Hygienici kontrolují rodné listy destilátů v barech a restauracích

Kvůli metanolové kauze se hygienici opět ve velkém pouštějí do kontrol prodeje alkoholu v restauracích a dalších provozovnách. A tentokrát se zaměřují hlavně na dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté a hygienici vyrazili na kontrolu dodržování aktuálního opatření omezujícího prodej letos vyrobeného alkoholu s neprokázaným původem

Policisté a hygienici vyrazili na kontrolu dodržování aktuálního opatření omezujícího prodej letos vyrobeného alkoholu s neprokázaným původem | Zdroj: ČTK

Zajímá je, jestli si podnikatelé zajistili ke všem lahvím alkoholu, které byly vyrobeny letos, doklad o původu lihu, takzvaný rodný list. Podnikatelé na to měli šedesát dnů.

U koho hygienici lahve bez potřebných papírů najdou, tomu hrozí pokuta, a může jít až do milionů korun. Podle ostravského barmana Vladimíra Prsteckého nebyl se sháněním dokumentace problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolumajitel jednoho z barů ve Stodolní ulici v Ostravě Vladimír Prstecký byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Rodné listy nabíhaly postupně, ale během tří týdnů se online systém tak rozběhl, že dnes už funguje bezchybně,“ potvrdil ostravský barman.

Jestli se podnikatelům nepodařilo rodné listy zajistit, alkohol už měli zlikvidovat. Zapomenuté lahve někde v polici ve skladu je teď totiž mohou přijít pěkně draho.

Například ostravští hygienici avizovali, že tentokrát budou nekompromisní a budou rozdávat pokuty. Výsledky prvních kontrol budou mít už dnes.

Kontroly probíhají i na vánočních trzích v Olomouci. Prodejci punče jsou na ně připraveni. Jedním z nich je i Miroslav Švanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční trhy v Olomouci navštívila reportérka Radka Kvasničková

„Už jsme měli jednu kontrolu v sobotu, když se zahájilo. Všechno vyhovuje. K alkoholu musíme mít veškeré rodné listy, dodací listy, faktury…“

Kontrolují se ale i doklady vymezení činnosti a odpovědnosti provozovatele, o bezpečnosti práce, o hygieně či rozdělení pracovišť.

Rum se čepuje přímo z láhví před zákazníkem. O punč je prý stejný zájem jako loni, metanolová aféra na jeho prodej neměla vliv.

To v Zábřehu návštěvníci regály s rumem, vodkou či meruňkou malého obchodu na periferii často jen minou. Strach z pančovaného alkoholu stále trvá.

„Když přijde kontrola na alkohol, ukážeme jí v počítači, že máme všechno nezávadné,“ říká vedoucí prodejny Alena Dokoupilová. Poprat se museli i se zásobami, které nakoupili ještě před vyhlášením prohibice.

„Čekali jsme tak dlouho, až velkoobchod, od kterého to bereme, si udělal atestace, že všechno je v naprostém pořádku,“ dodává vedoucí prodejny.

Igor Maňour, mkp, Iva Havlíčková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme