Děti o e-mail nebo profil na sociální síti nepřijdou. Souhlas rodičů kvůli GDPR nebude potřeba

Děti mladší 16 let si budou moct dál založit facebook nebo e-mail bez souhlasu rodičů. Úřad pro ochranu osobních údajů upravil dosavadní výklad GDPR. Evropské nařízení o ochraně osobních údajů začíná platit už v pátek. Informaci přinesl Radiožurnál.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na počítači (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Měla to být jedna z největších změn, které nařízení do Česka přinese. Den před ostrým startem GDPR je ale všechno jinak.

Fotky z firemních večírků po GDPR? Zaměstnavatel je může zveřejnit pouze za určitých podmínek

Číst článek

„Přesná věková hranice nebude, protože GDPR odkazuje na občanské právo každé členské země a u nás to odvisí od rozumové a volní vyspělosti konkrétního člověka,“ vysvětluje pro Radiožurnál vedoucí legislativního oddělení Úřadu pro ochranu osobních údajů Vít Zvánovec.

Vyspělost dítěte podle něj musí posoudit rodiče. Například tuzemský Seznam se rozhodl, že své e-mailové služby věkem neomezí.

„Není potřeba. Tím, že to není služba cílená na děti, tak ten jejich souhlas se tam nevyžaduje,“ doplňuje jeho pověřenkyně Lenka Ernestová.

Jaké změny GDPR přináší?

Nová unijní pravidla ochrany osobních údajů, zkráceně GDPR, začínají platit od pátku. Mají za cíl pomoci hájit práva občanů proti zneužívání jejich osobních dat.

Týkají se veřejných institucí i firem a společností, které nakládají s osobními údaji svých zákazníků či zaměstnanců. Například souhlas se zpracováním osobních údajů už nebude moci být zahrnut do obchodních podmínek. Kvůli novým pravidlům tak musí být obnovena většina databází s osobními daty, kterými disponují e-shopy, ale i lékaři, školy, zaměstnavatelé či společenství vlastníků.

Právo být zapomenut

GDPR rovněž posiluje právo „být zapomenut", tedy právo na výmaz poskytnutých osobních údajů z marketingových databází. Firmy bez souhlasu klienta nebudou moci ani sledovat jeho chování na internetu nebo prodávat či poskytovat zjištěná data dál.

GDPR v číslech

V Česku si zavedení GDPR u firem a veřejné správy vyžádá náklady kolem šesti miliard korun. Podle údajů poradenské firmy Bureau Veritas se nařízení dotkne všech firem, jichž je v Česku zhruba 460 tisíc, a dále třetiny z 1,5 milionu živnostníků a celé veřejné správy včetně 7000 obcí.

GDPR se vztahuje i na věrnostní programy obchodních řetězců či na marketingovou komunikaci na sociálních sítích. 

Nově budou zpracovatelé dat muset ohlásit únik osobních dat Úřadu pro ochranu osobních údajů nejpozději do 72 hodin od okamžiku, kdy se o incidentu dozvěděli. V některých případech bude muset také informovat ty, kterých se únik jejich dat týkal.

Firmy a instituce také budou muset lidem na vyžádání sdělit, jak dlouho budou data o nich uchovávat a kdo k nim bude mít přístup.

Pokuty v Česku do 10 milionů korun

Novinkou je také zavedení práva na přenositelnost informací. V některých situacích to bude znamenat, že člověk bude moci při přechodu mezi pojišťovnami tu původní požádat o to, aby zpracované informace převedla na novou.

GDPR se dotkne i sportovních fanoušků, majitelé permanentek si mohou kluby zažádat o získané osobní údaje

Číst článek

Nová pravidla přikazují jmenování pověřence pro zpracování osobních údajů, který bude ve firmě či instituci dohlížet na řádné nakládání s těmito daty. Budou ho muset mít úřady, banky, pojišťovny, nemocnice nebo telekomunikační společnosti.

Pokud někdo pravidla GDPR poruší, hrozí mu pokuta. Horní sazba je stanovena až na 20 milionů eur, tedy zhruba 500 milionů korun, nebo až do čtyř procent obratu. Hrozba takto vysoké pokuty je ale podle ochránců soukromí namířena především na velké nadnárodní firmy. V českých podmínkách chce Úřad pro ochranu osobních údajů užívat pokuty v dosavadní výši do deseti milionů korun.

„Případné sankce za porušení povinností obecného nařízení budou jako dosud přiměřené a v žádném případě nemohou být likvidační," uvedl k otázce pokut český úřad. S tím počítá i připravovaný zákon, který nyní projednává sněmovna.

Václav Štefan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme