Experti: Produkty z klonovaných zvířat zřejmě nejsou škodlivé

Maso a mléko z klonovaných zvířat prý nejsou škodlivé. Tvrdí to Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Podle něj je velmi nepravděpodobné, že existuje z hlediska bezpečnosti potravin odlišnost mezi produkty z klonů a jejich potomků a ze zvířat běžně chovaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráva s teletem

Kráva s teletem | Foto: cs.wikipedia.org

Jak uvedl inženýr Jaroslav Petr z výzkumného ústavu živočišné výroby, produkty se v podstatě nedají odlišit: "Když ten analytik dostane na stůl dvě sklenice mléka, tak nepozná, jestli ji nadojila normálně počatá dojnice, nebo jestli to byl klon. To znamená, že nelze od sebe odlišit produkty klonů od normálně počatých zvířat. A v té chvíli je to jako potravina z hlediska zdraví rovnocenná."

Stanovisko expertů z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je zatím předběžné a mohou se k němu vyjádřit další vědecké organizace. K podobným výsledkům došel i americký Úřad pro potraviny a léčiva, který zkoumal potraviny z klonovaného skotu, prasat a ovcí. Potraviny z klonovaných zvířat se zatím nikde na světě neprodávají a podle Jaroslava Petra bude záležet na tom jestli po nich bude poptávka:

"Je otázkou, jestli bude mezi chovateli o taková zvířata zájem, protože dosud bylo moratorium na produkty z těchto zvířat. A hlavně, jak si to vezme spotřebitel - jestli to přijme nebo nepřijme. Ve Spojených státech ta reakce byla velmi negativní. Část veřejnosti požaduje, aby potraviny z klonů byly značeny."

Věra Štechrová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme