Až 40 procent pacientů v nemocnicích hladoví, tvrdí asociace sester
Výživa nemocných není podle České asociace sester na dobré úrovni. Problém není v tom, že by jídlo pro pacienty nebylo dostupné. Zdravotníci si často totiž neuvědomují, že špatná výživa může být zásadním problémem.
Vnímají sice stravu jako zajištění nějaké služby, ale ne jako základní potřebu pacienta.
Tamara Starnovská, místopředsedkyně nutričních terapeutů České asociace sester, ve Světě o deváté.
„Obecná data říkají, že zhruba kolem čtyřiceti procent těch, kteří jsou hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních, je ohroženo tímhle problémem. Těch, kteří jsou v pobytových zařízeních, tedy například v domovech pro seniory to může být ještě více. Až do šedesáti procent,“ upřesnila místopředsedkyně sekce nutričních terapeutů Tamara Starnovská.
Upozorňuje na to, že problém ale není v nedostatku stravy v nemocnicích. „Není to problém jen České republiky, je to problém obecný. Je vázaný na to, že není nedostatek stravy v nemocnicích, ale pacienti často nejsou schopni podanou stravu konzumovat. Také je dané tím, že si někdy zdravotnický personál nevšimne, že pacient nesní všechno jídlo, a tím se problém prohlubuje,“ řekla Starnovská.
Podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Praha Jana Břízy není problém typický pro určitá zařízení, ale pro určitou skupinu pacientů. „To znamená, že je potřeba, aby pro každého pacienta při vstupu do zdravotnického zařízení bylo provedeno zhodnocení nutričního stavu,“ uvedl v Ozvěnách dne.
To podle něj které provádí v základním vyšetření lékař a pak sestry v rámci příjmového procesu. „Kde je potřeba vytipovat pacienty, kteří mají riziko příjmu potravy a stanovovat pro ně individuální program,“ dodal.
Tamara Starnovská z České asociace sester byla také hostem Ozvěn dne. O problematice jídla pro pacienty diskutovala s ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice Praha Janem Břízou.
Podle ředitele nemocnice to není jednoduchá věc, ale dá se zvládnout, protože každý pacient má individuálně stanovené ordinace. „Tam, kde vybočuje z nějakého normálu, se mu dostává péče nutričního terapeuta. Určitý problém ale je, aby si ošetřující personál všimnul, jestli dotyčný přijímá dostatečně potravu,“ dodal.
Podle Starnovské si zdravotníci musí nejdříve uvědomit tento problém, aby ho pak následně řešili. „Zdravotnický personál si nepřipouští problém nedostatečné výživy pacientů jako problém dominantní. Tím si může neuvědomit, že třeba odnášené jídlo je už třetí v řadě. Pak je to také o systému, který není nastaven tak, aby se tyto informace sbíraly účelně,“ dodala.
Výzvu směřuje asociace sester managementu zdravotnických zařízení. Ten podle ní může změnu nastolit a vyžadovat a kontrolovat její dodržování.