Černý trh s víny likviduje české vinaře, už sestavili seznam opatření
Český svaz vinařů varuje před dopady černého trhu s vínem. Podle svazu je v oběhu na 100 milionů litrů takzvaného černého vína. Vinaři proto společně se senátním zemědělským výborem představí seznam asi dvou desítek návrhů, jak nelegální výrobu a distribuci vína zastavit.
„První opatření by mělo směřovat na vytvoření systému elektronické evidence dováženého vína, druhé pak k tomu, aby sudové víno bylo možné prodávat pouze vyrobené v České republice, a to buď u výrobce, který ho vyrobil, nebo ve vinotékách a jiných gastro zařízeních, které budou mít s výrobcem uzavřenou smlouvu,“ říká prezident Českého svazu vinařů Tibor Nyitray.
Podle předsedy senátního zemědělského výboru a senátora Jana Hajdy z ČSSD jsou potřeba hlavně přísnější kontroly:
„Podle průzkumu se na černém trhu prodává 100 milionů litrů vína bez evidence, což přesahuje daňový únik přibližně dvě miliardy DPH a až čtyři miliardy na dani z příjmu. Zahraniční vína svojí nízkou cenou devastují trh poctivých vinařů a v řadě případů jsou velice nekvalitní.“
Nejlevnější víno ze zahraničí se dováží stále více. A jeho cena je výrazně nižší, než za kolik ho dokážou vyrobit čeští a moravští vinaři.
Například nejlevnější sudové víno ze Španělska se vozí i za 15 korun za litr. Tuzemští vinaři vyrábějí litr sudového vína průměrně za 31 korun za litr.