Hygienici budou kontrolovat původ alkoholu v restauracích a v jídelnách

Hygienici začnou kvůli otravám nekvalitním alkoholem mimořádně kontrolovat alkoholické nápoje v jídelnách a restauracích po celém Česku. Uložilo jim to ministerstvo zdravotnictví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řadu turistů láká na Helgoland levný alkohol | Foto: Klára Stejskalová

Ministerstvo vyzvalo všechny krajské hygieniky, aby ve svých regionech začali co nejdříve kontrolovat všechny restaurace, do kterých mohou. Hygienici mohou testovat pouze rozlévaný alkohol. Nemohou tedy kontrolovat ten, který je uzavřený. Ministerstvo jim také nemůže nařídit kontrolu alkoholu v obchodech a ve stáncích.

Tam má kontrolu na starost ministerstvo zemědělství, konkrétně Státní zemědělská a potravinářská inspekce a celníci, kteří již také zahájili mimořádné kontroly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných opatřeních ministerstva zdravotnictví mluvila na Radiožurnálu Martina Spěváčková

„Na severní Moravě se dělají kontroly již od pátečního dopoledne. Kontrol tam již proběhlo několik desítek. Celkem bylo kontrol již na 400. Máme odebrány již desítky vzorků, první analýzy očekáváme v úterý dopoledne,“ říká Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly. laboratoří a certifikace SZPI.

Pokora varuje před nákupem rozlévaného alkoholu, především ve stáncích a menších obchodech.

„Předpokládáme, že se jedná o alkohol, který je distribuován ve větších baleních a prodáván ve stáncích nebo v menších prodejnách. Máme podezření, že to může mít vazby na oblasti, kde žijí obyvatelé sociálně slabší. Do těchto oblastí jsme inspektory poslali přednostně,“ pokračuje Pokora.

S Jindřichem Pokorou souhlasí i prezident lihovarnické unie a ředitel likérky Stock Plzeň Božkov Petr Pavlík:

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice pančovaného alkoholu mluvili na Radiožurnálu Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly. laboratoří a certifikace SZPI a prezident lihovarnické Unie a ředitel likérky Stock Plzeň Božkov Petr Pavlík

„Nejohroženější jsou oblasti, které jsou citlivé na prodejní cenu. Ohništěm výroby takového alkoholu pro zbytek republiky je tak možná Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj a Zlínský kraj.“

Ještě dnes krajským hygienickým stanicím podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera odeslala zastupující hlavní hygienička Věra Šedivá metodický pokyn, jak postupovat:

„Krajské hygienické stanice se na to musejí trochu připravit. Ale nebude to trvat dlouho.“

Ministr Heger chce o situaci také jednat se svými kolegy na středečním zasedání vlády. Chce s nimi koordinovat postup.

Důchodce vypil 7 panáků vodky a oslepl. Výrobcem alkoholu je podle policie likérka Drak

Číst článek

Heger předpokládá, že se celá akce bude soustředit hlavně na Ostravsko, hygienici si ale podle něj mají posvítit na celou republiku.

Metanol, jinak též metylalkohol nebo karbinol, je bezbarvá a po alkoholu páchnoucí kapalina. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý. Metanol se používá jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí nebo jako palivo. Požití malého množství se projevuje opilostí a ospalostí, po 8 až 36 hodinách se přidávají bolesti hlavy a břicha, závratě, kóma nebo křeče. Zrak je zhoršený nebo rozmazaný, může nastat úplná slepota.

Unie výrobců a dovozců lihovin již také vyzvala vládu, aby začala reagovat a zpřísnila legislativu. Heger se ale nedomnívá, že by měla být nyní legislativa nějak razantně měněna.

„Myslíme si, že to problém je. Což koneckonců ukázal tento případ. My jako Unie výrobců a dovozců lihovin už tři roky poukazujeme na některé mezery v zákoně, na nedostatečnou kontrolu. To, že se vyskytla tato kauza, při které umírají lidé, je jen díky tomu, že existuje černý trh. Ten je placen z nezaplacené spotřební daně. Na tom profituje výrobce, který dokáže do prodeje dostat výrobek, který neprošel spotřební daní, a tudíž neprošel jakoukoli kontrolou,“ uvádí Petr Pavlík.

Podle něj je například potřeba regulovat velikost balení alkoholu. Šestilitrový kanystr není spotřebitelské balení a je zde prostor pro falšování.

„Dále jde také o zneužívání pěstitelského pálení. Měli bychom se bavit o tom, jestli i pěstitelské pálení nemá být opatřeno nějakým kolkem, který je zatížen nižší daní,“ dodává Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a ředitel likérky Stock Plzeň-Božkov.

Specializovaných lůžek pro otrávené alkoholem v Moravskoslezském kraji rapidně ubývá

Číst článek

Několik případů otravy metanolem se objevilo v posledních dnech na severní Moravě a ve Slezsku. Tři lidé zemřeli, další jsou ve vážném stavu v nemocnici.

O víkendu se dva případy objevily i na jižní Moravě, nejméně v jednom případě však zřejmě šlo též o alkohol dovezený z Havířovska. Poslední případ otravy metanolem byl zaznamenán v Příbrami.

Policisté v Moravskoslezském kraji už také rozplétají síť obchodníků s nelegálním alkoholem. Pátrají po zdroji, ze kterého se do několika regionů rozšířila lihovina se smrtícím metanolem. Informace z taktických důvodů nechtějí prozradit, zveřejní je zřejmě v polovině týdne.

Ve vazbě zatím skončil 36letý muž z Havířova.

Otravy metanolem jsou zcela výjimečné, jako lék se podává kvalitní alkohol

Číst článek

Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme