Češi pijí málo mléka. Podle agrárníků za to mohou mýty

Češi pijí málo mléka. Upozorňuje se na to dnes kvůli Světovému dni mléka. Zemědělci a mlékaři ho oslaví na pražské zemědělské univerzitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápoj - džbán a sklenice s mlékem

Nápoj - džbán a sklenice s mlékem | Foto: Corel GALLERY

Průměrný Čech vypije asi 60 litrů za rok. Největšími konzumenty mléka mezi Evropany jsou Finové se 170 litry ročně.

Prezident Agrární komory Jan Veleba tvrdí, že za to mohou pomlouvači tohoto nápoje, kteří o něm šíří nepravdy. Například že mléko ohrožuje kardiovaskulární systém člověka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vhodnosti konzumace mléka mluvil dietolog z pražského IKEM Pavel Suchánek ve Světě o desáté

„To je naprostý nesmysl. My nekoupíme v obchodních řetězcích mléko takových parametrů, jako se nadojí od krávy. To znamená tučnost přes 4 procenta.“

„Další takový hlavní mýtus je, že mléko zahleňuje – to je tím, že mléko má určité procento tuku a v ústech chvilku trvá, než jemný povlak z té ústní dutiny zkrátka zmizí,“ vysvětluje šéf Agrární komory.

Dietolog: Dětem mléko, dospělým raději jogurt

Podle dietologa z pražského IKEM Pavla Suchánka je mléko nenahraditelné ve stravě dětí a dospívajících.

„U dětí a dospívajících mléko jednoznačně nejde ničím nahradit, protože je velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, je zdrojem i v tucích rozpustných vitamínů a je samozřejmě velmi dobrým zdrojem vápníku.“

Názory se ale liší v otázce, nakolik je vhodné pít mléko i v dospělosti. „Pro dospělé se dnes ty informace pohybují v rozmezí – dospělí ne, nebo dospělí spíše ne. Můj názor je ten, že si myslím, že dospělí lidé nepotřebují konzumovat mléko, pokud konzumují jiné mléčné výrobky, zejména zakysané,“ uvedl dietolog Pavel Suchánek ve Světě o desáté.

„Mléko obsahuje mléčný tuk, který je velmi rizikový z hlediska hladiny cholesterolu. A jeho konzumaci, protože patří mezi nasycené mastné kyseliny, bychom měli omezit, protože zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a u nás je infarkt a mozková mrtvice nejčastější příčinou úmrtí dospělých osob,“ vysvětlil.

A jak je to podle odborníka s mlékem ovčím nebo kozím, které se do nabídky mlék – vedle tradičního kravského – dostávají stále častěji?

„Je to tak, že těch informací v porovnání s kravským mlékem není tolik, ale je pravda, že existují studie, které tvrdí, že jsou méně alergizující, že menší skupina lidí, kteří mají problémy s kravským mlékem, nemají problémy s kozím a ovčím mlékem.“

„Ale říkám, nedá se to generalizovat tak, že kravské mléko je v uvozovkách špatné, a ovčí a kozí bude vždycky v pořádku. Vždycky je to i o hygieně toho provozu a dalších věcech, které s tím souvisejí,“ upozornil Pavel Suchánek.

Po převaření je mléko z automatu bezpečné

Mléko z automatů je po převaření bezpečné. Tento závěr udělala Státní veterinární správa po zkontrolování sedmi set automatů, stovek filtrů, po tisících vyšetření a po různých stížnostech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Jansové o kvalitě a bezpečnosti mléka v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Mlékomaty kontroloval také Státní zdravotní ústav ve spolupráci s brněnskou Veterinární a farmaceutickou univerzitou. Skoro ve všech vzorcích se našli stafylokokové. Odborníci objevili také salmonely, listérie a další bakterie. Lékaři to nechtějí zveličovat.

„Běžně se v chovech mohou některé bakterie vyskytovat. Třeba bakterie, které by mohly způsobovat průjem, mohly by se tam teoreticky vyskytnout i bakterie jiné,“ říká Václav Chmelík, primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Dodává, že pro spotřebitele z toho plyne jediné: mléko převařovat, jak je na automatech napsané. Vážnému riziku se jinak vystavují třeba lidé s oslabenou imunitou nebo léčení cytostatiky.

Na bakterie dosud nebyly v České republice stanoveny žádné limity.

Lenka Jansová, Tomáš Pavlíček, mta, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme