Česko poprvé slaví Den piva. Restaurace nabídnou speciální menu
Každý Čech vypil loni 288 piv. To je nejvíc na celém světě - i Rakušané a Němci vypijí jen polovinu. V Čechách by proto mohl být dnešní Den piva klidně státním svátkem.
V Česku se vedle tradičních pivovarů v posledních letech probouzejí i malé pivovary, často i na místech, kde se dříve vařit přestalo.
Například v Chomutově založili pivovar už před více než čtyřmi sty lety, poslední sud piva opustil tamní pivovar v polovině minulého století. Parta nadšenců teď začne vařit pivo ve sklepení jednoho z domů v centru města:
„Začali jsme tu myšlenku pilovat, dali jsme dohromady plán, že v Chomutově pivovarnictví po dlouhé době znova obnovíme. Kdyby to všechno šlo tak, jak jsme si to naplánovali, tak bychom mohli první pivo ochutnat někdy na Vánoce, což by byl pěkný termín,“ přeje si autor myšlenky návratu pivovarnictví do Chomutova Dušan Dufka.
O obnovu malých pivovarů se snaží i na severu Čech. Natáčel o tom reportér Jan Beneš
A starou pivovarnickou tradici se rozhodli vzkřísit také v severočeském Frýdlantě, kde navíc chtějí otevřít školu sládků, popisuje podnikatel Marek Vávra:
„Tady by měl vzniknout nejdříve školní minipivovar, naproti v tomto traktu by bylo krásné, kdyby vznikl malý průmyslový minipivovar. Mým snem je sem vrátit kapacitu pivovaru ze začátku 20. století,“ říká Vávra.
Základem dobrého českého piva je zdejší chmel a podle pěstitelů chmele je sice objem letošní úrody nižší, kvalita ale zůstala velmi dobrá.
Patronem českého piva je svatý Václav
Sedmadvacáté září bude každoročně svátkem všech, kdo mají tento nápoj rádi. Do akce se zapojí přes 800 restaurací, kde zákazníci ochutnají točené pivo. Speciální menu připomene, že se dá zajímavě kombinovat i s jídlem.
Proč vznikl Den piva, vysvětloval ve vysílání Radiožurnálu Vladimír Balach z Českého svazu pivovarů a sladoven
Pivovarníci si tento den nevybrali náhodou, jak říká Vladimír Balach z Českého svazu pivovarů a sladoven.
„Je to předvečer svatováclavských slavností. Málokdo ví, že svatého Václava jmenoval patronem českého piva již Karel IV. Takže my jsme tuto tradici chtěli připomenout,“ vysvětlil Vladimír Balach.
Pivovarníci inspirovali se podle něj mimo jiné u tuzemských vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je rovněž spojený s konzumací piva.