Hovězího masa se v Česku nemusíme bát

Lidé v České republice se nemusejí bát jíst hovězí maso. Tvrdí to hlavní hygienik ČR Michael Vít, podle kterého nebyl u nás dosud diagnostikován žádný případ nové varianty Creutzfeldt-Jakobovy nemoci (CJD), která se přenáší na člověka z infikovaného hovězího masa. „Nevím, proč by se lidé měli bát; veterinární ochrana tu vždy byla a pod tlakem Evropské unie byl zakázán i dovoz kostní moučky a hovězího,“ řekl Vít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Otevřeně říkám s plnou zodpovědností, že v Česku žádný případ nové varianty diagnostikován nebyl. Klasická forma CJD je v Česku diagnostikována několikrát do roka, loni to byly dva případy, předloni tři,“ upřesnil. Situaci podle Víta řeší hygienici s veterináři. „Veterináři dělají základní filtr, aby se onemocnění nedostalo potravinovým řetězcem do Česka, my musíme zavést diagnostiku, abychom onemocnění dokázali určit a pak běžnou epidemiologickou činností cyklus přenosu přerušit, pokud se nemoc vyskytne,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví proto vybuduje specializované pracoviště pro diagnostiku nové varianty nemoci.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme