Agrární komora: Kuřata z dovozu obsahují více salmonely než kuřata česká

Tuzemští spotřebitelé by si měli dát větší pozor na výrobky z kuřecího masa, které se na zdejší trh dostanou z dovozu. Upozorňuje na to Agrární komora na základě testu Vysoké školy chemicko-technologické. Z něj údajně vyplynulo, že v kuřecím mase zahraniční provenience se třikrát víc vyskytuje nebezpečná bakterie salmonely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Částečně vykostěné kuře na roládu

Částečně vykostěné kuře na roládu | Foto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

„Celkem jsme otestovali 34 vzorků kuřecího masa, 21 českého původu a třináct ze zahraničí. Je velice burcující to, že ze třinácti zahraničních vzorků kuřecího masa byla v šesti nalezena salmonela. Týká se to zcela jednoznačně masa pocházejícího z Polska,“ říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

kuřata.mp3

„Z 21 českých vzorků byla salmonela indikována ve třech případech. Lze se ale důvodně domnívat, že surovina použitá na tyto výrobky byla dovezena ze zahraničí, protože firmy, které tyto potraviny vyrábějí, nemají v České republice vlastní chovy a kuřecí maso tak nakupují hlavně v zahraničí,“ pokračuje Veleba.

Podle něj by měla být lépe ošetřena povinnost označení původu zboží: „Spotřebitelé si nemohou být jisti, že když si koupí například kuřecí křídla od české firmy, zda nepocházejí tato křídla z polských kuřat.“

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme