Česko už zajistilo polovinu z dovezeného problémového masa z Polska, hlásí veterináři

Polovina z problémového masa dovezeného z Polska do Česka se již vrátilo zpět nebo bylo zadrženo ve skladech obchodníků. Informoval o tom v sobotu Petr Majer ze Státní veterinární správy. Do Česka bylo podle ministerstva zemědělství exportováno celkem zhruba 300 kilogramů hovězího.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asi 112 kilogramů masa z problematických polských jatek skončilo v Praze. „Z toho 55 kg je stále u obchodníka v Praze 8, který ho má ve skladu. Půjde to na likvidaci. Budou také odebrány vzorky,“ upřesnil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Velmi špatná reklama. Polští chovatelé dobytka se bojí o tržby, omezují porážky a zlevňují

Číst článek

Další maso putovalo do Varnsdorfu, Nového Bydžova a Kostelce nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka již zpět do Polska.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád v pátek uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.

Český svaz zpracovatelů masa v sobotu vyzval své členy i další provozovatele potravinářských podniků v Česku, aby se do objasnění tohoto skandálu vyvarovali obchodu s polským masem včetně jeho využívání při výrobě masných výrobků či pokrmů.

„Svaz zároveň spotřebitelům v Česku doporučuje, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu. Opět podle platných předpisů je informace o původu povinně označována jak na baleném mase, tak i v místě prodeje nebaleného masa,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jan Katina.

Do Česka se dostalo 300 kilogramů závadného masa. ‚Polská strana to musela vědět,‘ řekl ministr Toman

Číst článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Polská strana původně tvrdila, že maso z problematických jatek se do Česka nevyvezlo.

Občany pak ministr vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci.

Česko podle něj případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do republiky nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné unijní země.

Hovězí maso z polských jatek není prvním problémem, který Česko v souvislosti s tamními potravinami řeší. Server iROZHLAS.cz připomněl některé další, šlo třeba o takzvanou solnou aféru, kdy byla technická sůl označována za jedlou.

Zasaženo nejméně 14 zemí

Podle Evropské komise nejméně 14 zemí. Kromě Polska a Česka má jít o Slovensko, Německo, Francii, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko. Unijní úřady již zahájily vyšetřování celého případu.

Salmonela, technická sůl i dřevitá hmota. Maso není první polská závadná potravina v Česku

Číst článek

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume v pátek oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa, z toho 150 kilogramů bylo zabaveno. Portugalské úřady uvedly, že zabavily 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídily ho zničit.

Aféru s hovězím masem z Polska odstartovala tajně natočená reportáž nazvaná Nemocný dobytek – vykoupím, která se objevila v úterním dílu investigativního pořadu Superwizjer na Američany vlastněné televize TVN, která je dlouhodobě kritická k polské vládnoucí straně Právo a spravedlnost.

V masokombinátu v Mazovském vojvodství byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly.

„Můj nadřízený mi řekl, abych označil maso jako zdravé a odřezal ošklivé částí. Bylo to hrozné, věřte mi. Ten pach hnijícího masa vás nutí zvracet,“ popsal v reportáži investigativní novinář Patryk Szczepaniak.

O takové maso je prý mezi majiteli jatek zájem, neboť zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých, tedy 15 tisíc korun, zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky.

Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski tvrdí, že jde o nahodilý případ, který silně poškozuje pověst polských potravin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme