Hovězí závitky s řapíkatým celerem a řepa maskovaná v dezertu. Školní obědy, jak je neznáte

V Česku vaří nejlépe školní jídelna základní školy v Petrohradu na Lounsku. Kuchařky se svým tříchodovým menu vyhrály soutěž o nejlepší školní oběd. Do Prahy přijelo celkem deset týmů z celé republiky. Dvě hodiny měli všichni na přípravu jídla, které běžně vaří dětem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný oběd kuchařek ze základní školy v Petrohradě

Vítězný oběd kuchařek ze základní školy v Petrohradě | Zdroj: Nejlepší školní oběd 2017

„Vybrali jsme si zeleninovou polévku s bramborem a jako hlavní chod máme hovězí závitky s řapíkatým celerem, mrkví a petrželí a k tomu rýži s quinoou,“ popisuje Radiožurnálu vedoucí školní jídelny ze základní školy v Petrohradě Dana Ďopanová.

Děti tohle menu podle ní dostaly už několikrát a osvědčilo se, proto si ho tým vybral.

Kuchařky ze základní školy v Českém Brodě zase vytvořily dezert, který zdobí jedlé květy. „Je ze špaldové mouky a z červené řepy,“ přibližuje kuchařka Zdenka Sklenářová.

„Červená řepa dětem nechutná, a proto se ji snažíme do různých pokrmů schovat. Je to ochucené kakaem a karobem a vůbec to tam není poznat,“ dodává vedoucí školní jídelny Romana Opršalová.

Celé soutěžní menu musí kuchařky na talířích naservírovat porotě. Před porotci ho pak prezentuje vedoucí školní jídelny. „Hodnotící kritéria jsou atraktivnost, vzhled, chuť, nutriční vyváženost a proveditelnost ve velkém provoze,“ vysvětluje kuchař Petr Stádník.  

Do soutěže se přihlásilo celkem 71 kuchařských týmů. Deset finalistů porota vybrala v prvním korespondenčním kole.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme