Čeští výrobci navrhují vytvoření evropského systému pro odhalení šizených potravin

Vytvořit evropský systém pro odhalení šizených potravin požadují čeští výrobci. Chtějí tak předejít snižování kvality potravin, které hrozí kvůli zvýšené DPH a tlaku na cenu ze strany obchodních řetězců.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny na tržišti | Foto: Corel GALLERY

Víno s 73procentním přídavkem vody, med nastavený cukrem nebo příliš nízký obsah ovoce v džemu je pro některé výrobce běžná praxe, jak okrádat nicnetušícího zákazníka. Zjistila to při loňských kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Když si představíte, že je meruňkový džem a je deklarováno, že obsahuje 40 procent ovocné složky a je ho tam 16 procent nebo 15 procent, tak to už asi by neobstál někdo s tvrzením, že to byla nějaká technologická nekázeň,“ upřesňuje ředitel inspekce Jakub Šebesta.

Šéf laboratoří státního úřadu Jindřich Pokora na příkladu šizeného medu ukazuje, že takovým potravinám chybí také zdravotní přínos, který ale zákazník očekává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Květy Moravcové o vytvoření evrospkého systému rpo odhalování šizených potravin v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„Pokud ten, kdo klame, přidá do medu cukernou složku, tak ona neobsahuje enzym, který med přirozeně obsahuje. Takže pak tam přidávají enzymy, které jsou jiného původu,“ říká Jindřich Pokora.

A protože hrozí, že kvůli zvýšené DPH a tlaku řetězců na co nejnižší cenu budeme takové výrobky kupovat častěji, chtějí čeští výrobci zavést evropský systém, který by na šizené potraviny upozorňoval.

„U potravin, kde je něco deklarováno a ta skutečnost je jiná – to tajemná, že ty potraviny jsou vlastně ošizeny – tak chceme vytvořit systém varování, který by v podstatě monitoroval ve všech státech Unie tyto nekvalitní výrobky a spotřebitel v celé Evropě by měl možnost tuto informaci dostat,“ tlumočí návrh europoslance Pavla Poce Jaroslav Faltýnek z agrární Iniciativy.

Podle této iniciativy má systém také posílit postavení českého zákazníka. Tomu stále chybí podle agrárního analytika Petra Havla sebevědomí a rozhoduje se hlavně podle ceny.

„Spotřebitel prakticky ve všech anketách říká, že by chtěl kvalitu, že čte nápisy na potravinách, ale realita je úplně jiná. Reálně čte nápisy na potravinách jenom velmi málokdo a kvalitu nepožaduje skoro nikdo. Troufal bych si říct, že o skutečnou kvalitu potravin v České republice usiluje možná tak deset procent lidí,“ říká Petr Havel.

Spolu s českými výrobci se mohou do boje o evropský systém pro odhalování šizených potravin zapojit také potravináři z Polska, Slovenska a Maďarska, kde je situace s kvalitou potravin obdobná.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme