Bary vracejí na pulty tvrdý alkohol, zatím hlavně zahraniční

Na pulty se po dnešním zmírnění prohibice může vrátit tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012. Zatímco velké obchody s vracením tvrdého alkoholu do regálů nespěchají, hospody a bary už ho nabízejí. Kvůli časovému omezení ale zatím hlavně ten méně prodávaný, především zahraniční.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kutnohorský barman Jiří Vavřička zkoumá, které lahve mohou do prodeje

Kutnohorský barman Jiří Vavřička zkoumá, které lahve mohou do prodeje | Foto: Michal Trnka

Někteří majitelé oslovení Radiožurnálem dosud přesně nevěděli, jaké lahve alkoholu mohou prodávat.

V jednom z barů, které redaktorka navštívila, například do polic vrátili jen 10 lahví tvrdého alkoholu ze sta, které ve skladu mají.

Jde hlavně o zahraniční destiláty, například rum, tequilu či bylinné likéry, na kterých barmani našli označení L1, což odkazuje k výrobě v loňském roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v pražských barech po uvolnění prohibice sleduje redaktorka Alžběta Havlová

Větší problém mají s českými destiláty, které jsou skoro všechny vyrobeny letos, protože je zákazníci konzumují nejvíce. Majitelé barů teď intenzivně prohledávají své sklady a lahve co nejrychleji vracejí do prodeje.

Někteří si také nevědí rady s nápojovými lístky, které museli po dobu prohibice zakrýt. Nyní netuší, zda je mohou odkrýt celé, nebo jen jejich část s povoleným sortimentem.

Kvůli menším tržbám v uplynulých dnech některé bary sčítají ztráty. Už dnes večer proto chtějí svým hostům znovu nabízet koktejly, které doteď nemohli prodávat.

„Veškeré lahve, co mám v zásobách, musím překontrolovat. Na některých lahvích je dost špatně rozpoznat datum výroby nebo šarže, takže už od sedmi od rána různě hledám a volám obchodním zástupcům, kteří mi vozí alkohol. Asi čtvrtinu ze zásob můžu použít,“ říká provozovatel baru v centru Kutné Hory Jiří Vavřička.

Heger oznámil uvolnění prohibice, na trh se vrátí prověřený alkohol

Číst článek

Bary a hospody také řeší, jak naložit s už otevřenými lahvemi. Ty dražší si někteří chtějí nechat otestovat, pokud se to vyplatí, část ale zlikvidují. Někteří barmani také přiznali, že si část neprodejných lahví rozdělí personál.

Inspektoři kontrolují, jestli obchodníci prodávají jen povolené lihoviny

Číst článek

Naopak většina navštívených obchodů zatím tvrdý alkohol do prodeje nevrátila. Obchodníci většinou čekají na oficiální rozhodnutí a pokyn majitelů obchodů.

Alžběta Havlová, Michal Trnka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme