Farmářskou soutěž na Prague Food Festivalu vyhrála Dáša Havlová

Některé prestižní restaurace vaří na dnes otevřeném Prague Food Festivalu v Královské zahradě Pražského hradu z lokálních biosurovin a používají produkty ze svých dodavatelských farem. Špičkový šéfkuchaři i milovníci dobrého jídla za nejlepší z nich v anketě zvolili farmu Dáši Havlové Košík na Nymbursku. Do soutěže ji doporučili hned dva šéfkuchaři, kterým dodává suroviny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague food festival 2012 | Foto: Filip Jandourek

Dáša Havlová má na festivalu vlastní farmářský stánek. Nabízí v něm třeba jehněčí kýtu, mrkvové pyré nebo výrobky z ovčího mléka: „Oštěpek, hrudku, tvrdý sýr, brynzu. A u nás na farmě děláme také klobásky, takže ty přímo na festivale také nabízíme,“ představuje nabídku stánku Havlová.

K rozhodnutí začít s ekologickým zemědělstvím a založit si biofarmu ji prý dovedla víceméně náhoda. „Na Nymbursku jsme měli chaloupku. Obstarala jsem si pár ovcí, aby spásli okolí louky, a zalíbila se mi myšlenka ekologického zemědělství – mít kvalitní produkty bez chemie.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězka farmářské soutěže Dáša Havlová byla hostem Odpoledního Radiožurnálu

Farma zůstala maličká, i přesto je její součástí naučná cesta, penzion a restaurace. „Nejvíc nás navštěvují jednak rodiny s dětmi, kterým velmi záleží na tom, aby jejich děti jedli něco zdravého a žili blízko přírodě, a potom nás navštěvují gurmáni, protože máme vynikajícího kuchaře – pana Václava Košňáře a jeho tým,“ poznamenává majitelka farmy Košík na Nymbursku.

České restaurace Dáša Havlová dál ráda navštěvuje. Říká, že jejich kvalita velmi rychle vzrostla: „Je obrovský výběr restaurací, velká konkurence, a to nutí lidi, aby se o hosty doopravdy postarali a vymýšleli stále nové věci. Je to bezvadné.“

Lidé si na dobré jídlo zajdou i během krize. Prague Food Festival očekává tisíce návštěvníků

Číst článek

Lucie Husárová 1, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme