V Hradci Králové se kebabem přiotrávily desítky lidí. Nemocnice už na problém upozornila hygieniky

Na tři desítky lidí se v úterý přiotrávily kebabem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové. Tamní fakultní nemocnice očekává, že pacientů ještě přibude a jejich počet stoupne zhruba na 60. Přiotrávení měli křeče v břiše a zvraceli. Nikdo z nich ale nebyl v ohrožení života. Nemocnice na problémy upozornila hygieniky.

Hradec Králové (Aktualizováno: 23:40 5. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kebabem se v Hradci Králové otrávily desítky lidí. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle mluvčí královehradecké hygienické stanice Veroniky Krejčí odebrali hygienici v provozovně vzorky jídla k dalšímu šetření.

„Podle klinických příznaků to vypadá na otravu toxiny. Všichni postižení udávají konzumaci obdobného jídla – šlo o tortillu s kuřecím masem z jedné konkrétní provozovny. Sám majitel informoval o jejím uzavření, takže jsme ji nemuseli uzavírat my,“ popsala Radiožurnálu Veronika Krejčí.

„Lidé měli křeče do břicha, průjmy a úporné zvracení. V těchto vedrech samozřejmě hrozí následná dehydratace, nikdo z nich však nebyl v přímém ohrožení života ani nějakém vážném stavu,“ popsal mluvčí záchranné služby Ivo Novák.

Novák zároveň dodal, že první pacienty s podezřením na otravu přivezli do nemocnice už v pondělí. Bylo to šest pacientů. Dnes jsme jich přivezli 22, další se do nemocnice dostali jiným způsobem. Trpěli nevolností, křečemi v břiše, zvraceli, byli dehydrovaní. Na tak masivní otravu jídlem za dobu svého působení u záchranky, tedy za 27 let, si nevzpomínám, řekl Novák.

Podobné případy jsou v Česku poměrně vzácné. Například před čtyřmi lety se přiotrávilo jídlem v centru Prahy přes 30 italských studentů. Také oni byli několik hodin hospitalizováni se zvracením a střevními potížemi.

lng, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme