Čočka a ryby jsou pilíře zdravé stravy. Školákům ale nechutnají
Ne příliš vábná vůně táců ze školních jídelen sice zmizela, stravování školáků ale ani tak není úplně v kondici. Poslední kontrola České školní inspekce za minulý školní rok ukázala, že 40 procent šetřených jídelen nedodržuje výživové normy a nezařazuje do jídelníčku například ryby nebo luštěniny.
Kuchařky a vedoucí jídelen mají problém do jídelníčku zařadit hlavně ryby a luštěniny. Paradoxně přesně to, tak trochu, měli v době natáčení k obědu děti na pražské Základní škole Františky Plamínkové.
„Na jedničku je dnes smažené rybí filé v těstíčku, bramborová kaše, a na dvojku jsou fazole nakyselo, šunka,“ říká vedoucí jídelny a dodává, že preference dětí pro tento den bude rozhodně bramborová kaše a s ní spojené filé.
Jak chutná školákům v jídelnách a jaká je úroveň stravování, zjišťovala reportérka Radiožurnálu Klára Bílá
Za nedodržením normy u kontrolovaných škol je jednoduché vysvětlení: přání školáků. Podle kuchařek nejsou zvyklí ryby a luštěniny jíst.
O školní stravování se dříve starali metodici v každém okrese. Nyní je pouze jeden na kraji a zájem o školní jídelny tak upadá. Zvrátit by to chtěla nově vzniklá Asociace školních jídelen.
„Vidím, jak školní jídelny jsou čím dál tím méně ve středu zájmu. Prakticky školní stravování se řeší až na tom posledním místě, když se nevyvolá nějaká aféra,“ vysvětluje svoji motivaci předseda asociace Michal Malát.
Belgické školní stravování nabízí jídla podle poptávky dětí
Číst článek
Za jeho slovy stojí i předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal:
„Úplně ideální by bylo, kdyby třeba žáci si navrhli, jaká jídla by měli vařit v té kuchyni, tak, aby to vycházelo ze zásad zdravé výživy.“
Alena Fürstová z České školní inspekce, která má na starosti kontrolu školních jídelen, v Ranním interview Radiožurnálu
Asociace školních jídelen plánuje například školení pro kuchařky. A mohly by se učit od sousedů. Z nedávného průzkumu jihočeských vědců totiž vyplynulo, že rakouské děti mají v jídelnách zdravější stravu než čeští školáci.
Mnozí odborníci tvrdí, že školní stravování je na okraji zájmu v rámci celého školství. Podle Asociace školních jídelen by bylo dobré, aby ředitelé škol, ale i stát brali žáka-strávníka jako zákazníka a také by se ve školách mělo propojit to, o čem se děti učí jako o zdravé výživě. To by také měly dostávat na talíř ve školní jídelně tak, aby došlo ke spojení výuky a praxe.
Redaktorka Klára Bílá mluví o školním stravování ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3
Alena Fürstová z České školní inspekce, která má na starosti kontrolu školních jídelen, v Ranním interview Radiožurnálu připomněla, že podle norem mají kuchařky na jedno jídlo v průměru limit 30 korun.
„Stravovací návyky dětí jsou vytvářeny hlavně v rodině a bohužel si nepřinášejí tyto návyky vždy ideální,“ posteskla si. Zlepšení je však možné:„Je to o pestrosti nabídky a o lákavých kuchyňských úpravách.“