Do čtyř restaurací v Praze a Plzni se dostalo brazilské maso nakažené salmonelou

Veterináři zjistili závažný problém s brazilským drůbežím masem. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi salmonely. Maso šlo do čtyř restaurací - Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3. Zřejmě se už zkonzumovalo. Provozovateli potravinářského podniku, který skladoval zmrazené kuřecí maso v pronajatém skladu v Praze - Sedlci, hrozí ve správním řízení až 50milionová pokuta, sdělil ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš šlo o selhání jedince.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí maso z Brazílie na prodejně v Chile

Kuřecí maso z Brazílie na prodejně v Chile | Zdroj: Reuters

"Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování," uvedl Vorlíček.

Odběratelé masa uvedli, že se již snědlo. "Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici výrobek v mrazicím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli," dodal mluvčí.

Karcinogeny, chemikálie, lepenka. V Brazílii maskovali zkažené maso, může být i v Evropě

Číst článek

Provozovatel podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda porušil požadavky na bezpečnost potravin. "Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů, a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření," dodal ředitel. Příjemcem brazilské zásilky byla společnost Shin se sídlem v Praze 6, kuřecí řízky byly označené datem výroby 12. prosince 2016 a s trvanlivostí do 11. prosince 2018.

Podplacení hygienici

Veterináři na začátku června zmírnili nároky na potravináře, kteří dovážejí brazilské maso. Povinné vyšetření na salmonelózu se musí provádět jen u drůbežího masa a polotovarů z něj. Náklady platí firmy. V květnu se povinnost vztahovala na všechny potraviny živočišného původu z Brazílie.

Stát plošným opatřením reagoval na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Podle ministerstva zemědělství je závadnost brazilského masa častá.
Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Zásilkám ze závodů dotčených kauzou bylo zakázáno uvádění na český trh.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme