Dva pražští šéfkuchaři získali letošní michelinskou hvězdu. Jako první Češi

V letošním vydání prestižního francouzského gastronomického průvodce Michelin Main Cities of Europe získaly po jedné hvězdičce dvě pražské restaurace – Alcron z hotelu Radisson Blu Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Oběma velí čeští šéfkuchaři, Roman Paulus a Oldřich Sahajdák. Průvodce se na pultech knihkupců objeví už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Paulus v Pochoutkách

Roman Paulus v Pochoutkách | Foto: Michal Plšek

„Je to krásné, ale já tady spolupracuji s kuchaři, kteří dělají tu černou práci a odvedou fantastické výkony, aby hosté byli spokojení. Není to zdaleka jenom moje zásluha. Hotel Alcron si to určitě dlouhodobě zasloužil a hvězda mu bude slušet. Je to naopak velikánský závazek, chceme se zlepšovat, být pořád lepší a lepší a lépe vařit,“ komentoval úspěch Roman Paulus.

Mezi českými restauracemi se také rozšířila kategorie takzvaných Bibů označující dobré jídlo za rozumnou cenu. Z loňských čtyř se jejich počet rozrostl na šest.

Paulus Radiožurnálu potvrdil, že kvalitní restaurace opravdu nemusí být nutně velmi drahá:

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus odpovídal Dopolednímu Radiožurnálu ještě před vyhlášením výsledků

„Třeba ve Francii nebo v Itálii jsou to restaurace rozeseté po celé zemi a vaří dobrou domácí kuchyni. Ocenění mají za to, že vaří kvalitně a dlouho, po celé generace.“

Paulus podle svých slov chodí často mezi hosty restaurace, zvláště v době obědů a večeří. „Spousta hostů naší restaurace nechce vidět jídelní lístek, chtějí ústní nabídku, specialitu. Jsou zvyklí na to, že se s nimi já u stolu dohaduji, co si dají k obědu nebo k večeři,“ popisuje.

Kvalita restaurací v Česku se podle něho obecně zlepšuje: „Za posledních dvacet let se tady v gastronomii hodně moc odehrálo, ale stále je co zlepšovat. To je dobře, že my kuchaři máme na čem pracovat. Zároveň záleží na samotných hostech, aby tu kvalitu vyžadovali a kuchaře tím hnali dopředu.“

Rozhodnutí potěšilo i odborníka na gastronomii a zakladatele publikace Výběr Grand Restaurant Pavla Maurera. „Oni jsou dlouhodobě na nejvyšších příčkách i mého průvodce. Myslím si, že ještě pár dalších abonentů tady máme, kteří by ustáli takové srovnání se zbytkem světa,“ upozorňuje.

Pro kuchaře je podle Pauluse důležité chodit do jiných restaurací: „Měl by ve volném čase chodit jíst a dívat se, co jak dělají, protože je to součást vzdělávání. Kuchař v podstatě nikdy není pořádně vyučený, musí na sobě pořád pracovat.“

Šéfkuchař restaurace Degustation Boheme Bourgeoise Oldřich Sahajdák | Foto: ČTK

České restaurace uspěly v obrovské celoevropské konkurenci. Do letošního vydání průvodce se dostalo jen 376 podniků s hvězdičkami a 250 Bibů ze dvaceti evropských zemí.

„V celé Evropě máme k dispozici 90 inspektorů, kteří pravidelně navštěvují vybraná města a hodnotí restaurace. Inspektoři jsou anonymní. Hvězdičky se udělují na základě čtyř kritérií – kvality surovin, talentu a schopnost ty suroviny zpracovat do netradičního jídla a důležitá je osobnost šéfkuchaře,“ přiblížil Radiožurnálu proces výběru mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel.

O velkém úspěchu pražských restaurací svědčí i to, že každý inspektor musí ročně ochutnat na 250 jídel a navštívit 160 hotelů.

Česká republika vůbec první postkomunistickou zemí, která toto ocenění od inspektorů Michelinu získala. „Inspektoři Michelinu vždycky vnímali českou gastronomii jako moderní, která vstřebává západní trendy a která má opravdu našlápnuto, aby se tady objevily dvouhvězdičkové, respektive tříhvězdičkové restaurace,“ tvrdí Cahel.

Onou první oceněnou byla pražská restaurace Allegro, která se hvězdou mohla chlubit celé čtyři roky. Z elitního klubu však automaticky vypadla, když její šéfkuchař Andrea Accordi odešel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch českých kuchařů komentovali ve Světě o třetí Daniel Cahel z Michelinu a odborník na gastronomii Pavel Maurer

Největšího úspěchu dosáhly dvě restaurace ve Vídni a v Oslu, které do průvodce vstoupily se ziskem hned dvou hvězd.

Restauracím se většinou zisk hvězdičky vyplatí. Třeba ve Francii se průvodce každý rok prodá více než výtisků bible. V České republice má už zmíněné Allegro zkušenost s tím, že ocenění přitáhne spoustu hostů, kteří ze zvědavosti přijdou ochutnat.

„Tyto restaurace budou minimálně na tři měsíce kompletně vybukované a budete se muset hodně dlouho dopředu objednávat, abyste mohli ochutnat některý z výtvorů těchto dvou šéfkuchařů,“ předpovídá nově oceněným Daniel Cahel.

Michelinský průvodce podle Cahela rozhodně není určen pouze bohatým lidem: „Ale turistům, kteří rádi zkoušejí lokální speciality, chtějí se dozvědět, kam jít, co objevit, co se týká gastronomie.“ První hvězdička byla udělená v roce 1926, první průvodce vyšel v roce 1900.

Lucie Maňourová, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme