Češi si na internetu předávají kvásek na pečení chleba. Nabízejí ho zdarma

Češi se na internetu dělí o kvásek na pečení domácího chleba. V takzvané kváskové mapě je už přes 2500 lidí, kteří tuto ingredienci ostatním nabízejí zdarma. Vlastní pečení si chválí kvůli vyšší kvalitě i kvůli tomu, že jim chleba vydrží déle než ten z obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těsto, příprava, chleba, mouka (ilustrační foto)

Těsto, příprava, chleba, mouka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Je to o hodně lepší, když chleba voní úplně čerstvý. Člověk z toho má mnohem příjemnější pocit, než když si chleba jen koupí v obchodě. Zároveň je ten chleba pokaždé jiný. Chutná prostě jinak, vydrží vám mnohem déle,“ říká 32letý Pavel z Prahy.

Pracuje pro neziskovou společnost, pečení vlastního chleba ho uchvátilo a dnes je to jeho koníček. V kváskové mapě Pavla najdete už dva roky. Vlastní kvásek rozdal za tu dobu zdarma už asi deseti zájemcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé na internetu nabízejí kvásek na pečení domácího chleba zdarma. Zajímala se Veronika Hlaváčová

„Jednou přišel typický ‚kravaťák‘ v saku a kabátu, jednou maminka na mateřské, jednou kluk, kterému bylo sotva 15. Prostě široká škála lidí,“ popisuje.

Kvásek nabízí ve speciální mapě i pekaři. Ti ho dodávají také do obchodů. Podle prodejce Václava z centra Prahy vyjde asi na 30 korun:

„Je to od pekaře, který nám každé ráno vozí zboží. Je to kvas, ze kterého si u nás můžete koupit chleba. Lidi se hodně ptají. Může se stát, že nám za den přijde 10 lidí, kteří chtějí kvásek, stejně tak se i někdy stává, že kvásek musíme bohužel odepsat.“

Pšeničná mouka kyne pomaleji

Samotné pečení není podle pekaře Tomáše Soláka těžké. Lidé ale musejí počítat s časem na kynutí.

„Když kynete za tepla, chleba můžete udělat zhruba za 6 až 8 hodin. Když za studena, tak za 18 hodin. Záleží to na teplotě a jakou máte mouku. Žitná kyne rychleji, pšeničná pomaleji,“ vysvětluje.

Tomáš Solák je původně ekonom a mluví i o velkovýrobnách chleba. Za 20 korun se podle něj dá udělat kvalitní chleba těžko.

„Je pravda, že ten dobrý chleba na spoustě míst není k dosažení. Je jen to, co je. Věřím, že se i ve velkých objemech dá dělat dobrý chleba, ale náš zákazník to zatím nepožaduje, takže ty společnosti k tomu nejsou tlačeny a nemají žádnou vůli to udělat lépe,“ míní.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme