Hygienici: Za otravu desítek lidí v Hradci nejspíš může člověk, který infekci zanesl do bistra

Zřejmě člověk zavlekl infekci do královéhradeckého bistra, ze kterého pocházelo jídlo, po němž se počátkem června přiotrávily desítky lidí. Na základě dílčích výsledků laboratorního šetření to předpokládají krajští hygienici. Provozovna je stále uzavřena, řekl v pátek Ivan Kučera z Krajské hygienické stanice (KHS). Hradecká fakultní nemocnice minulý týden ošetřila 57 přiotrávených převážně mladších lidí.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kebab (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Předpokládá se, že daná infekce byla do kuchyně provozovny zavlečena člověkem. Zlatý stafylokok se pomnožil, vyprodukoval termostabilní toxin a tento toxin způsobil zdravotní obtíže konzumentů. Tomuto předpokladu prozatím odpovídají veškeré nám známé výsledky laboratorních šetření,“ řekl Kučera.

V Hradci Králové se kebabem přiotrávily desítky lidí. Nemocnice už na problém upozornila hygieniky

Číst článek

Kompletní výsledky laboratorního zkoumání vzorků by mohly mít krajští hygienici příští týden.

Bistro uzavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici uzavření provozovny potvrdili a její otevření bude podléhat souhlasu KHS. Podle hygieniků nebude provozovna otevřená dříve, dokud nebude zajištěna bezpečnost pokrmů, které by tam byly zpracovávány a prodávány. „Otevření podléhá našemu schválení,“ řekl Kučera.

Případem se zabývá i policie, která událost prověřuje pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Dosud nebyl nikdo obviněn. Policisté ve spolupráci s hygieniky a zdravotníky zjišťují přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme