dTest: Část jedlých rostlinných tuků z českých obchodů by se v Rakousku nemohla prodávat

Spotřebitelský časopis dTest upozorňuje na škodlivost některých rostlinných tuků na českém trhu. Při rozboru vzorků odhalil, že některé z nich obsahují velké množství transmastných kyselin. Normy platné v Česku sice produkty neporušují, dTest však varuje před jejich konzumací s tím, že v zemích jako Rakousko, Švýcarsko nebo Dánsko už by kvůli přísnějším normám neprošly.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máslo (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Cekem třetina z testovaných výrobků by se v sousedním Rakousku vůbec nesměla prodávat a kvůli zdravotním rizikům by je zakázali dokonce i v Dánsku a Švýcarsku. Jde totiž o obsah transmastných kyselin, ty vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků,“ uvedl redaktor dTestu Ondřej Jánoška.

Dodal, že konzumace těchto kyselin vede ke kornatění tepen či růstu „zlého cholesterolu“. „Například příjem pěti gramů transmastných kyselin denně zvyšuje riziko infarktu až o 25 procent,“ poznamenal Jánoška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obsahu transmastných kyselin v tucích mluvili na Radiožurnálu redaktor dTestu Ondřej Jánoška a Miroslav Koberna z Potravinářské komory

Časopis zařadil do testu 24 výrobků – rostlinných tuků i směsných, kdy je část z rostlin a část z mléka – a zkoumal jejich vlastnosti. Kromě zjištění, že žádný nemá univerzální vlastnosti pro teplou i studenou kuchyni, odhalil i rozdíly ve výskytu transmastných kyselin.

Za velký obsah transmastných kyselin může podle Jánošky technologie používaná při výrobě. Proto je některé výrobky obsahují jen velmi málo nebo vůbec, a jiné naopak.

Normy Evropské unie obsah transmastných kyselin v tucích nijak neregulují, některé země v rámci národní legislativy však ano – mezi ně patří zmiňované Rakousko, Švýcarsko či Dánsko.

„Dá se říct, že česká legislativa je v tomto směru velmi shovívavá a po výrobcích požaduje na obalech uvést pouze to, zdali použili rostlinný, nebo živočišný tuk,“ řekl Jánoška.

Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory, považuje zjištění dTestu spíše za mediálně zajímavá než závažná.

„Já bych to zjištění příliš nepřeceňoval, protože víme, že ještě před pár lety tady byly tuky, kdy se obsah transmastných kyselin pohyboval v desítkách procent. Dneska, pokud jsem se díval na nějaké tabulky složení, tak se maximálně pohybují do jednotek procent. Možná je občas u nějakého dovozu úlet směrem nahoru, ale není to standard,“ uvedl Koberna.

Připomněl zároveň, že snižování obsahu transmastných kyselin je také otázka ceny.

„To tady nezaznělo, že ty tuky, které obsahují nulovou nebo velice nízkou hladinu, jsou často i několikrát dražší než ty levné s vyšším obsahem trasmastných kyselin. Takže v okamžiku, kdy spotřebitelé přestanou běhat po obchodech s letáky a začnou se zabývat také kvalitou, nejenom cenou, tak ta selekce proběhne zcela automaticky,“ uzavřel Koberna.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme