Farmářským trhům došli farmáři

Farmářským trhům došli farmáři. Státní dotace výrazně podpořily rozvoj trhů, ovšem pomalu se ukazuje, že už na nich nemá kdo prodávat a stále častěji nabízejí své zboží překupníci. I sami organizátoři trhu přiznávají, že nemají kde brát. Navíc hlavní myšlenka, aby na trzích mohli lidé kupovat regionální potraviny od farmářů z blízkého okolí, se zcela vytratila.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

„Nikdo si nedovede představit, co to obnáší. Já jsem nejdřív obvolala nebo oslovila Zelinářskou unii a veterinu, abych se vůbec zorientovala, jaký farmář je kvalitní a jaký je nekvalitní. To je farmářský trh, nejsme v supermarketu, a o tom to celé je,“ říká pořadatelka trhu Božena Turoňová z Karlových Varů, která jen stěží hledá farmáře.

Sehnat regionální farmáře je přímo nadlidský úkol a tak je Božena Turoňová ráda za zelináře z Moravy nebo ze středních Čech a nepohrdne ani rybami z jakési výrobny za Prahou. Těch pár z okolí vyprodalo okamžitě, říká Jaroslav Fujgyer z karlovarského městského úřadu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zblízka-farmářské trhy.mp3

„Jako první byly vyprodané domácí koláče a bábovky, skončil nám jeden stánek s uzeninou, ty byly taky vyprodaný během dvou a půl hodin, místo nich jsme tam poslali cukrářku, ta byla vyprodaná také za hodinu a půl. Dneska to byl neskutečný nápor lidí a zboží bylo málo.“

Lída Bečvářová vyprodala svoji zásobu kachen a krůt z rodinné farmy u Františkových Lázní rychle. Chladicí box je prázdný a paní Lída pomalu balí. Jako znalec trhů si ale všímá okolních stánků a její hodnocení je tvrdé jako zmrzlé maso:

„Já bych byla radši, kdyby byly větší kontroly, aby opravdu ti farmáři, co jsou místní, co jsou opravdu farmáři, měli jistotu, že se jim sem nenacpou lidi, kteří to vlastně někde koupí a přijedou to prodat. Nemuseli bychom se bát, že nám někdo zkazí pověst. Tohle trochu skřípe.“

Čeká trhy strmý pád dolů?

Na farmářských trzích prodává i Petr Pelant, který kousek od lázeňského města vybudoval s bratry rodinné uzenářství a pravidelně sbírá ceny za regionální potraviny roku. Pelant prodává i do obchodních řetězců, farmářské trhy jsou však pro něj důležitou reklamou. Ani on ale nehýří optimismem:

„Ten trend bude jednoduchý. Jak farmářské trhy vystřelily poslední dva roky nahoru, tak je čeká strmý pád dolů a přežijí jen ti, kteří dokáží přitáhnout zákazníky, a dobrý prodejce a výrobce. Padesát nebo sedmdesát procent pořadatelů bude muset skončit. Představa, že si ‚nakapsují‘ na pronájmu stánku, je prostě mylná.“

Hledání vhodného prostoru

Karlovarské farmářské trhy možná trpí tím, že pořadatelé nezískali od města vhodný prostor. Jenže podobnou situaci se sháněním farmářů a prodejců řeší všichni organizátoři. Proto Božena Turoňová pomalu hází flintu do žita:

„Máme povinnost zatím šest trhů, zatím to vypadá, že se další plánovat nebudou.“

Cílem ministra zemědělství je dostat farmářské trhy do každého okresního města. Úctyhodná snaha oživit česká náměstí a pomoci prvovýrobcům však naráží na tvrdou realitu. Farmáři došli a farmářských trhů je dneska skoro víc než farmářů.

Ľubomír Smatana, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme