Hosté summitu si pochutnají třeba na svíčkové

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na konání slavnostních večeří pro delegáty Summitu NATO. Galavečeře budou dvě. Jedna začíná dnes ve 20:30 v Zrcadlovém sále pro přibližně 40 hlavních hostů a druhá zítra ve Vladislavském sále ve 20:45 pro 100 hostů. Padne čtyři sta kilogramů srnčího hřbetu, sedmdesát kilo kachních jater a padesát kilo perliček. Mimo jiné také devadesát kilogramů čerstvého lesního ovoce a sto dvacet kilogramů čerstvé zeleniny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tabule | Foto: Jan Rosenauer

Jídelníček nabízí vybrané speciality. Říká president společnosti Zatiší catering group Sanjiv Suri. "Je to menu vybrané z českých jídel, například svíčková pravá a srnčí nebo rybí polévka, Kuba a tak podobně. Budu podávat výhradně tuzemská respektive moravská vína, bez piva se v Čechách večeře podávat nebude, k tomu budou nealkoholické nápoje a minerální vody."

Pokrmy na galavečeřích na Pražském hradě budou delegátům Summitu NATO podávány na stříbře a velmi luxusním porcelánu. Veškerý servis hostům zajišťujě přibližně 300 číšníků. Radiožurnálu to řekl president společnosti Zátiší cattering group Sanjiv Suri. Na ten galavečer pro hlavy států zemí NATO použijeme slavnostní hradní porcelán s emblémem prezidenta republiky. Budou vytvořeny speciální vázy a svícny. ten st§l bude jeden a kulatý a pro takový typ galavečeru je pro potřeba každých 4-5 hostů potřeba jednoho číšníka pro nošení jídel a jednoho číšníka, který bude nosit nápoje."

Vynikající pochoutky nabídnou delegátům summitu NATO i nejlepší pražské hotely, ve kterých budou politici bydlet. Ani tam se nezapomíná na luxus. Na vše dohlížejí bezpečnostní služby a hygienici. Jména hostů jsou utajena. Do kuchyní a ani jiných důležitých prostor se nikdo nedostane.

Hotel Radisson SAS Alcron to však Českému rozhlasu umožnil. Více už Radiožurnálu řekl šéfkuchař hotelu Jiří Štift. "Snídaně pro takové ty opravdu špičkové politiky se většinou podává na pokoj. Ten doprovod potom jí na naší hlavní restauraci. Je to klasická kontinentální snídaně: džus, káva, čaj, med, marmelády, pečivo, nějaké sýry a šunka a je to pochopitelně rozšířené o nějaké speciality jako uzený losos nebo míchaná vajíčka, omelety, slanina. Oběd je většinou tříchodové menu a už záleží pouze na těch lidehc, na co mají chuť, jestli si dají rybu nebo nějaké masité jídlo."

Markéta Kaclová, Jan Mišurec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru