Hosté v restauracích často nevědí, že je sledují kamery

Lidé v restauracích jsou neustále v hledáčku kamer. Sofistikované monitorovací systémy jsou běžnou praxí v mnoha provozech, aniž by si to jejich hosté uvědomovali. Zákon sice přesně stanovuje pravidla, za kterých je možné kamerové systémy využívat, podle odborníků se ale mnoho restauratérů pohybuje na jejich samotné hranici.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zákon umožňuje narušení soukromí hostů jen v zájmu zvýšení jejich bezpečí.

„Kamerové systémy by měly sloužit na jedné straně k ochraně hostů, na druhé straně k ochraně personálu. Samozřejmě v režimu, který stanovuje zákon,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Slečně Kamile se představa sledování při pracovních i soukromích setkání nezamlouvá:

Přehrát

00:00 / 00:00

O monitorovacích zařízení v restauracích natáčela redaktorka Zuzana Vlčková.

„Pochopila bych to, kdyby byly kamery třeba nad barem, případně u vchodu, ale rozhodně ne aby monitorovaly prostor, kde sedí zákazník.“

Pokud se zákazníci budou chtít nechtěnému sledování vyhnout, musí sledovat - často ne příliš nápadné - označení na dveřích. O provozování kamerového systému se záznamem totiž musí restaurace informovat.

Pokud toto nařízení nedodrží nebo mají zákazníci pochybnosti o tom, jestli nemůže dojít ke zneužití záznamů, mohou se obrátit s žádostí o prošetření na Úřad pro ochranu osobních údajů. Tyto podněty se objevují stále častěji, stejně jako monitorovací zařízení.

Je monitorovací prostor bezpečnější?

Podle Václava Stárka jde o přirozený rozvoj technologií, navíc málokdo si uvědomuje, že v hoteliérství se jedná o letitou praxi.

„V hotelovém provozu jsou kamerové systémy zcela běžnou a poměrně dlouho používanou věcí právě z bezpečnostních důvodů. Také by se dalo říct, že tam nemůže dojít k žádnému útoku, ať už na zaměstnance nebo na hosty. Praxe ale skutečně ukazuje, že prostředí, pokud je monitorováno, tak je mnohem bezpečnější,“ myslí si Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl také advokát Igor Piňos

„Nesmíme zapomenout, že jak v restauracích, tak i v hotelech se pracuje s penězi. V hotelech jsou třeba směnárny a podobně,“ dodává Stárek.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů před případnou kontrolou obstojí kamery pouze v nebezpečných úsecích provozu, u vchodu nebo nad pokladnou.

„Já považuji kamery v restauraci za velmi pochybnou věc. Jediná výjimka z našeho zákona, kdy se dá instalovat kamerový systém, je na ochranu majetku,“ říká předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

V takovém případě musí restaurace jasně zdůvodnit umístění kamer a jak je tím zajištěna bezpečnost.

Mobilní operátor musí poskytnout majiteli účtu veškeré archivované údaje

Číst článek

„Pokud zabírá veškeré stoly, a to do detailu, který zákazník s kým kdy šel na oběd nebo na večeři, tak to považuji za šmírování a nepřípustnou praxi, která se v řadě restaurací děje,“ myslí si Němec.

O kamerových systémech se začalo poprvé více hovořit po zveřejnění videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy před prezidentskou volbou v roce 2008.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme