Děti můžou přijít o e-mail či profil na sociální síti. Kvůli GDPR budou potřebovat souhlas rodičů

Děti do šestnácti let můžou brzy přijít o svůj e-mail nebo účet na sociálních sítích. Provozovatel služby by je měl smazat, pokud nezíská souhlas rodičů se zpracováním osobních údajů. Počítá s tím evropské nařízení o ochraně osobních údajů GDPR, které začne v praxi platit 25. května. Jeden z největších tuzemských poskytovatelů e-mailových služeb ale věk uživatelů řešit nehodlá.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti můžou kvůli GDPR přijít o e-mail nebo profil na sociální síti. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain | Zdroj: Fotobanka Pixabay

E-mail nebo profil na sociálních sítích si už zhruba za měsíc budou moct samostatně založit jen lidé starší 16 let. Děti a mladiství do tohoto věku budu potřebovat souhlas zákonného zástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti můžou přijít o e-mail nebo profil na sociální síti. Kvůli GDPR budou potřebovat souhlas rodičů. Podrobnosti zjišťoval Václav Štefan

S tím podle ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu osobních údajů počítá evropské nařízení GDPR. S takovým výkladem ale nesouhlasí tuzemský Seznam.cz. Věk uživatelů svých e-mailových služeb proto ověřovat nebude.

„Naše služba e-mail není primárně cílená na děti, a tudíž se na ni nevztahuje povinnost a nutnost ověřovat věku uživatelů. Nabídka služeb informační společnosti přímo dítěti, jak je to definováno v GDPR, není služba email.cz od Seznamu,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Aneta Kapuciánová.

Jenže podle ministerstva vnitra právě e-mail služba informační společnosti je. „V případě e-mailu totiž musí dítě v některých případech posoudit, zda souhlasí se zpracováním osobních údajů například pro profilování osoby, cílení reklamy, zpřístupnění dalším osobám, použití pro určité účely a podobně,“ vysvětluje mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Upozornění 'Jsem starší 16 let'

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů může pro udělení souhlasu stačit odkliknutí hlášky „jsem starší 16 let“ nebo vyplnění data narození. V případě rodičů postačí souhlas poslat třeba e-mailem.

Spolužáci.cz po 14 letech fungování končí. Úprava služby by po zavedení GDPR byla příliš náročná

Číst článek

Zástupce mluvčího úřadu Vojtěch Marcín ale upozorňuje, že provozovatel musí při zjišťování věku dítěte vyvinout přiměřené úsilí s ohledem na dostupnou technologii, případně i kontaktovat rodiče.

„Správce má povinnost učinit pokus o získání souhlasu od zákonného zástupce uživatele služby, o jehož oprávněnosti užívat službu vzhledem k věku má pochybnosti. Pokud takový souhlas nezíská, měl by účet uživatele smazat,“ upřesňuje Marcín.

Mazání se podle úřadu týká i účtů založených před účinností evropského nařízení. Seznam.cz se mazat e-mailové účty nechystá. České zastoupení Googlu uvedlo, že společnost bude postupovat v souladu s nařízením GDPR u všech svých služeb včetně Gmailu. Jak konkrétně, ale neřeklo.

Stejná pravidla se kromě sociálních sítí nebo e-mailů týkají také softwarových aplikací. Český adaptační zákon hranici snižuje na 15 let, do konce května se ho ale nepodaří ve sněmovně schválit. Evropské nařízení GDPR má více chránit osobní údaje lidí proti zneužití.

'Děti si najdou cestu'

Zhruba 600 dětí se každoročně obrátí na Linku bezpečí kvůli špatným zkušenostem z internetu, ať už jde o kyberšikanu, nebo obtěžování. Vedoucí linky Peter Porubský se obává, jestli se bude věková hranice dodržovat.

„V současné době je také stanoven limit, kdy děti mohou vstupovat na sociální sítě. Ze své zkušenosti víme, že to nedodržují a sociální sítě využívají mnohem mladší děti. Není to udržitelné, že děti si najdou cestu na sociální sítě i bez souhlasu rodičů.“

Třeba Facebook vyžaduje pro registraci věk minimálně 13 let. Stejnou hranici má ve většině zemí včetně Česka i Google.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme