, že může způsobit onemocnění u lidí,“ popisuje.

Předložte nám přesvědčivé důkazy, vyzval Toman Poláky. Komise analyzuje českou odpověď

Číst článek

Salmonela se sice podle něj objevuje i v jiném mase, z hovězího se ale dělá například oblíbený tatarák, který není tepelně upraven.

„Potřebujeme mít jistotu, že v Polsku byla přijata opatření,“ říká Semerád s tím, že mimořádné veterinární kontroly hovězího masa jsou adekvátní.

Česko nevyhovělo požadavku Evropské komise, aby kontroly polského masa ukončilo. „Není to unikátní případ,“ podotýká Semerád s tím, že v minulosti například obdobnému požadavku nevyhověla Francie, a to v souvislosti s BSE, známou jako „nemoc šílených krav“.

„Asi před dvěma měsíci se odehrálo to, že Polsko nesouhlasilo s obchodováním s prasaty z Litvy a vydalo také toto opatření. Takže není to, že bychom byli první v Evropské unii,“ dodává.

Tomáš Pancíř, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme