Blesková zpráva

Šest mrtvých po střelbě v nemocnici v Ostravě

Farmářské trhy a jarmarky neuniknou ani dohledu veterinářů a hygieniků

Po zimní přestávce začínají jarmarky a farmářské trhy. I letos na nich budou chovatelé a pěstitelé nabízet své výrobky. Zkušenosti z předchozích let ukázaly, že ale ne vždy jde o poctivé obchodníky. Na trhy se proto také letos zaměří i středočeští hygienici a veterináři.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: Filip Jandourek

Kvokání a kdákání se ozývá každý den například z menší slepičárny v Dohnalově Lhotě u Sedlčan na Příbramsku. Vlastní ji rodina paní Hany Peškové.

„Věnuji se slepicím od svého mládí, protože můj tatínek byl drůbežář. Teď posledních 20 let máme rodinnou farmu. Zabýváme se chovem masného skotu a k tomu jsem měla vždycky pár slepic. Těch ‚pár‘ znamená 150. Teď už jsem to snížila na 80 kusů,“ popisuje svoji farmu Hana Pešková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co budou na farmářských trzích kontrolovat hygienici a co veterinární inspekce, zjišťoval Pavel Pavlas

Paní Pešková prodává vajíčka takzvaně ze dvora. Veterináři a hygienici k ní na kontroly nechodí. Podle současných předpisů nemusí. Ušetří jí to mnoho starostí a peněz za vyšetření trusu i vajec. Prodávat vajíčka bez potřebných kontrol ale například na trzích nemůže. A ani nechce.

„Můžu říct, že na poctivý farmáře se vztahují asi trošičku jiná pravidla. A nechci dělat to martýrium, které slyším od kamarádů,“ zdůvodňuje svůj přístup. Denně sebere do 60 vajec a podobný počet jich také prodá. Zákazníci ji chválí.

To už se ale nedá říct o chovateli z Mladoboleslavska, kterému hrozí pokuta. Minulý týden si na něj jedna zákaznice stěžovala u Krajské veterinární správy.

„Byla to vajíčka, kde byl smazán kód, takže je nakoupil někde a pak se je samozřejmě snažil prodávat jako vajíčka z vlastní produkce,“ popsal případ ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař a dodal, že jeho lidé letos plánují okolo tří set kontrol na farmářských trzích a jarmarcích. Některé z nich už provedli.

Vejce | Foto: Ladislav Bába

„Nejčastější prohřešky jsou, že potravina a surovina je přímo v kontaktu s vnějším prostředím. To znamená, že není nějakým způsobem chráněna od zákazníka. Pak tam samozřejmě také jsou problémy s teplotami. A v neposlední řadě zjišťujeme nedostatky s tím, že nemají původ zboží,“ vyjmenovává nejčastější závady při prodeji Zdeněk Císař.

Kontrolovat prodejce na trzích půjdou letos i hygienici Středočeského kraje. Jen loni provedli okolo pěti set prověrek. Nevhodné skladovací podmínky nebo prohřešky proti provozní hygieně objevili zhruba v polovině případů.

„Provádíme posouzení míry zdravotního rizika a s tím souvisí požadavky na vybavení. Samozřejmě kontrolujeme požadavky na osobní hygienu, provozní hygienu, zabýváme se problematikou skladování surovin,“ konkretizuje své kompetence ředitel Krajské hygienické stanice Ivo Krýsa a vysvětluje, co prodejcům může za překročení předpisů hrozit:

Začíná sezóna poutí a jarmarků, Česká obchodní inspekce se činí

Číst článek

„V tom nejzávažnějším případě můžeme přikročit až k omezení činnosti, případně k uzavření takového zařízení. Jinak samozřejmě se jedná spíše o pokuty.“

Kolik kontrol letos jeho lidé provedou a na jaké akce půjdou, prozradit Ivo Krýsa logicky nechtěl.

Pavel Pavlas, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme