Hlavní hygienik varuje před vodou z vodovodů v zaplavených místech
Epidemie v zaplavených oblastech zatím nehrozí. Hlavní hygienik Vladimír Valenta ale lidi varuje, aby raději nepoužívali vodu z vodovodů.
Kontaminovaný zdroj vody už mají lidé na 51 místech v zaplavených oblastech. Především v Jihočeském, Středočeském a Plzeňském kraji. Vodárny jim proto dodávají vodu v cisternách nebo balenou.
Podle hlavního hygienika České republiky Vladimíra Valenty má provozovatel vodovodu povinnost kontaminaci lidem ohlásit a zajistit náhradní zásobování vodou.
Vladimír Valenta také upozornil na to, že při povodních hrozí zvýšené riziko infekcí. Lidé by si proto měli dát pozor i při drobnějších zraněních nebo oděrkách a nepodcenit jejich ošetření.
Extrémní stres a fyzická námaha snižují imunitu a infekcí, které povodně přináší, je celá řada. Patří k nim především žloutenka typu A nebo salmoneloza. Podrobné rady, jak a co po povodních v oblasti hygieny dělat, najdete na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.
„To, v čem se dnes nacházíme, je extrémně riziková situace, která přináší mimořádná nebezpečí z hlediska ohrožení zdraví. Lidé by měli striktně dodržovat hygienické zásady, mýt a dezinfikovat si ruce a používat ochranné pomůcky jako gumové holínky a rukavice. Oděvy by se taktéž měly dezinfikovat, nestačí pouhé vyprání, ale určitě je namístě vyvářka, nebo služby profesionální čistírny,“ apeluje Vladimír Valenta.
POVODNĚ ONLINE: Hasiči evakuovali víc než 6000 lidí. Nejvíce v Ústeckém kraji a středních Čechách
Číst článek
Lidem se také doporučuje zkontrolovat přeočkování proti tetanu.
Další povodňové pravidlo zní: všechny potraviny, přes které se přelila voda, nekompromisně vyhodit do kontejneru. Snaha zachránit, co se dá, by se mohla ošklivě vymstít. Výjimkou jsou jen nepoškozené, od výrobce hermeticky uzavřené konzervy.
V jejich případě je nutné omytí, dezinfekce, opláchnutí teplou vodou a i poté, pokud je potravina jakkoli podezřelá, je nutno jí zlikvidovat.
Do odpadu musí i obsah mrazáků a ledniček, pokud jsou bez elektřiny nad šest stupňů Celsia víc než čtyři hodiny. Nekompromisní musí být i zahrádkáři. Po povodních se musí zlikvidovat i zelenina ze záhonku.