Celníci varují před alkoholem z nelegálních prodejů
Celníci letos odhalili sto obchodníků, kteří prodávali nelegální alkohol. Celkem v roce 2010 zkontrolovali 370 restaurací a stánků rychlého občerstvení. Při různých kontrolách potom celníci dohromady zabavili 37 tisíc litrů čistého lihu a 111 tisíc litrů už vyrobeného alkoholu.
K výrobě nelegálního alkoholu se často používá líh z Polska nebo Slovenska, který ani není určen pro potravinářské účely a může tak být zdraví škodlivý, upozorňuje Jitka Danielová z Generálního ředitelství cel:
O akci Gastro 3 mluvil na Rádiu Česko tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Jiří Barták
„Zpravidla je to líh, který nedosahuje technických parametrů, kterých by měl pro potravinářský líh. Potom je tam i zdravotní riziko, což je potom problém, který možná víc pociťuje osobně každý spotřebitel, protože on sice ušetří koupí lacinější lihoviny, druhá věc ale je, co to potom udělá s jeho zdravím.“
Před koupí nekvalitního alkoholu by nás měla vždy varovat podezřele nízká cena a také to, když láhev není řádně označena. „Jedná se zejména o alkohol té nejnižší úrovně. Jedná se o konzumní lihoviny, vodku a tuzemák,“ upozorňuje ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel Miroslav Nováček.
Podle tiskového mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Jiřího Bartáka se nelegální alkohol dostává ke spotřebiteli nejčastěji přes večerky nebo přímo v restauracích: „Jsou to mnohdy restaurační zařízení, která jsou malá. Tam můžeme přiřadit i různé malé nálevny a bistra.“
Tradičním působištěm nelegálních prodejců lihovin je podle Bartáka potom oblast Ostravska. Právě tam v minulých dnech celníci a kriminalisté odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu. Při zátahu zatkli sedm lidí, tři skončili ve vazbě s obviněním z krácení daně. Navíc policie s celníky zajistila 20.000 litrů lihu a 10.000 litrů již vyrobeného a do lahví stočeného alkoholu. Pokud by se vše dostalo do prodeje, stát by na daních přišel o šest milionů korun.